112 istasyonuna dijital planlama

Güncelleme Tarihi:

112 istasyonuna dijital planlama
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2016 16:30

Sağlık Bakanlığı, acil sağlık hizmetlerini daha hızla verebilmek için iklim ve trafik gibi koşullar nedeniyle ulaşımın daha zor olduğu yerlere yeni 112 acil istasyonları açmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Halil Aydınlık, acil hizmet sunumunda en önemli etkenin istasyon başına düşen vaka sayısı olduğunu söyledi. Ulaşımı zor yerleşim bölgelerinde bazı istasyonların vaka sayısının az, buna karşın vakaya intikalde geçen sürenin uzun olduğunu ifade eden Aydınlık, "Bakanlığımızda bununla ilgili bir çalışma yapıyoruz. Acil yardım ambulansına 10 dakikada ulaşabilen nüfus ne kadar, 15 dakikada ulaşabilen ne kadar? Bunlar üzerinde bir planlama yapıyoruz" dedi. 

DİJİTAL HARİTALI ÇALIŞMA

Aydınlık, doğru yerde doğru istasyon açmak için çalıştıklarını belirterek çalışmalarda son aşamaya geldiklerini aktardı. Planlamaları doğru yapabilmek için istasyonun hizmet verdiği bölgedeki ortalama trafik hızının da dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Aydınlık, bununla ilgili veri depoları olduğunu ve onları da dikkate alan bir modelleme yaptıklarını dile getirdi. Aydınlık, bir vakanın o bölgede yaşayan nüfusa kaç dakikada ulaşacağına ilişkin yapılan çalışmayla ilgili şöyle konuştu:
"İstasyon açılacak yerleri belirmek için sadece nüfus bazlı değil, o bölgenin topoğrafik özelliklerini, o bölgedeki trafik hızlarını da modelleyen bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Sayısal kent haritaları üzerinde şu anda her yolun ortalama hızlarını, mevsime, güne ve günün içindeki saatlere göre depolayan veriler var. Bunlardan da faydalanmak suretiyle yakın bile olsa ambulansın geç gitmesi muhtemel olan yerler ortaya çıkıyor. Bu model üzerinden belirleyip istasyonları oralarda açmak suretiyle acil sağlık hizmetlerini yürütmek ve ambulans hizmetlerini daha etkin hale getirmek istiyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!