11. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri Başlıyor

Güncelleme Tarihi:

11. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri Başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2015 16:43

ZEYTİN HASAT GÜNLERİ CUMA GÜNÜ BAŞLAYACAK

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Ayvalık Ticaret Odası’nın Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık Ziraat Odası ile ortaklaşa düzenlediği Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri’nin 11’cisi Çuma günü başlayıp, 8 Kasım’da sona erecek.
Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC), Akdeniz Zeytinci Kentler Birliği (Re. Co. Med) ve İspanya merkezli bir zeytinyağı derneği olan QV Extra’nın katılımıyla uluslararası bir kimliğe kavuşan Ayvalık Zeytin Hasat Günleri kapsamında kurulacak “Zeytinyağı Pazarı”nda Ayvalıklı zeytinyağı üreticileri yılın ilk hasadını yapıp erken hasat zeytinyağlarını ziyaretçilerin beğenisine sunacaklar.
Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Ayvalık Ticaret Odası Basın Sözcüsü Halil Cevdet Kantarcı, 11. Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat Günleri, zeytinyağının insan yaşamındaki vazgeçilmez yerini, her defasında daha etkin biçimde hatırlatmak ve benzersiz bir tarih, mimari, doğa ve lezzet diyarı olan Ayvalık’a dikkat çekmek için her yıl zeytin hasat dönemi başlarken düzenlendiğini hatırlattı.
3 gün sürecek Hasat Günleri kapsamında yapılacak etkinliklerde ülkemizdeki zeytinyağı üretim ve tüketimini artırmanın ve kaliteli zeytinyağı üretmenin yollarının da tartışılacağını kaydeden Kantarcı, “Bunun yanında Ayvalık Eski Otogar’da kurulacak “Zeytinyağı Pazarı”nda Ayvalıklı üreticiler ilk hasat zeytinyağlarını ziyaretçilere tattıracaklar” dedi.
“ZEYTİN VARSA HAYAT VAR, BİN YILLARDIR…”
Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri’nin bu yılki temasının ‘Zeytinyağı ve Tarih’ olacağını vurgulayan Halil Cevdet Kantarcı, “Slogan da bu konsept doğrultusunda, ‘Zeytin Varsa Hayat Var, Bin Yıllardır…’ olarak belirlendi. Hasat Günleri’nin 2. Gününde (7 Kasım, Cumartesi), gerçekleştirilecek Zeytinyağı Paneli’nde ziyaretçiler geçmişten günümüze zeytinyağının hayatımızdaki yeri ve önemi hakkında bilgi edinebilecekler. Bu yılki panel konuşmacılarımız Prof. İlber Ortaylı, Akdeniz Zeytinci Kentler Birliği ( Re. Co. Med) Başkanı Enrico Lupi ve zeytin tarihi ve kültürü araştırmacısı Dr. Horst Schäfer-Schuchardt engin bilgileriyle bizi zeytinyağının tarihinde küçük bir gezintiye çıkaracaklar” ifadelerini kullandı.
HASAT KÜÇÜKKÖY’DE YAPILACAK
Hasat Günleri’nin 2. gününde yılın ilk sembolik hasadının Ayvalık’ın Sarımsaklı Plajlarıyla dünyaca tanınan mahallesi Küçükköy’de gerçekleşeceğini anlatan Kantarcı, “Eski bir Boşnak köyü olan ve farklı kültürlerin ilgiye değer izlerini barındıran Küçükköy minyatür meydanı, Merkez Camii, göç temalı Kent Müzesi, 19. yüzyıldan kalma taş evleri ile birçok yaşanmışlığın tanığıdır. Şimdi ise sayıları kırkı bulan sanatçı, yerel yöneticilerin de desteğini alarak Küçükköy’deki yorgun taş evleri yeniliyor, sakin sokakları canlandırıyor ve butik otelleri hizmete sokuyorlar. Küçükköy’e uluslararası bir kültür-sanat-yaşam odağı kimliği kazandırma çalışmaları, hızlı bir yenilenme süreci şeklinde devam ediyor. Yılın ilk zeytin hasadı kutlamasında ziyaretçilerimiz Küçükköy’ün değişen yüzüyle tanışma fırsat bulacaklar.
Hasat Günleri yine Zeytine Minnet yürüyüşüyle başlayacak, geleneksel balık-ekmek ikramı yapılacak ve sokak müzisyenleri Ayvalık’ın farklı köşelerinde konserler verecek” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!