100 yıllık notalar İdiz’le hayat bulacak

Güncelleme Tarihi:

100 yıllık notalar İdiz’le hayat bulacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2016 13:40

Ünlü piyanist Ayşe Ediz, piyanist Vera Kanonikava’nın sandığından çıkan 100 yıllık notaları seslendirecek. Ediz, Satranç Vakfı’nda vereceği konserle müzikseverlerle bir araya gelecek.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası üyesi ünlü piyanist Ayşe Ediz, arkadaşının annesi tarafından verilen sandıktan çıkan ve piyanist Vera Kanonikava’ya ait, yıllanmış notaları seslendirecek. Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde “Beş Çayı Dinletileri” ismiyle kültür ve sanat buluşmaları kapsamında düzenlenecek etkinlik 30 Ocak cumartesi saat 17.00’de Ankaralı müzik severleri bir araya getirecek. “Sandıktan Çıkan Notalar” ismini verdiği piyano resitali ile ilgili ise Ediz şu bilgileri paylaştı:

100 yıllık notalar İdiz’le hayat bulacak

SANDIĞINDA NOTALAR

“Notalar Vera Kanonikava isimli bir piyaniste ait. Kanonikava, 1890’lı yılların sonunda Kars’ta doğdu, subay olan babası savaşta öldüğü için, 7 yaşındayken St. Petersburg’da, sadece ölmüş subay çocuklarının kabul edildiği Çar Nikolay’ın himayesindeki okula başladı. Okulun piyano bölümünden mezun oldu. Mezun olan çocuklara bir sandık çeyiz verilirdi. Onun sandığında notaları vardı. Mezuniyetinin ardından Kars’a döndü, bir süre Fransızca, Almanca ve Türkçe dersleri verdi. Zaman zaman sinemalarda sessiz filmlerde piyano çaldı. 1965 yılında verem hastalığına yakalanarak vefat etti. Vera’nın ölümünün ardından annesi Tuzla’da yaşayan kız kardeşinin yanına geldi. Vera’nın piyanosu Tuzla’da satıldı.

Haberin Devamı

1903-1905 BASIMI

Vera’dan kalan notalar kız kardeşi Zoya tarafından bana verildi. Sandığın içinden yüzlerce nota çıktı. Bazıları küflenmiş, bazılarının sayfaları birbirine yapışmış. 1903, 1905 yılı basımı çok eski notalar. Ben bu notaları özenle ayırdım, bakımlarını yaptım. Notalar sandığın içinden çıktığı için ‘Sandıktan Çıkan Notalar’ ismini vererek, seçtiğim romansları seslendirdim. Bu eserleri şimdi de Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde Ankaralılar için seslendireceğim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!