10 yıl olmuş

Güncelleme Tarihi:

10 yıl olmuş
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2017 21:49

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni’yken 19 Ocak 2007 tarihinde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden gazeteci Hrant Dink, bugün ölümünün 10’uncu yıl dönümünde çeşitli etkinliklerle anılacak. Agos gazetesi önünde yapılacak anma programı nedeniyle İstanbul’da bazı yollar kapalı olacak.

Haberin Devamı

DAVANIN SEYRİ

Dönemin özel yetkili İstanbul Cumhuriyet savcıları Selim Berna Altay ve FETÖ soruşturmasıyla meslekten ihraç edilen Fikret Seçen’in hazırladığı iddianameyle başlayan ve akıl almaz bir seyirle dönemin Emniyet İstihbarat Dairesi (İDB) Başkanı Ramazan Akyürek’in tutuklanmasına kadar uzanan dava hâlâ sürüyor. Davanın ilk aşamasında tetiği çeken Ogün Samast (O sırada 17 yaşındaydı) ile azmettirici olarak Yasin Hayal ve arkadaşları mahkûm edildi. Ancak mahkeme ‘örgüt’ olmadığına hükmetti. Ancak karar Yargıtay 9. Ağır Ceza Dairesi tarafından bozuldu. Bu arada AİHM, Türkiye’yi suçlu buldu ve kamu görevlilerine ilişkin etkin soruşturma yapılmadığına hükmetti. Ardından Trabzon Emniyet, Jandarma, İstanbul Valilik ve Emniyet görevlileri hakkında soruşturma açıldı.

Haberin Devamı

Davanın seyri 17/25 Aralık 2013 sonrası tamamen değişti. İstanbul Başsavcılığı, 13 Ocak 2015 tarihinde dosyayı yeniden açarak dönemin Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi görevlisi polis memurları Muhittin Zenit ve Özkan Mumcu’yu tutukladı. Ardından FETÖ ile ilişkili dönemin Emniyet İstihbarat Dairesi (İDB) Başkanı Ramazan Akyürek ve İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Fuat Yılmazer tutuklandı. Mevcut İDB Başkanı Engin Dinç’in de bulunduğu 35 kamu görevlisi hakkında “ihtimal suretiyle ölüme sebebiyet vermek” suçundan dava açıldı. Şimdi Ankara’da açılan FETÖ davasında da Dink cinayeti örgütün silahlı eylemlerinden biri olarak kabul edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!