1 milyon sığınmacıdan 6 milyar dolar!

Güncelleme Tarihi:

1 milyon sığınmacıdan 6 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2016 10:14

İnsan kaçakçıları 2015 yılında AB ülkelerine ulaştırmak üzere yola çıkardıkları sığınmacılardan yaklaşık 6 milyar dolar gelir elde etti.

Haberin Devamı

Sputnik Türkiye'nin haberine göre insan kaçakçılarının, sığınmacı krizinin en kötü günlerini yaşadığı 2015 yılında, 5-6 milyar doların üzerinde kazanç sağladığı tahmin ediliyor.

Interpol ve Europol’ün hazırladığı rapora göre, 2015 yılında AB ülkelerine ulaşan her 10 sığınmacıdan dokuzu insan kaçakçılarının ‘hizmet’lerinden yararlandı.

Rapora göre insan kaçakçıları, sığınmacıların Avrupa’ya geçmelerini sağlamak için kişi başına 3 bin ila 6 bin euro arasında değişen ücretler aldı. Bu, geçen yıl AB’ye yaklaşık 1 milyon sığınmacının girdiği göz önüne alındığında toplam tutarın 5-6 milyar dolara karşılık geldiği anlamına geliyor.

NAKİT OLARAK TAŞIDILAR SONRA AKLADILAR

Kaçakçılık şebekelerinin parayı aklamak için öncelikle sınır ötesine nakit olarak taşıdığı belirtilen rapora göre, daha sonra ise otomobil galerileri, marketler, restoranlar ve taşımacılık şirketleri üzerinden bankacılık sistemine dahil edildi.

Haberin Devamı

İnsan kaçakçılığı şebekelerinin göçmenlerin yola çıktığı ülkeler merkezli olduğu ancak şebekelerdeki üst düzey isimlerin genellikle AB pasaportu veya oturma izni sahibi oldukları da ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!