1-İran 2-Türkiye

Güncelleme Tarihi:

1-İran 2-Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2010 00:00

20 binden fazlası “gizli” veya “yabancılara yasak” damgalı kriptolar olmak üzere 251 bin 287 adet ABD Dışişleri Bakanlığı belgesini pazar günü parça parça yayınlamaya başlayan WikiLeaks internet sitesi, dün de yeni belgeleri yayına koydu.

Açıklanan belge sayısı 300’e yaklaştı. Dünkü belgelerden ilginç olan bazıları şöyle:

Suriye 3. sırada gelir

(4 Ocak 2010 - GİZLİ - ABD Şam Büyükelçiliği) Amerikalı 6 Senatör, Şam’a gelerek Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüştü ve ondan ABD ile ilişkiler konusunda olumlu adım atmasını istedi. Görüşmenin devamında İran’ın nükleer meselesi gündeme geldi. Esad, İran’ın bölgedeki en önemli ülke olduğunu, Türkiye’nin ikinci, Suriye’nin üçüncü sırada geldiğini söyledi. Aynı görüşmede Esad, “Bizim terörü desteklemekten bir çıkarımız olamaz. Amerikalılar terörist vurmayı seviyor. Oysa onların şebekelerini boğmak daha etkilidir” de demiş.

Maliki’den memnun değiliz

(25 Şubat 2010 - HİZMETE ÖZEL - Ankara Büyükelçiliği) Büyükelçi James Jeffrey imzalı belgeye göre ABD Dışişleri Bakanı Müsteşarı William Burns, Türk mevkidaşı Feridun Sinirlioğlu ile birçok meseleyi görüştü. Sinirlioğlu’nun Kıbrıs konusunda ABD’nin ağırlığını koymasını dilediği ve Irak Başbakanı Nuri El Maliki’den Türk hükümetinin duymaya başladığı memnuniyetsizliği vurguladığı belgede belirtiliyor.

Sarkozy’den şikayetçiyiz

Aynı zamanda füze kalkanı konusunda diyaloğun sürmesinden yana olduklarını belirten Sinirlioğlu ve görüşmede bulunan NATO Daimi Temsilcisi Tacan İldem, Türkiye’nin uzun süre direndiği Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in NATO Genel Sekreteri seçilişini de gündeme getirmiş. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’den şikayetçi olan, Avusturya’yı “etnik önyargı” ile suçlayan Sinirlioğlu, Belçika ve Danimarka’nın ise PKK ile bağlantılı örgütlere karşı mücadelede isteksiz olduğunu dile getirmiş.

Niteliksiz Alman’ı atadınız

İldem, Danimarka’nın NATO zirvesinde verdiği Roj TV’yi kapatma sözünü yerine getirmediğini belirtirken, Sinirlioğlu da ABD Başkanı Barack Obama’nın “NATO Genel Sekreteri Yardımcısı bir Türk olacak” sözü üzerine Rasmussen’e vetolarını çektiklerini hatırlatarak şöyle demiş: “Rasmussen’in Genel Sekreter olmasına izin verdik, çünkü size güvendik. Oysa nitelikli bir Türk yerine niteliksiz bir Alman ona yardımcı olarak atandı. Bir fırsatı kaçırdık. Rasmussen ile Almanya Başbakanı Angela Merkel arasında bir anlaşma olduğundan şüpheleniyoruz.”

O dedikodu bu mu

(3 Kasım 2009 - HİZMETE ÖZEL - ABD Ankara Büyükelçiliği) Belge, Büyükelçi James Jeffrey ile Müsteşar Feridun Sinirlioğlu arasında 21 Ekim 2009’da yapılan bir görüşmenin değerlendirmesi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İran’ın nükleer silah üretmeye niyetli olduğu yolundaki iddiaları “dedikodu” olarak nitelediğini hatırlatan Jeffrey, Sinirlioğlu ile görüşmeye ABD Başkanı Barack Obama’nın İran’ın nükleer niyetlerini kınayan Pittsburg Zirvesi bildirisini de getirip, “Erdoğan’ın bahsettiği dedikodu bu mu” diye sormuş. Bu belgede Büyükelçi Jeffrey’nin bir cümlede İran yerine yanlışlıkla Irak yazdığı görülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!