001 ile üçüncü yıl

Güncelleme Tarihi:

001 ile üçüncü yıl
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2017 20:38

AK Parti’nin adayı İsmail Kahraman üçüncü turda yeniden Meclis Başkanı seçildi. ‘001’ numaralı makamda üçüncü yılına giren Kahraman, başkanlık sistemine geçişin tamamlanacağı 2019 seçimine kadar, uyum yasalarıyla dönüşümü sağlayacak olan parlamentoyu yönetecek.

Haberin Devamı

MECLİS Başkanı İsmail Kahraman, 26’ncı yasama döneminin 2’nci devresi için 289 oyla yeniden bu göreve seçildi. Beş partiden 6 adayın yarıştığı seçimin üçüncü turunda CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel 124 oy, cezaevindeki HDP Hakkâri Milletvekili Selma Irmak 37 oy, MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan 36 oy ve İYİ Parti Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu 7 oy aldı. AK Parti grubunun, mazeretliler dışında dün Meclis’te 310 oyu bulunmasına karşın Kahraman, 276 şartının biraz üstünde oyla seçilebildi. Son turda AK Parti’den Kahraman’a oy vermeyenlerin sayısı 20 dolayında oldu. Bu firelerin bir bölümü son turda 16 geçersiz oyla kendini gösterdi.

TEPKİ OYLARI ÖNLENEMEDİ

AK Parti, Genel Kurul’da dün yapılan seçimde ‘yedek’le birlikte iki aday gösterdi. Asıl adayın sağlığıyla ilgili beklenmeyen gelişme olasılığına karşı AK Parti Adana Milletvekili Tamer Dağlı’ya yedek görevi verildi. Ancak parti yöneticileri, Meclis ve grup yönetiminde değişim bekleyen bazı milletvekillerinin ilk iki turda tepki oylarını Dağlı’ya yönlendirme olasılığına karşı ikna görüşmeleri yaptı. Kahraman’ın adaylığı, uzun süredir bu makamı bekleyen eski Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’da da hayal kırıklığına neden olmuştu. Tamer Dağlı, parti yöneticilerinin uyarılarına ve kendisinin “Jest amaçlı da olsa bana oy vermeyin” sözlerine karşın ilk turda 38, ikinci turda 37 oy aldı.

Haberin Devamı

CEZAEVİNDEN MEKTUP

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, aday gösterdikleri Hakkâri Milletvekili Selma Irmak’ın Kandıra Kapalı Kadın Cezaevi’nden gönderdiği mektubu oylama öncesinde okudu. Irmak mektubunda, “Bugün yapılacak başkanlık seçiminde bütün vekillerin oy hakkını kullanamadığı, bununla birlikte başkan adayı olmaya hakkı olan bir milletvekilinin kendine oy kullanamadığı bir sisteme demokrasi demenin ne kadar doğru olacağını tarih elbette takdir edecektir” dedi.

001 ile üçüncü yıl

‘ATATÜRK’Ü ANMAYAN BİRİ...’

Haberin Devamı

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek de seçime geçilmeden önce yaptığı konuşmada Kahraman’ın adaylığını eleştirdi. “Bu Meclisi, kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları bize emanet ettiler” diyen Zeybek, “Atatürk’ü bir defa dahi ağzına almayan kişinin makamda oturmaması gerektiğini” söyledi. Oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı ise oylama öncesi Dünya Çocuk Hakları Günü’nü kutlayarak, “Ayrıca, bugün seçilecek olan Meclis Başkanımızdan, tüm partilerle görüşerek Meclis içinde çocuk hakları ihtisas komisyonu kurulması konusunda öncülük yapmasını bekliyoruz” dedi.

001 ile üçüncü yıl

Haberin Devamı

İLK 2 TURDA 260 VE 257 OY

315 oyu bulunan AK Parti’de 4 mazeretli milletvekili ve oturumu yöneten Bahçekapılı oylamaya katılmadı. 500 milletvekilinin olduğu ilk turda Kahraman 260 oy alırken, yedek aday Dağlı’ya 38 oy çıktı. CHP’li Temizel 113, MHP’li Adan 40, HDP’li Irmak 39, İYİ Partili Halaçoğlu 6 oy alırken, 4 geçersiz oy kullanıldı. İlk turda geçersizler ile Adan’a MHP dışından gelen 4 oyun AK Parti’den verildiği tahmin ediliyor. İkinci turda Kahraman’ın oyu 257’ye düşerken Temizel 122, Adan 40, Irmak 38 Dağlı 37, Halaçoğlu 7 oy aldı. İlk iki turda anayasal şart olan 367’ye ulaşan aday olmazken, yedek aday Dağlı önceden planlandığı gibi üçüncü turdan önce adaylıktan çekildi.

Haberin Devamı

SON TUR 16 GEÇERSİZ OY

Seçilmek için 276 oyun yeterliği olduğu üçüncü tura 509 milletvekili katıldı. Bu turda Kahraman 289 oyla seçildi. Bu son turda 16 geçersiz oy kullanıldı.

AK PARTİ’NİN İSİM BABASI

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın gençlik dönemlerinden beri tanıyıp “İsmail ağabey” diye hitap ettiği Kahraman, Rizeli. Kuruluşunda Adalet ve Kalkınma Partisi’nin isim babası olan Kahraman, iki yıllık başkanlık döneminde, bazı tören konuşmalarında Atatürk’ün adını anmaması, “dindar anayasa” ve Che Guevara’ya yönelik “eşkıya” sözleriyle tartışıldı. 2016 sonlarında ağır bir enfeksiyon sorunu yaşayan Kahraman, 5 saatlik ameliyat ve uzun bir tedavi döneminin ardından iyileşerek görevine döndü. İsmail Kahraman, İstanbul Hukuk Fakültesi’ndeki Talebe Cemiyeti Başkanlığı ile birlikte siyasi yaşama adım attı. Milli Türk Talebe Birliği’nin (MTTB) 48. dönem genel başkanlığını yaptı. İlk kez Refah Partisi’nden milletvekili seçilerek parlamentoya adım atan Kahraman, Refahyol koalisyonunda Kültür Bakanlığı görevinde bulundu. Kahraman daha sonra ara verdiği milletvekilliğine 7 Haziran seçimlerinde AK Parti’yle birlikte döndü ve Meclis Başkanı seçildi. Kahraman, 1 Kasım’da yenilenen genel seçimlerin ardından da bu görevini sürdürdü.

Haberin Devamı

‘Atatürk’ü saygıyla
anıyorum’

 Yeniden TBMM Başkanı seçilen İsmail Kahraman, teşekkür konuşmasında özetle şunları kaydetti: “Öncelikle zorluk altında, İstiklal Savaşı’nı bizzat yöneten Birinci Meclis üyelerini, başta TBMM’nin ilk başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, Millî Mücadele’ye katılan ve katkı sağlayan ecdadımızı saygıyla anıyorum. TBMM’nin 26. Yasama dönemi siyasi tarihimizde mümtaz bir yere sahip olacaktır. Ufak hesaplarla, yanlış düşüncelerle birbirimizi yaralamamalı, kavgacı değil, müzakereci, meselelerini konuşarak çözen insanlar olmalıyız. Fikrinden korkanlar, konuşmaktan kaçarlar. Dostluğumuzu ve kardeşliğimizi toplumumuzun karşısında da sergilemeliyiz. Gayemiz, halkın iradesi ile taçlandırılmış Cumhuriyeti, ilelebet yaşatmak olmalıdır.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!