#canseliçinsusma: Tecavüz, intihar... Türkiye bu sorunu nasıl çözecek

Güncelleme Tarihi:

#canseliçinsusma: Tecavüz, intihar... Türkiye bu sorunu nasıl çözecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2016 10:01

Kayseri’de yaşayan lise öğrencisi Cansel K. henüz 18 yaşında hayatına son verdi. Ailesine ve yakın arkadaşlarına göre, ölümünden iki gün önce matematik öğretmeninin tecavüzüne uğramış, okul yönetimi olayı örtbas etmek istemişti. Cansel’in ölümü bir milat olur mu? Türkiye bu sorunu nasıl çözecek? Siz de sesinizi duyurun, yorumlarınızı milletvekillerine ulaştıralım.

Haberin Devamı

Cansel K. Kırşehir’de toprağa verildi, tecavüzle suçlanan öğretmeni Kayseri Kapalı Cezaevi’nde… Sosyal medya ise bu korkunç vakayı tartışıyor.

#canseliçinsusma Twitter’da en çok konuşulan başlıklardan oldu. Zanlıya en ağır cezanın verilmesi için çağrılar yapılıyor. “Bu intihar değil, cinayet” diyenler var.


‘ÖRTÜLÜ CİNAYET’

Türkiye bu tartışmayı yıllar önce de yaşasa da, bu vakaların engellenmesi için etkin adımlar atılmış değil.

1999-2000 yıllarında Batman’da kadın intihar oranı, erkeklerin üç katına yükselmiş, konu meclis gündemine de yansımıştı. Dönemin BM İnsan Hakları Konseyi Kadına Yönelik Şiddet Özel Raportörü Prof. Yakın Ertürk’ün kaleme aldığı BM raporunda, Batman’daki intiharların bir kısmının “örtülü cinayet” olduğu belirtilmişti. Kimi vakalarda aile bireyleri tecavüze uğrayan kadını intihara zorlamış, kimilerinde kadın kendisi hayatına son verme kararı almıştı.

SESİNİZİ DUYURUN

Sorun çözülebilmiş değil. Geçen yıl da çok sayıda kadın tecavüzün ardından intihar etti. Sadece Van’da birkaç hafta içinde 15 kadın canına kıymıştı. Bu vakalardan çoğunda doğrudan cinayet şüphesi vardı.

Geçen ay ise Adana’da yaşayan E.F.E., tecavüze uğradıktan sonra bunalıma girmiş ve intihar etmişti.  

Sizce Türkiye bu sorunu nasıl çözebilir? Bu haberin altında paylaşacağınız mesajları ve çözüm önerilerini TBMM’ye iletiyoruz.

BAKMADAN GEÇME!