Türkiye teniste uyuyan bir dev

Güncelleme Tarihi:

Türkiye teniste uyuyan bir dev
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2003 01:51

Şampiyonların koçu, Almanya'nın en genç A lisanslı antrenörü ve Champions Coach kitabının yazarı Markus Hornig geçtiğimiz günlerde Tennis Magazin dergisinin veteranlar için düzenlediği kişiye özel tenis programını yönetmek üzere Türkiye'deydi.

Hornig, Boris Becker, Michael Stich, Charly Steeb ve Emilio Sanchez gibi dev tenisçileri 13-14 Eylül'de İstanbul'a getiriyor. Bir de başka projesi var: Tennis Goes Turkey. Legends Tournament İstanbul'un direktörü Markus Hornig'le hem yakındaki bu tenis şölenini hem de Türkiye projesini konuştuk.

Siz koçluğun kitabını yazdınız. 'Champions Coach' büyük bir başarı yakaladı. Charly Steeb ile birlikte hazırlamakta olduğunuz ikinci kitabınız da yine tenis üzerine mi?

- İçinde tabii ki yine tenis var. Ama ikinci kitabımda spor sağlığı üzerinde yoğunlaştım. A lisanslı koç olabilmek için beş yıllık bir eğitim gerekiyor, bunu tamamlayıp bir süre koçluk yaptıktan sonra üniversiteye dönüp doğal tıp ve zihinsel eğitim psikolojisi eğitimi aldım. Kitap hem bu eğitimlerin hem de yıllardır sporun içinde edindiğim tecrübelerin bir ürünü olacak.

EN BÜYÜK YETENEK ÇOK ÇALIŞABİLMEK

Tenis dünyasında koçların şampiyonu olarak tanınıyorsunuz. Pek çok şampiyonla çalıştınız, çoğuyla da çok iyi arkadaşsınız. Nedir şampiyonların sırrı?

- Çok çalışmak. Bütün tenis yaşamımda gördüğüm ve inandığım şey en büyük yeteneğin, çok çalışmak olduğu. Bazen maalesef çok yetenekli tenisçiler sıkı bir çalışma temposuna gelemiyor. Böyle olunca daha az yetenekli olup çok çalışanlar onların üstüne bile çıkabiliyor. Benim ilk kitabımda şampiyonlarla ilgili yaptığım bazı genellemeler var. Bence ancak şanslarını kullanan, asla pes etmeyen, mükemmel olmadıklarını bilen, düştüğü zaman kalkmayı başaran, yenilgiye saygı duyan, pozitif düşünen, kendilerine inanan, sabırlı olan ve çalışan, hep çalışan insanlar şampiyon olabilir.

Çok çalışmak günde kaç saat demek oluyor?

- Turnuvalar arasında genelde günde dört saat tenis oynamaları gerekiyor. 1,5 saat kadar da fiziksel kondisyon çalışmaları yeterli. Masaj, sauna ya da streching için de bir saat ayırmak lazım. Tenisçinin yaşı ilerledikçe günlük çalışma düzenlemeleri yapıyoruz.

Siz iyi bir koç musunuz?

- Birlikte çalıştığım tenisçilerle hep çok iyi diyalog kurdum. Motivasyonu sağlamak açısından bu çok önemli. Psikoloji eğitimi almamızın nedeni de bu zaten. Oyuncular ve koçlar için yılın 30-35 haftası seyahatle geçiyor ve sürekli birlikte olunuyor. İyi bir dostluk kurabilmek çok önemli.

ÇOCUKLARI ALMANYA'YA GÖTÜRECEK

Gelelim geleceğin Türk tenis şampiyonlarını çıkaracak olan 'Tennis Goes Turkey' projenize. Nereden çıktı, nasıl gelişti?

- Türk sporunun çeşitli dallardaki başarısı Almanya'da da çok iyi takip ediliyor. Ben bu gelişmeleri yakından izlerken Türkiye'de bir tenis akademisi kurma teklifi geldi. Yaptığım ziyaretlerde Türkiye'nin tenis konusunda uyuyan bir dev olduğunu fark ettim. Ülkenizde tenis yıldızlarının çıkması için tenisi bir halk sporu olarak lanse etmek gerekiyor. Steffi Graf ve Boris Becker öncesi tenis Almanya'da da bu kadar popüler değildi. Çocukların örnek alacağı bir tenis yıldızına ihtiyacınız var. Gerisi kendiliğinden gelir zaten.

Ne var bu projenin içinde?

- Tennis Magazin dergisi ile geniş kapsamlı bir çalışma içindeyiz. 13-14 Eylül'de düzenlenecek Legends Tournament İstanbul, tenisin popülaritesini artırmaya yönelik bir çalışma. Yurtdışına gidip ünlü tenisçileri izleme imkanı bulamayan Türkler için iyi bir fırsat. Bu turnuvaya katılım son derece önemli. Yetişkinler kadar çocukların da bu ünlü isimleri canlı olarak seyretmeleri lazım. Tennis Goes Turkey, daha çok çocuklara kilitleniyor zaten. Tenisle ilgili çocukların yeteneklerini test etme imkanı sağlamayı planlıyoruz. Şu anda aktif olarak tenis oynayan yetenekli miniklerden bazılarını Almanya'ya götürüp tenis eğitimi vermeyi de düşünüyorum. Hedefler arasında Türkiye'deki hocaların eğitimi de var. Ek bir eğitimle beden eğitim hocalarına kitle sporu için antrenör lisansı verilebilir. Alman tenis kriterlerinin yalınlaştırılarak Türkiye'ye aktarılması da hedefler arasında. 2004 sonuna kadar 100 bin genci tenisle büyülemek istiyoruz.

Legends Tournament İstanbul ilk adım dediniz, böyle bir turnuva yeterince ilgi görecek mi Türkiye'de?

- Benzeri turnuvaların biletleri iki, üç ay öncesinden tükeniyor. Örneğin Boris Becker ve Michael Stich'den oluşan Davis Kupası Almanya eski takımı ile John McEnroe'nun yer aldığı ABD takımı Mayıs 2003'te Hamburg'da karşılaştığında, 13 bin kapasiteli Rothenbaum'da hiç boş koltuk yoktu.

BU TURNUVA TÜRKİYE'Yİ TANITACAK

Türkiye'ye kimler geliyor?

-Turnuvaya Boris Becker'in yanı sıra 1994 Wimbledon Şampiyonu Michael Stich, Davis Kupası Şampiyonu Alman Milli Takımı oyuncusu Charly Steeb ve 1980'lerde İspanyolların başarılı ismi Emilio Sanchez katılacak. Hepsi kaybetmeyi sevmeyen oyuncular. Maçların son derece çekişmeli ve renkli geçeceğinden kuşkum yok.

Bunun gerisi gelir mi peki?

-Zaten amaç turnuvayı geleneksel hale getirmek. Böylelikle gelişme sürecini yaşayan Türk tenisinin dünya kamuoyunda bir yer edineceğine olan inancımızın, coşkumuzun dünya tenisinin şampiyonları tarafından da paylaşıldığını Türk tenisseverlere göstereceğiz.

Bu turnuvanın direktörüsünüz. Ne tür hazırlıklar yaptınız?

-Öncelikle Haldun Alagaş spor salonunun zemini için Green Set'le temasa geçerek yeşil zemin siparişi verdik. Alman televizyon kanalları RTL, ZDF tarafından yayınlanacak turnuva Almanya'nın en büyük özel haber ajansı Action Press tarafından da takip edilerek turnuva bilgileri 137 ülkeye duyurulacak. Turnuva bilgi ve fotoğrafları 1300 medya kuruluşu ile paylaşılacak. Bu aynı zamanda Türkiye'nin tanıtımına da katkıda bulunacak bir olay. Boris Becker medyanın ‘mıknatıs’ olarak tanımladığı bir isim, bu nedenle turnuvaya ilgi büyük olacak. Alman tenis federasyonu da başkan mertebesinde turnuvada temsil edilecek. Almanya'dan 300 kişi, Avrupa'dan pek çok ünlü isim de turnuvaya gelmek üzere yerlerini ayırttılar bile.

MARKUS HORNIG KİMDİR?

Şampiyonların koçu olarak tanınan Almanya'nın en genç A lisanslı tenis antrenörü 38 yaşındaki Markus Hornig 1996 yılından bu yana L.T.T.C Rot-Weiss Berlin'in başantrenörlüğünü yürütüyor. Bu zaman sürecinde öğrencilerine 30 Berlin birinciliği kazandıran Hornig, başka hiçbir Alman kulübünün elde edemediği bir başarıyı yakalayarak altı oyuncusunu ATP Dünya Klasmanı'na soktu. Yedi yıl birinci lig koçluğu yapan Hornig, iki yıl boyunca da Nicolas Kiefer'in koçluğunu yürüttü. Hornig üç yıl ATP-Tour profesyonel koçluğu, aynı zamanda B ve C lisansı antrenör eğitmenliği yaptı. www.champions-coach.de adresindeki web sitesi tenis öğrenenlere yol gösteriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!