Tavuk derisi problemi ve çözüm yöntemleri

Güncelleme Tarihi:

Tavuk derisi problemi ve çözüm yöntemleri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2023 07:45

Ağırlığımızın yaklaşık 5 kilosu derimizdir. Bu ağır örtünün toplam alanı 2 metrekare kadardır. Sadece kâğıt inceliğinde olsa da derimiz şaşırtıcı dayanıklılıkta bir zırh sağlar.

Haberin Devamı

Deri vücudumuzu örterek içerideki hayati organları korur.

Derimiz zengin çeşitliliğiyle kökenimizi, ruh halimizi, karakterimizi ve yaşımızı ortaya koyabilir. Bu sebeptendir ki, derimizin sağlığı ve estetiği, yaşantımız için göründüğünden çok daha derin bir bağ içindedir.

Hal böyle olunca derimizde gelişen herhangi bir anormallik kişilerin psikolojileri üzerinde büyük rol oynar.

Özellikle de görüntümüze takıntılı olduğumuz çocukluk ve ergenlik dönemlerinde yaşanan bu sıkıntılar kişinin geleceğini de önemli oranda etkiliyor.

Örneğin, halk arasında tavuk derisi diye bilinen Keratosis Pilaris aslında bir sağlık sorununa sebep olmamakla birlikte, özellikle gençlerin mustarip olduğu bir rahatsızlıktır.

International Journal of Trichology tarafından yayımlanan araştırmaya göre, tavuk derisinin en yaygın görüldüğü bölge, üst kolların yüzeyi (hastaların yüzde 92’sinde) olarak belirlenmiştir.

Haberin Devamı

Tavuk derisi, genellikle soğuk havalarda kötüleşmektedir. Çünkü kuru cilt, şişliklerin öne çıkmasına neden olabilmektedir.

Araştırmalar, tavuk derisi probleminin ergenler arasında yaygın olması nedeniyle psikososyal bir etkisinin olabileceğini göstermektedir.

Tayland’da yapılan bir çalışma ile tavuk derisi hastalığının kişilerin yüzde 40’ının benlik imajını ve yaşam kalitesini olumsuz etkilediği bulunmuştur.

 Peki nedir bu ‘tavuk derisi’ problemi?

Tavuk derisi görünümü genellikle üst kollarda, uyluklarda, yanaklarda veya kalçalarda bulunur.

Keratosis pilaris bulaşıcı değildir ve bu pürüzler genellikle herhangi bir rahatsızlığa veya kaşıntıya neden olmaz.

Bu durumun, cildin kuruma eğiliminde olduğu kış aylarında daha da kötüleştiği ve hamilelik sırasında da kötüleşebileceği bilinmektedir.

Tavuk derisi görünümü, cildi zararlı maddelerden ve enfeksiyondan koruyan sert bir protein olan keratin birikmesinden kaynaklanır.

Keratin, kıl kökünün açılmasını engelleyen pullu bir tıkaç oluşturur. Genellikle ciltte birçok tıkaç oluşur ve pürüzlü, engebeli cilt lekelerine neden olur.

Bilim insanları keratinin neden böyle bir yapı oluştuğunu tam olarak bilmemektedir.

Haberin Devamı

Ancak genetik hastalıklarla veya atopik dermatit (egzama) gibi diğer cilt durumlarıyla ilişkili olarak ortaya çıkabilir. Özellikle cilt kuruluğu, bu durumu daha da kötüleştirme eğilimindedir.

Tavuk derisi görünümü aşağıdaki sorunlara sahip kişilerde yaygındır:

 Cilt kuruluğu

 Egzama

 Balık pulu hastalığı (İktiyozis)

 Saman nezlesi

 Melanom

 Fazla kilo (obezite)

Herkes bu cilt durumuna karşı hassas olabilir, ancak çocuklarda ve gençlerde bu durum daha yaygındır.

Hormonal değişiklikler, kadınlar için hamilelik sırasında ve gençler için ergenlik döneminde alevlenmelere neden olabilir. Ayrıca, bu durum açık tenli kişilerde daha yaygındır.

Nasıl tedavi edilir?

Haberin Devamı

Tavuk derisi zaman içinde kendiliğinden de kaybolan bir problem olduğu gibi, süreç içinde kişiyi görüntü olarak rahatsız ettiği ve başka cilt problemleriyle birleşerek ciltte kuruluk, kalıcı hasar bırakabilir ancak neyse ki tedavisi vardır. İltihap önleyici tedaviler, lazer tedavileri ve kimyasal peeling’lerle tavuk görüntüsünden kurtulmak mümkündür.

1- Kimyasal soyma yöntemi

Kimyasal peeling, ölü keratinositler arasındaki bağı eriterek kolayca çıkarılabilmesi için cilde kimyasal bir solüsyon uygulanmasını içerir. Hasarlı cilt, temiz, sıkı ve tıkanmamış gözeneklere sahip yeni cildi ortaya çıkarmak için yavaş yavaş soyulur.

2-Lazer yöntemi

Lazer, kıl köklerini hedef almak için kullanılabilir. Böylece içlerinde keratonasit birikmesini önler. Lazer uygulamasının cilt yenileyici özelliğinden yararlanılır ve aynı zamanda kıl kökü oluşumu engellenerek, kıl kökü iltihabının da önüne geçilmiş olur.

Haberin Devamı

3 - Jet basınç teknolojisi

Jet basınç teknolojisiyle ölü deri birikiminin önüne geçilir ve aynı zamanda tavuk derisi problemini gidermek için cildin ihtiyacı olan asitler jet basınçla kolaylıkla deri altına verilir.

 Peki bu süreçte size düşen görevler neler?

Öncelikle cildinizi sürekli nemli tutmalısınız. Nemlendiriciniz cildin üst tabakasını hafif soyucu özellikte olabilir. Nemlendirici içeriğinde laktik asit, salisilik asit ve üre olması faydanıza olacaktır. Retinoid içeren kremlerin de keratosis pilaris’i (tavuk derisi görüntüsü) tedavi edici özelliği vardır.

Cilde düzenli peeling yapmak keratinize yapıyı sağlıklı inceliğe getirerek tıkanmalara engel olacaktır. Asit içerikli kremlerin de tam olarak amacı budur. Ayrıca kabak lifi kullanımı yine aynı amaca hizmet edeceği için faydasını görebileceğiniz bir yöntemdir.

Haberin Devamı

Cildi kurutan faktörler ortadan kaldırılmalı, cilt temizliği sabun ile yapılmamalıdır. Uzun ve sıcak küvet duşları, aşırı sıcak suyla yıkanma önerilmemektedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!