Saç dökülmesi kaç tip olur?

Güncelleme Tarihi:

Saç dökülmesi kaç tip olur
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2016 12:30

Kış mevsimini arkamızda bıraktığımız bu günlerde mevsim değişikliğine bağlı olarak saç dökülmesi ile ilgili şikayetlerde artmaktadır. Saçlar insanların karakteristik özelliklerindendir. Saç kayıpları hem kadınlarda hem erkeklerde önemsenmektedir.

Haberin Devamı

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Başak Kandi, saç dökülmesini ve saç dökülmesi tiplerini anlattı.  

Saç dökülmesi problemi kadınlarda dermatoloji polikliniğine en sık başvuru nedenlerinden biridir. Saç dökülmesinin çok sayıda nedeni bulunmaktadır. Saç kaybının başlangıcının ve süresinin belirlenmesi, dökülmenin tipi tanıyı koymada faydalıdır.

 

Saç dökülmesi kaç tip olur

 

SAÇ DÖKÜLMESİNİN TİPLERİ NELERDİR?

1. YAYGIN SAÇ DÖKÜLMESİ:

Normalde, erişkinlerde günde 50-100 adet (saç tarama, yıkanma veya çekmeye bağlı olarak) dökülür. Bu dökülmeler 2 aya kadar sürebilir ve yılda 3 kez tekrarlanabilir. Saç dökülme süresinin 2 ayı alması patolojik bir süreç olup, bazı incelemelerin yapılmasını gerektirir. En sık nedenleri arasında anemi (Demir eksikliği, Vitamin B12 eksikliği, Folik asit eksikliği), tiroid hastalıkları (hipo-hipertiroidi) , psikolojik stres, yumurtalık kisti, hormonal değişiklikler (puberte, gebelik, menapoz ve dışardan hormon alımı), yakın zamanda sıkı protein-kalori kısıtlaması yapılan diyet sayılabilir.

 

Haberin Devamı

Saç dökülmesi kaç tip olur

 

2. TEPE KISMINDA AÇILMA:

Tepe kısmında açılma sıklıkla 20-30'lu yaşlarda başlar. Genetik yatkınlık vardır, androjenik hormonlara aşırı duyarlılık söz konusudur. Tepe kısmında açılmanın erkekte ve kadında klinik özellikleri farklıdır. Erkeklerde alındaki saç çizgisinin gerilemesi ve tepe kısmındaki saçların incelip ense bölgesindeki saçların sağlam kalması tipiktir. Kadınlarda ise kellik ileri derecede olmaz.

 

Saç dökülmesi kaç tip olur

 

Haberin Devamı

3. PARA ŞEKLİNDE AÇILMA

Lokalize saç, sakal, bıyık, kirpik ve bazen de göğüste, sırtta ve ekstremitelerde para şeklinde açılmalarla karakterize bir hastalıktır. Nedeni halen tam olarak bilinmemekle beraber, genetik yatkınlık, stres olarak düşünülmektedir.

 

Saç dökülmesi kaç tip olur

SAÇ DÖKÜLMESİ TEDAVİSİ:

-  Saç dökülmesiyle başvuran hastada ayrıntılı hikaye mutlaka alınmalıdır. Kan tetkikleri yapılarak, tedavi sebebe yönelik olarak verilir.

-  Saç için uygulanan PRP tedavisi

-  Saç mezoterapisi 

 

doktorsitesi.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

BAKMADAN GEÇME!