Otistik bireyler ve yakınları farkındalık için açıklama yaptı

Güncelleme Tarihi:

Otistik bireyler ve yakınları farkındalık için açıklama yaptı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2015 17:00

Erken tanı ile özel eğitimin önemini anlatan Tohum Otizm Vakfı çocukların ailelerinden, eğitmenlerden, doktorlardan, sanatçılardan, iş insanlarından, politikacılardan, gazetecilerden ve konuya duyarlı herkesten ve her kurumdan bugün mavi giyerek ve mavi ışık yakarak otizm konusunda farkındalık projesine destek vermesini istiyor.

Haberin Devamı

Sosyal medya üzerinden de mesaj vermek isteyenler mavi rengi kullanarak çektirdikleri fotografları #otizmemaviisikyak etiketi ile paylaşabilecekler.

68 BİN BEBEKTEN BİRİ OTİZM RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü için Türkiye'de otizmle ilgili çalışan sivil toplum örgütlerinin en büyük çatı kuruluşu olan Otizm Dernekleri Federasyonu, otizm farkındalık günü'nde otizmli bireylerin sorunlarına dikkat çekerek 3 yıldır beklenen otizm eylem planının uygulanmasını talep etmek için Ankara'da meclis önünde bir basın açıklaması yaptılar.

Haberin Devamı

"BUGÜN KUTLAMA DEĞİL SORUNLARI KONUŞMA GÜNÜDÜR"

OTİZM Dernekleri Federasyonu (ODFED) Başkanı Şua Eriç, doğan her 68 çocuktan birinin otizm riski taşıdığını belirterek, "Bugünün kutlanan değil otizmli bireylerin toplumsal sorunlarının konuşulacağı bir gün olmasını diliyoruz" dedi.

TBMM önünde yaptığı basın açıklamasında Eriç,Türkiye'de 550 binden fazla otizmli birey ve ailesinin yaşadığını vurgulayan Eriç, "Otizm tanısından özel eğitim sürecine, tedavilerinden eğitime, yetişkinler için meslek edinimi ve bakım gibi konulardaki yetersizliğe baktığımız zaman oldukça zor bir durum ortaya çıkıyor. Bizler otizmli çocuklarımızın bizden sonra nasıl yaşayacağını bilmemenin sıkıntısı içerisindeyiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

TOPLUMSAL BİLİNÇLENDİRMEYE İHTİYAÇ VAR

Eriç, otizm konusunda toplumsal bilinçlendirmeye ihtiyaç bulunduğunu, farkındalıktan öte anlayış istediklerini belirterek, ayrımcılığın, otizmli bireyler için de en büyük sorun olduğunu dile getirdi. "Otizm riski yeni doğan her 68 çocuktan biri oranına yükselmişken, bugünün kutlanan değil otizmli bireylerin toplumsal sorunlarının konuşulacağı bir gün olmasını diliyoruz" ifadesini kullanan Eriç 2013'te açıklanan Otizm Eylem Planı'nın uygulamaya geçirilmediğini savundu.

Meclis'te bir otizm komisyonu kurulması gerektiğini ifade eden Eriç, "Gündelik toplumsal hayatın içinde otizmlilerin birçok sorununu giderecek ve toplumsal farkındalık yaratacak planın bir an önce hayata geçirilmesini ve eylem planının devlet politikası haline getirilmesini talep ediyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!