Op. Dr. Hasan Çelik yazdı: Hassas yöntemlerle ‘elegan’ burunlar

Güncelleme Tarihi:

Op. Dr. Hasan Çelik yazdı: Hassas yöntemlerle ‘elegan’ burunlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2024 08:08

Günümüzde burun estetiği yaygın bir işlem. Birçok teknik mevcut. Bu nedenle kişiye özel tedavi planlamak ve ona göre yöntemi seçmek en doğrusu.

Haberin Devamı

Ameliyat süresini kısaltmak, sonrasında iyileşmeyi hızlandırmak ve daha az travmaya sebebiyet vermek için “koruyucu yöntemler” popüler.

Artık ameliyat sonrası daha konforlu
Hassas yöntemler kullanılarak yapılan “elegan burun estetiği”nde ameliyat sonrasında daha az ağrı yaşanır. Burundaki bir kemeri almak, kemiği inceltmek veya başka bir işlem için daha ince, keskin ve küçük cerrahi aletler kullanılır. Böylece morluklar ve şişlikler daha az görülebilir.

Kısa sürede normal hayata dönüş
“Elegan burun estetiğinde” ameliyat sonrası en önemli dönem 1 haftalık süreçtir. Yeni tekniklerle bu 1 haftalık süreç daha konforlu geçebilir, iş hayatına, normal hayata daha hızla gönülebilir.
İhtiyaç olmazsa burun içine tampon koyulmaz. Gerektiğinde de alınması kolay olan silikon tamponlar kullanılır. Tampon alınması ağrısız ve kolaydır.
Kullanılan yeni teknikler ve medikal tedaviyle daha az şişlik ve morluk görülür. Tüm bu yeni gelişmeler de burun estetiğine olan ilgiyi artırmıştır.

Teknolojik imkânlar
Ameliyat için doktora başvuranların en sık şikâyeti ettiği konular, kemerin varlığı, burun ucu düşüklüğü, burun genişliği ve eğrilik olarak sayılabilir. Erkekler için daha düz bir burun sırtı, daha az kalkık burun ucu, kadınlar için ise daha kavisli bir burun sırtı ve daha açılı bir burun ucu önerilir.
İsteğinizi, hatta hayalinizi daha iyi anlayabilmek için ameliyat öncesi “uygulamalar ve teknolojik aletler” kullanmak mümkün. Böylece hem isteğinizi daha iyi anlayabilir hem de yeni burnu önceden planlamak mümkün olabilir.

En önemli kısım: Burun ucu
Burun bölgesinin 10 adet estetik ünitesi var. Her biri, güzel bir sonuç için önemlidir. Burnun yüzle ilişkisi çok iyi planlanmalı. Tüm bunlar düşünülünce burun ucunun en önemli kısım olduğu söylenebilir.
Definasyonu yeterli, burun sırtı ve burun kanatlarıyla uyumlu, altın oranlara ve ideal açılanmalara sahip bir burun ucu, sonucu etkileyen en önemli kısımdır.
Cerrahi işlemlerin öneminin yanında doğru bantlama ve alçılama da sonucu etkileyecektir. Bu nedenle başarılı sonuçlar ve mutlu hastalar için süreç ameliyat öncesi planlamayla başlayıp iyileşmeyi etkileyen bantlama süreciyle devam edecektir.

Popüler teknoloji: Piezo cerrahisi
Güzel bir burun ve başarılı bir sonuç için burun ucu’nun öneminden bahsettik. Burun küçültmek, daraltmak ve en sık şikâyet olan burun kemerini düzeltmek için de çok fazla tekniğin olduğunu söyleyelim.
Piezo cerrahisi bu işlemleri daha etkili ve başarılı yapmak için kullanılan bir tür mikro testere. Kısacası piezo bir tür tıbbi cihazdır, ancak burun estetiğinde kullanılmasıyla “piezo cerrahisi” olarak adlandırılmıştır.
En önemli özelliği ise burun cildine, yumuşak dokulara zarar vermeyip sadece kemik yapıya müdahaleyi güvenle sağlamasıdır. İhtiyaç halinde kullanıldığında ameliyatlar daha kısa sürebilir, morluk ve şişliklerin daha az oluşması sağlanabilir.

Estetik ve fonksiyon bir arada
Burun estetiğini planlarken, burun fonksiyonlarını da en üst seviyede tutmak gerekir. Bunu sağlamak için ameliyat öncesi muayene önemli.
Şikâyetlerin dinlenmesi sonrası yapılan detaylı muayeneyle sorunlar belirlenir. İhtiyaç halinde “paranazal sinüs” tomografisi ile burun ve çevresinin anatomisini daha detaylı değerlendirmek gerekir. Bunların sonucunda burun estetiği planlanırken nefes almayı kolaylaştıracak manevralar da yapılarak estetik ve fonksiyonel bir burun elde edilebilir.

Önemli üç bölge: Konka, septum ve valvler
Burun estetiğinde bu üç bölgeyi de doğru değerlendirmek ve gerektiğinde müdahale etmek gerekebilir. Daha kolay nefes almamızı sağlayan ve havayı ısıtan “konka” ismi verilen organlar bazen büyüyebilir. Sıklıkla alerjik kaynaklı büyüme olsa da havayolunu tıkayan durumlarda küçültmek için manevralar planlanır.
Burnu ikiye bölen ve burun direği olarak bilinen “septum” eğrilikleri görülebilir.
Havayolunu tıkayan, hatta görsel eğriliklere sebep olan septum problemlerinde aynı anda düzeltme yapılmalıdır. Rahat nefes almada büyük rol oynayan hava giriş noktalarında olan burun “valvlerinin” fonksiyonu muayenede muhakkak değerlendirilmelidir.
Bu noktada valvlerin açısı önemli olup, artırılması gerekirse ona göre cerrahi planlama yapılmalıdır.
Yani estetik normlara uygun burun elde etmek isterken, burun fonksiyonlarına daha iyi işlev kazandırmak hedeflerden biri olmalıdır.
Estetik burun ameliyatlarında fonksiyonu daha iyi olan bir burun elde edildiğinde yaşam kaliteniz artar. Unutmayalım ki daha iyi nefes alan bir burunla, uyku düzeni daha iyi olmakta, vücudumuz daha iyi dinlenebilmekte ve eğitim hayatında daha başarılı bir süreç yaşanabilmektedir.

Süreç nasıl ilerliyor
İşlemler genel anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyat öncesi tetkikler yapılıp, hazırlıklar tamamlanır. Operasyonlar ortalama olarak 2-3 saat sürer. Hasta, hastanede 1 gün gözlem altında tutulduktan sonra taburculuk edilebilir. Burun estetiğindeki yeni gelişen teknikler ve teknolojik imkânlar ile bu süreç daha kolay atlatılabilmektedir.
NOT: Tüm bu işlemler için her zaman belirttiğim gibi Sağlık Bakanlığı’nın onayını almış hastaneleri tercih edin. Muayeneyi yapan doktorun sertifikasına ve diplomasına bakın. Muayenehanenin hijyen koşullarını gözlemleyin.

BAKMADAN GEÇME!