Öksürüğü tetikleyen durumlar

Güncelleme Tarihi:

Öksürüğü tetikleyen durumlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2015 15:20

Öksürük mevsimine girmiş bulunmaktayız. Artık çevremizde sık sık öksüren insanlarla karşılaşmaya başladık. Öksürük tek başına bir hastalık değildir, basit bir soğuk algınlığı ya da bir üst solunum yolları enfeksiyondan astım, kronik bronşit, zatürre, tüberküloz, akciğer kanserine kadar çok ciddi hastalıkların bir belirtisi olabilir, ama her öksüren kişinin mutlaka hasta olması da gerekmez.

Haberin Devamı

Öksürük nedir ?

Boğazımızın ve nefes yollarımızın açık ve temiz kalması için zaman zaman öksürük devreye girer. Bu anlamda öksürüğün vücut için önemli bir görevi vardır çünkü bu ani refleks sayesinde mikroplar, tahriş edici yabancı maddeler, duman, mukus ya da diğer sıvılar nefes yollarına veya akciğere kadar ilerleyemez. 

Öksürüğü tetikleyen durumlar

Öksürük çeşitleri nelerdir ?

Öksürüğün akut ve kronik olarak iki farklı çeşidi vardır. Akut öksürük genellikle aniden başlar ve daha çok soğuk algınlığı, grip ya da sinüs enfeksiyonu gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Kronik öksürük ise reflü, astım ya da sigara gibi nedenlerle oluşan öksürüklerdir.

Haberin Devamı

Öksürüğü tetikleyen durumlar

Öksürüğün diğer nedenleri

-Bazı tahriş edici maddeler vücudun hassas olması nedeniyle çeşitli tepkilere neden olabilir. Sigara kullanmak, hava kirliliği, parfüm kokusu, deterjanlar gibi kokulu ürünler öksürüğe neden olabilir.

-Soğuk algınlığı, akut bronşit, grip benzeri enfeksiyonlar yaygın öksürük nedenleri arasındadır. Bu hastalıklar nedeniyle çok fazla mukus (sümük benzeri sıvı) üretilmesi öksürüğü tetikler.

-Sigara dumanında ki pek çok zararlı madde akciğeri rahatsız eder ve öksürük yoluyla kendini bu maddelerden arındırmaya çalışır. Eğer durum biraz daha ilerlerse kronik öksürüğe dönüşür.

- Daha çok genzimize kaçan yiyecek parçacıkları gibi, yanlışlıkla solunum yoluna kaçan maddeler şiddetli öksürüğe neden olabilir.

-Astım nefes yollarının mukus yüzünden tıkanmasıdır ve bu nedenle de öksürük ortaya çıkar. Orta şiddette astımı olan kişilerde öksürük bazen hastalığın tek belirtisidir.

Öksürüğü tetikleyen durumlar

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!