Modern katarakt ameliyat tekniÄŸi

Güncelleme Tarihi:

Modern katarakt ameliyat tekniÄŸi
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 06, 2016 14:32

Kataraktın bir kere gelişmesi durumunda tedavisinin sadece cerrahi olarak yapılabildiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Bozkurt Şener, modern katarakt ameliyatı tekniklerini açıklıyor.

Haberin Devamı

Ameliyatın hangi dönemde yapılacağına hekim ve hasta beraber karar vermelidirler. Hastanın mesleği, yaşadığı yer, yaşı, genel sağlık durumu ve işinde ve özel hayatında net görme zorunluğu zamanlamada önem taşır. Kataraktın sertliği ve oluşma hızı da ameliyat zamanlaması bakımından önemlidir. Bugün kullanılan modern katarakt cerrahi tekniğinde, kataraktın çok sertleşmeden tedavisi tercih edilmektedir. Kullanılan fakoemülsifikasyon FAKO tekniğinde katarakt küçük parçalar halinde Fako aletinin içine emilmekte ve katarakt temizlenmektedir.

 

Modern katarakt ameliyat tekniÄŸi

 

Haberin Devamı

DAMLA ANESTEZİ YÖNTEMİ NEDİR?

Bugünkü modern teknolojide genel anestezi (tam uyuma ) ve lokal anestezi ( iğne ile yapılan değişik bölgesel uyuşturma şekilleri ) gittikçe daha az kullanılır olmuştur. Bu uygulamaların yerine daha çok damla anestezisi kullanılmaktadır. Damla anestezi ( topical anestezi ) ameliyattan birkaç dakika önce başlanarak göze uyuşturucu damlalar koyulması ve gözün yüzeyinin uyuşturulmasıdır. Bu teknikte gözün yüzeyi uyuşmakta ve ameliyat hiç acısız ve sıkıntısız yapılabilmektedir. Bu teknik ile hasta bilinci yerinde olduğu için hasta hekim iletişimi daha iyi olmakta ve ameliyat çok daha kısa, başarılı ve anestezi tekniklerinin getirebileceği problemlerden uzak olmaktadır.

 

Modern katarakt ameliyat tekniÄŸi

 

Yapılan kesi 2 – 3 mm genişliğindedir ve sonrasında herhangi bir dikiş gerektirmemektedir. Fako cihazı ile temizlenen kesifleşmiş kataraktın yerine benzer işlevi olan yapay bir mercek yerleştirilmektedir. Bu mercekler yeni teknolojiler ile çok gelişmiştir ve yumuşak katlanabilen, gözün içinde açılarak doğal yerine yerleşen yapıdadırlar. Kullanılan merceğin numarası özel tekniklerle önceden hesaplanarak ameliyat sonrasında hastanın gözlüklerinden kurtulması da sağlanabilmektedir. Mercek seçimi ve doğru uygulanması bu cerrahinin en önemli tarafıdır. Hastanın gözüne uygulanacak lensin tipi, derecesi, göze nasıl bir açıyla yerleştirileceği, yapılan ölçümlere göre lens numarasının ( hem astigmat, hem uzak ve yakını düzeltebilecek)  tam tespit edilmesi önemli ve deneyim isteyen bir uygulamadır.

Haberin Devamı

Â

Modern katarakt ameliyat tekniÄŸi

 

AMELÄ°YAT SONRASINDA NELER YAPMAK GEREKÄ°R?

Ameliyat sonrasında bir süre damlalar kullanılarak göze koruma sağlanmaktadır. Yaklaşık 3-4 hafta kadar bu damlaların kullanılması ve gözün korunması gerekmektedir ancak ameliyattan 3-4 gün sonra hemen hemen tüm hastalar günlük ev ve iş düzenlerine dönebilmektedir. Bugünkü teknoloji ile başarı oranı çok yüksek, komplikasyon oranı çok düşük ve hastaya yaşatacağı sıkıntı çok az olan bir hastalık ve tedavi şeklidir.

 

Modern katarakt ameliyat tekniÄŸi

 

arpanetmedya.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!