Kemik erimesine iyi gelen besinler nelerdir? Kemik erimesine iyi gelen yiyecekler ve içecekler

Güncelleme Tarihi:

Kemik erimesine iyi gelen besinler nelerdir Kemik erimesine iyi gelen yiyecekler ve içecekler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2022 22:36

Kemik erimesi için iyi gelen besinler muz, zencefil ya da süt olarak bilinir. Kemik erimesi ileri yaşlarda ortaya çıkan bir rahatsızlık olduğu için bu süreçte beslenmeye dikkat etmek gerekir. Bu esnada düzenli egzersiz ve hareketli bir hayat da kemik erimesi için engelleyici durumlardandır. Kemik erimesi ile ilgili merak edilen tüm ayrıntıları derledik.

Haberin Devamı

Kemik erimesine bal, kivi, muz, elma, buğday, çavdar ve zencefil iyi gelir. Bunlara ek olarak adaçayı, soya fasulyesi, badem, ceviz ve keten tohumu da oldukça etkilidir.

 Kemik Erimesine İyi Gelen Besinler Nelerdir?

 Kemikteki mikro mimarinin bozulması ile kemik kırılganlığı artarak ileri yaşlardaki kişilerde kemik erimesi oluşabilir. Kemik erimesini engellemek ya da azaltmak için bazı besinler daha fazla tüketmek mümkündür. Bunun için besinler ve etkiler hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Kemik erimesine iyi gelecek olan besinler:

Kayısı içerdiği yüksek orandaki magnezyum ve kalsiyum ile kemik erimesine karşı oldukça etkili bir meyvedir.

Süt içerisindeki protein, kalsiyum, D, A, E, B2 vitaminleri, demir ve fosfor ile kemikleri güçlendirir ve bu sayede kemik erimesi riskini azaltır.

Haberin Devamı

Soğan ve sarımsak tüm enfeksiyonlar için doğal antibiyotik etkisi gösteren besinlerdir. Aynı zamanda soğan ve sarımsak kemik erimesini de önler.

Marul içerdiği yüksek oran kalsiyum ile kemikleri güçlendiren en önemli sebzelerden biridir.

Brokoli vücuttaki demir ve mineral eksikliğini gidererek kemik erimesi için etkili bir sebze olarak kabul görür. İçindeki A, E ve C vitaminleri sayesinde kemik erimesi için bire birdir.

Badem yüksek oranda kalsiyum içermesi sebebi ile kemik sağlığını korumaktadır. Uzmanlar tarafından ara öğünlerde süt ile beraber tüketilmesi önerilir.

Ispanak insan vücudundaki kemik ve kas oluşumunu desteklemekte ve olası kemik erimesini riskini azaltmaktadır.

Balık omega 3 açısından zengin olan yiyecekler arasında sayıldığından kemik sağlığını destekler ve kemiklerde onarım gerçekleştirilmesinde de yardımcı olur.

Kemik Erimesine İyi Gelen Yiyecekler Ve İçecekler

 Kemik erimesi için besinleri ve içerdikleri vitaminler ile mineralleri bilmekte fayda vardır. Kemik erimesi için en iyi kalsiyum kaynakları süt, peynir yoğurt, susam, fındık, balık, kuru baklagiller ve kuru meyvelerdir. D vitamini açısından yağlı balıklar, margarinler, meyve suları ve yumurta sarısı tüketmekte fayda vardır. Magnezyum için fıstık, kuru baklagil, badem ve tahılları tüketmek önemlidir. Potasyum açısından zengin besinler ise kavun, kivi, muz, kayısı, pekmez, bulgur, hurma, bakla, pazı, ıspanak, brokoli ve enginardır. Kemik erimesine iyi gelen yiyecek ve içecekler:

Tuzlu yiyecekler

Haberin Devamı

Et ve yüksek proteinli tüm gıdalar

Fasulye ve baklagiller

Badem

Tahıl gevrekleri

Ekmek

Portakal suyu

Süt

Peynir

Yoğurt

D vitamini almak kemik sağlığı için en önemli unsurlardan biri olarak sayılır. Yeterli D vitamini olmaması halinde tüketilen hiçbir besin kemik erimesine karşı koruyuculuk sağlamaz. D vitaminini direkt olarak güneşten ya da bazı takviyeler ile almak mümkündür. Bu nedenle D vitamini konusunda bir uzmandan yardım almak gerekebilir.

 Kemik Erimesine Karşı Hareket

 Fiziksel aktiviteler sayesinde ilerleyen yaşlarda meydana gelebilecek olan kemik erimesini engelleyebilirsiniz. Egzersiz, fiziksel aktivite ve sportif faaliyetler kemik erimesi için hem koruma hem tedavi yolları arasındadır. Kuvvetlenme, denge ve vücut ağırlığı ile yapılan egzersizler sayesinde kemik erimesi risk grubundan çıkabilirsiniz. Dans etmek ve tenis oynamak da hem yaşam kalitesini artırır hem de kemik kitleleri için kuvvetlendirici olur. Aynı zamanda D vitamini ve kalsiyum yönünden faydalı ilaçlar kullanmak da kemik erimesine karşı vücutta kalkan oluşmasına katkıda bulunur.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!