Kafein nedir?

Güncelleme Tarihi:

Kafein nedir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2019 17:41

Kafein günlük hayatta tükettiğimiz; çay, kahve, kola, kakao gibi ürünlerin içerisinde yer alıyor. Kafein, merkezi sinir sistemine etki ederek, beyne giden ve beyinden gelen mesajları hızlandırır ve stimülan etkisi yapar. Kafein bizi yatıştıran, sakinleştiren 'Adensin' adli bir hormonu etkisiz bırakır. Kahve ile canlanmamız ve aynı zamanda uykumuzun kaçmasının nedeni budur.

Haberin Devamı

Kafein, matein veya guaranin olarak da bilinen bir alkaloiddir. Kafein birçok bitkide değişik miktarlarda bulunmaktadır. Fasulyelerde, yapraklarda ve 60 çeşit bitkide bulunur. Kafeinin karakteristik, yoğun bir acı tadı vardır. Kola gibi bazı gazlı içeceklere tat vermesi için eklenmektedir.

İlk olarak Alman kimyager Friedich Ferdinand Runge tarafından 1819'da bulunmuştur. Aynı zamanda kafein ismini kimya literatürüne geçirmiştir. Kahveden yararlanarak bu ismi vermiştir.


Bilinen kuru çay, %10 luk Pb(CH3COO)(kurşun asetat) ya da Ca2CO3 ile birlikte kaynatıldıktan sonra ayırma hunisinde kloroform ile ekstrakte edilir kalan alt faz alınıp içindeki kloroform uçurulur ve kalan sıvı süblimasyon yöntemi ile saflaştırılarak kafein elde edilebilir. Ayrıca kafein melatonin salgısını azaltarak insanlarda uyuyamama sorunu da yaratır.

Kafeinin olumlu tarafı metabolizmayı hızlandırması, egzersizden önce alınırsa yağ yakinini artırmasıdır. Az miktarda kahve, açlık hissini azaltarak kan sekerini dengede tutmaya da yardımcı olur.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!