Hiperkalsemi nedir, neden olur? Kalsiyum bozukluğu neyin belirtisidir, nasıl tedavi edilir?

Güncelleme Tarihi:

Hiperkalsemi nedir, neden olur Kalsiyum bozukluğu neyin belirtisidir, nasıl tedavi edilir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2022 22:28

Hiperkalsemi tıp dilinde kullanılan bir kelimedir. Halk dilinde ne anlama geldiği merak edilmektedir. Çeşitli kaynaklarda konuyla ilgili ayrıntılı açıklamalar bulunmaktadır. Hiperkalsemi kan yapısında normalin üzerinde kalsiyum bulunması anlamına gelmektedir. Hiperkalsemi sorunu yaşayan kişilerin teşhis sonrası tedavi sürecine girmesi gerekmektedir. Bu durumun vücut üzerinde yaratacağı olumsuz durumlar olabilmektedir. Ayrıca hiperkalsemi durumu bazı hastalıkların habercisi de olabilir. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.

Haberin Devamı

Hiperkalsemi aşırı kalsiyum oranının kanda olması ile yaşanan rahatsızlıklar olarak düşünülmektedir. Bir litre kanda bulunması gereken oranın üzerinde kalsiyum görülebilir.

 Hiperkalsemi Nedir?

 Kanda normal oranın üzerinde kalsiyum olma durumuna hiperkalsemi denmektedir. Normal oran 2.60 mmol sınırında olmalıdır. Kişinin böyle bir sorunu varsa bunun en kısa zamanda teşhis edilmesi gerekir. Hiperkalsemi sorunu kanser veya organ yetmezliği ile bağlantılı olabilir. Kandaki normal kalsiyum seviyesi 8,5 ile 10,2 oranı arasında olmalıdır. Tıp literatürü tarafından belirtilen oran bu şekilde belirtilir.

 Vücutta bulunan paratiroid hormonu parathormon salgılamaktadır. Bu salgı kandaki kalsiyum seviyesini ayarlamaktan sorumludur. D vitamini bağırsaklarda bulunan kalsiyum tutucu protein yapımını tetikleyerek bağırsaklardan kalsiyum absorbesini arttırır. Kişiler hiperkalsemiden etkilenebilirler. Ama D vitamini içeren ilaçlar içenler, kanser hastaları bu rahatsızlığa daha fazla yatkın olmaktadır.

Haberin Devamı

 Hiperkalsemi Neden Olur?

 Hiperkalsemi her bireyin yaşayabileceği bir durum olabilir. Ama D vitamini ağırlıklı ilaçlar için kişiler ve kanser sorunu yaşayan kişiler bu duruma daha fazla yatkın olmaktadır. Böbrek hastalığı olan kişilerin bu durumu yaşaması daha sık görülmektedir. Kötü huylu bir tümörde hiperkalsemi sorunu yaratabilir.

 Kalsiyum Bozukluğu Neyin Belirtisidir?

 Hiperkalsemi herkesin yaşama ihtimali olan bir rahatsızlıktır. Kişilerin bu rahatsızlığa yakalanmasının altında bazı nedenler de olabilir. Kalsiyum bozukluğu kişinin D vitamini içeren ilaçlar almasından kaynaklanabilir. Ayrıca kötü huylu bir tümör belirtisi olabilir. Kişinin bu hastalık ile birlikte bazı tepkiler verdiği görülmektedir.

 Sık idrara çıkmak, mide bulantısı, halsizlik, depresyon gibi belirtiler ile kendini gösterir. Kişiler sık idrara çıkma ve sindirim problemlerinin nedenini anlayamayabilirler. Tedavi edilmediği takdirde kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkilemektedir. Hatta ileri safhada kişinin ölümüne bile neden olabilmektedir.

Haberin Devamı

 Kalsiyum Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

 Hiperkalsemi teşhisi konduktan sonra kişilerin tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavinin aksatılması veya geciktirilmesi durumunda ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalık için ilaç tedavisi mümkün olmaktadır. Enjeksiyon şeklinde yapılan tedavi ile kişinin yaşam kalitesi yükseltilir. Kişiler belirtiler doğrultusunda doktora başvurmalıdır. Konusunda uzman bir doktor ile doğru bir tedavi yapılabilir. Kişilerde kabızlık, iştahsızlık, sindirim sorunları, kusma gibi belirtiler varsa hiperkalsemi şüphesi olabilir.

 Bazı hastalarda semptomlar uzun zaman anlaşılamayabilir. Bu hastalık kişiye aile bireylerinden genetik yolla geçmiş olabilir. Hiperkalsemi teşhisinde kandaki kalsiyum oranı en iyi veriyi sunmaktadır. 12 mg üzerinde çıkan değerlerin hayati sonuçları olabilmektedir. Bu düzeyin üzerinde hastalar hiperkalsemi şikayetlerini yaşarlar. Bulgular ağırlaştıkça kişinin kendini kaybetmesi söz konusu olabilir.

Haberin Devamı

 Hiperkalsemi Belirtileri Nelerdir?

 Kişilerde kusma, sindirim sorunları, halsizlik görülmektedir. Bazı kişiler bu sorunları ileri evreye kadar yaşamamaktadır. Bazı kişilerde kemiklerde ağrı, artrit gibi sorunlar olabilir. Ayrıca kalp damarları ile ilgili sorunlar yaşanabilir. Kişinin kan basıncı yükselir ve tansiyon problemleri yaşar. Hastalar taş sorunu yaşayabilir. Kalsiyum fazlalığı nedeniyle taş olabilir. Bunun ileri aşamasında ise böbrek yetmezliği yaşanabilir.

 Kişilerin kemik yapısında bozulmalar görülebilir. Yaşlı kişilerin nörolojik sorunlar gösterdiği görülmektedir. Kişilerde iştahsızlık ve buna bağlı oluşan kilo kaybı görülmektedir. Kabızlık sorunu olabilir. Kişinin kalp işleyişinde sorun olabilir. Kalp durmasına kadar giden bir süreç yaşanabilmektedir. Kişilerin acilen bir doktora görünmesi gerekmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!