Gastroskopi nedir? Neden yapılır ve ne kadar sürer? Gastroskopi nasıl uygulanır?

Güncelleme Tarihi:

Gastroskopi nedir Neden yapılır ve ne kadar sürer Gastroskopi nasıl uygulanır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2022 19:59

Gastroskopi hakkında pek çok kişi gerekli bilgiye sahip değildir. Ancak oldukça önemli bir prosedür olduğunu belirtmek gerekmektedir. Peki, Gastroskopi nedir, nasıl yapılır ve nasıl bir prosedür detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

Gastroskopi, üst sindirim sisteminin bir endoskop (bir kamera ve bir ışık içeren uzun, ince, esnek bir tüp) kullanılarak bu organların iç yüzeyini görüntülemek için incelenmesidir.

Gastroskopi Nedir?

Bu prosedür, ucunda bir "video kamera" bulunan uzun, ince esnek bir tüp olan bir endoskopun ağız yoluyla yemek borusuna, mideye ve ince bağırsağın ilk kısmına geçirilmesini içerir. Doktorun bu alanları incelemesine ve biyopsi gibi özel prosedürleri gerçekleştirmesine olanak tanır. Hastanede günübirlik cerrahi olarak gastroskopi yapılır.

Gastroskopi Neden Yapılır?

Gastroskopi genellikle hazımsızlık, üst karın ağrısı, bulantı, kusma veya yutma güçlüğü semptomlarını değerlendirmek için yapılır. Ayrıca üst gastrointestinal (GI) kanaldan kanamanın nedenini bulmak için en iyi testtir.

Haberin Devamı

Gastroskopi, üst GI yolundaki iltihaplanmayı, ülserleri veya tümörleri saptamak için x-ışınlarından daha doğrudur. Enfeksiyon bölgelerini belirlemek, ince bağırsağın işleyişini test etmek ve çölyak hastalığı ve kanserli lezyonlar gibi durumlar dahil olmak üzere anormal dokuyu teşhis etmek için biyopsiler (doku örnekleri) alınabilir.

Gastroskopi ayrıca üst GI yolunun koşullarını tedavi etmek için kullanılır. Doktorunuz birçok anormalliği çok az rahatsızlık duyarak veya hiç rahatsızlık duymadan doğrudan tedavi etmek için endoskoptan küçük aletler geçirebilir. Örneğin, doktorunuz daralmış bir alanı gerebilir, polipleri (genellikle iyi huylu büyümeler) çıkarabilir veya kanamayı tedavi edebilir.

Gastroskopi İçin Nasıl Hazırlanır?

Güvenli ve doğru bir muayene için aç karnına gereklidir, bu nedenle muayeneden yaklaşık altı saat önce su dahil hiçbir şey yiyip içmemeniz gerekir. Doktorunuz, testinizin planlandığı günün saatine bağlı olarak, bu konuda daha ayrıntılı bilgi verecektir. Aldığınız ilaçlar hakkında doktorunuza önceden bilgi verin. Muayene için normal dozunuzu ayarlamanız gerekebilir. Özellikle şeker hastalığınız varsa önemlidir.

Gastroskopi Nasıl Yapılır?

Haberin Devamı

İşlemden önce genellikle hafif bir anestezi (yatıştırıcı) verilir - tam bir genel anestezi almayacaksınız. Odada neler olup bittiğinin biraz farkında olabilirsiniz, ancak genellikle hiçbir şey hatırlamazsınız. Boğazınızın arkasına uyuşmasını sağlamak için lokal anestezik püskürtülebilir ve endoskopu ısırmanızı önlemek için dişlerinizin arasına küçük bir ağızlık yerleştirilebilir. Takma dişleriniz (takma dişleriniz) varsa işlemden önce çekilirler. Doktor ve sağlık personeli, işlem sırasında yaşamsal belirtilerinizi izler ve sizi mümkün olduğunca rahat ettirmeye çalışır.

İşlem yaklaşık 15 ila 30 dakika sürer.

Sol tarafınızda sakinleştirici ve rahat bir pozisyonda yattıktan sonra, endoskop ağızdan ve ardından yemek borusu, mide ve duodenumdan geçirilir. Tüpün çapı sadece bir santimetreden daha küçüktür ve nefes borunuza girmez, bu nedenle nefes almayı engellemez. Kapsamın sonundaki küçük bir kamera, bir video görüntüsünü monitöre ileterek doktorun üst GI yolunuzun kaplamasını dikkatlice incelemesini sağlar.

Haberin Devamı

Gastroskopiden Sonra Ne Olur?

Sedasyon ilacının etkilerinin çoğu geçene kadar iyileşme alanında izleneceksiniz. Boğazınız biraz ağrıyabilir ve test sırasında midenize giren hava nedeniyle şişkinlik hissedebilirsiniz. Doktorunuz aksini söylemedikçe, ayrıldıktan sonra yemek yiyebilirsiniz.

Çoğu durumda doktorunuz işlem günü test sonuçlarınız hakkında sizi kısaca bilgilendirecektir. Test sonuçlarını daha kapsamlı bir şekilde tartışmak için bir takip randevusu alınabilir. Alınan biyopsilerin veya örneklerin sonuçları birkaç gün sürecektir.

Verilen sedasyon nedeniyle, testten sonra aynı gün araba kullanmamanız, toplu taşıma araçlarında tek başınıza seyahat etmemeniz, makine kullanmamanız, yasal belgeleri imzalamamanız veya alkol kullanmamanız çok önemlidir. Bir arkadaşınızın veya akrabanızın sizi eve götürmesi ve yanınızda kalması şiddetle tavsiye edilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!