Formunuzu uzun süre korumanın sırları

Güncelleme Tarihi:

Formunuzu uzun süre korumanın sırları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2016 10:38

Diyet sonrası formumuzu nasıl korumalıyız? Hedeflediğimiz vücut ağırlığını stabil tutmak için hangi alışkanlıklar kazanılmalı ve pekiştirilmeli? Bütün bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız diyet uzmanının önerilerine kulak verin...

Haberin Devamı

Beslenme ve diyet uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ç. Tuba Günebak, diyet sonrası formunuzu uzun süre koruyabilmeniz için önemli püf noktaları veriyor.

Özenle diyetinizi yaptınız ve o hayalini kurduğunuz döneme ulaştınız... “Koruma Dönemi”, yani ulaştığınız vücut ağırlığını nasıl koruyabileceğinizi öğrenmeniz gereken süreç. Sağlıklı bir zayıflama sürecinde (yağ dokusu kaybederek ulaştığınız hedef ağırlığı kastediyorum) beyniniz kaybolan yağ dokunuzun farkındalığına varır. Yağ dokumuz enerji rezervlerimiz olduğu için de bu dokuyu geri kazanabilmek için her yolu dener. O yüzden doğru hamleleri yapmak gerekir. Peki, ulaşılan vücut ağırlığını korumak mümkün mü? Cevabım kesinlikle evet. Bunun en önemli noktası davranış değişikliği sağlamayı başarabilmiş olmaktır. Peki, hangi davranışlar kazanılmalı ve pekiştirilmelidir? İşte bunlardan en önemlileri

Haberin Devamı

TARTILMA KONUSUNDA OBSESYON GELİŞTİRMEYİN

Formunuzu uzun süre korumanın sırları
Her hafta, ancak sadece bir kez, aç karnına (tercihen sabah uyanınca), iç çamaşırlarınızla, aynı yerde, aynı tartıda tartılın ve kaydedin. Ağırlık kazanımınız var mı diye takip edin.

KAHVALTI ÖĞÜNÜNÜ ASLA ATLAMAYIN VE GEÇİŞTİRMEYİN 

Formunuzu uzun süre korumanın sırları
Her gün kahvaltınızda yarım yağlı beyaz peynir ve/veya yumurta, tam tahıllı ekmek, mevsim meyvesi (1 küçük boy; tercihen 1 dilim (70 g) ananas) ve sebzesi ve de1 adet ceviz mutlaka olsun.

SÜT VE ÜRÜNLERİNDE YARIM YAĞLI OLANLARI TERCİH EDİN

ETTE PORSİYON KONTROLÜNE DİKKAT EDİN

Formunuzu uzun süre korumanın sırları

Gittiğiniz restoranlarda bir porsiyona giren et miktarının gramajını sorun, gerekirse yarım posiyon sipariş edin.

Stresli dönemlerinizde, depresif hissettiğinizde soluğu buzdolabında almak veya kanepeye gömülmek yerine elinizi ve kafanızı oyalayacak bir aktivite edinin.

Haberin Devamı

AÇIK HAVA YÜRÜYÜŞLERİNE ÇIKIN

Ilık duş alın, yoga, meditasyon yapın, puzzle yapın, ahşap boyayın.... Ve de stres hormonlarının açlık merkezini de uyardığını unutmayın ve de bu nedenle ara öğünleri asla atlamayın.

BESİN TÜKETİM GÜNLÜĞÜ TUTUN 

Formunuzu uzun süre korumanın sırları
Yani, bir not defteri edinin ve her gün yediklerinizi miktarları ile birlikte tek tek kaydedin ve gün sonunda toplam tüketiminizi gözden geçirin.

YAVAŞ YEMEK YEME ALIŞKANLIĞI GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIN

Beynimizde bir “Açlık ve Tokluk Merkezi” bulunur. Açlık merkezi uyarıldıktan tam 20-25 dakika sonra tokluk merkezi uyarılır. Dolayısıyla, bu süre içinde ne yerseniz yiyin “doydum” zannedersin. Yavaş yemek yediğiniz takdirde daha az besinle doyuma ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

ÖĞÜNLERİNİZ ÇEŞİTLİ OLSUN

Her ana öğünde tabağınızda süt, et (veya yarım yağlı beyaz peynir veya yumurta), sebze, tahıl (tam tahıllı-esmer olanlar ve kurubaklagiller) ve ekmek grubundan besinler olmasına özen gösterin.

POSA ALIMINIZA DİKKAT EDİN 

Formunuzu uzun süre korumanın sırları
Kabuklu yenebilen sebze ve meyveleri akan su altında ovuşturarak iyice yıkadıktan sonra kabuğuyla tüketin. Her yemeğinizi, çorbanızı sebzelerle zenginleştirin.

SU İÇMEYİ UNUTMAYIN

Formunuzu uzun süre korumanın sırları
Sıvı ihtiyacınızı temelde su ile karşılamaya çalışın.

KALORİ SAYMAYA ÇALIŞMAYIN

Besinleri ve eşdeğerlerini diyetisyeninizden öğrenin. Değişim listeleri kullanın. Diyetisyeniniz yoksa, internet sitelerinden bilgi edinebilirsiniz.

Haberin Devamı

DÜZENLİ EGZERSİZ YAPMA ALIŞKANLIĞI KAZANIN

Formunuzu uzun süre korumanın sırları
Vaktiniz olmadığını düşünüyorsanız -ki isterseniz, yaratabileceğinize eminim- günlük yaşamınıza aktiviteyi entegre edin. Örneğin; merdivenleri kullanmayı tercih edin, arabanızı uzağa parkedin, yakın mesafelere yürüyerek ya da bisiklete binerek gitmeyi tercih edin. Hareketli bir birey olmaya çalışın.

POZİTİF OLMANIN ÖNEMİNİ UNUTMAYIN

Zayıflayacağına ve de ulaştığı vücut ağırlığını koruyabileceğine inananların, hedefe daha kolay ulaştıkları ve de ağırlıklarını daha uzun süre korudukları saptanmıştır.

Bedeninizin ve sağlığınızın bir eşi daha olmadığını ve sizden başka kimsenin koruyamayacağını unutmayın.

Haberin Devamı

Formunuzu uzun süre korumanın sırları

BAKMADAN GEÇME!