Dut yaprağı yararlı mı? Dut yaprağının faydaları

Güncelleme Tarihi:

Dut yaprağı yararlı mı Dut yaprağının faydaları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2018 11:14

Bahar ve yaz aylarının en sevilen meyvelerinden olan dutun yaprağının da faydalı olduğuna dair son dönemlerde genel kanı oluştu. Her çeşidinde zengin besin öğeleri içeren dut yaprağının ne gibi faydaları olduğunu merak eden vatandaşlar, internette dut yaprağının faydaları hakkında araştırma yapıyor. Peki, Dut yaprağı ne işe yarar? Dut yaprağının faydaları neler?

Haberin Devamı

Dut ağacının meyvesi kadar yaprağının da faydalı olduğu iddia ediliyor. Özellikle geleneksel ve alternatif tıbba ilgi duyan kişiler, dut yaprağının faydaları hakkında doyurucu bilgi almak istiyor. İşte, dut yaprağı hakkında bilmeniz gerekenler...

DUT YAPRAĞININ FAYDALARI

Dutun meyveleriyle olduğu kadar yaprakları ile de sağlıklı olduğuna dair genel bir inanış var. Dut yaprağının çok sayıda hastalık için şifa kaynağı olduğunu düşünen vatandaşlar, dut yaprağının gerçekten sağlık için faydasının olup olmadığını sorguluyor. Diyetisyen Dilan Dalgıç, dut yaprağının faydalı olduğuna dair iddialar hakkında şunları söylüyor;

Her çeşidinde zengin besin öğesi içeren, bahar ve yaz aylarının en tatlı meyvelerden dut, son zamanlarda dut yaprağı çayı, dut yaprağı ekstresi gibi ticari formlarıyla da şifa kaynağı olarak gösteriliyor. Ancak içeriğindeki DNJ (deoksinojirimisin) adlı bileşen sayesinde diyabetin iyileştirilmesi, kanda trigliserid ve kolesterol değerlerini azalttığını gösteren mucize haberler maalesef gerçeği yansıtmıyor.

Haberin Devamı

DNJ, bağırsaklarda emilen karbonhidratların sindirimini geciktirmek ve bu sayede kan şekeri seviyesini yavaş artırma işlevi sayesinde ilaç sektöründe kullanılan bir bileşendir ama yapılan bilimsel çalışmalar dut yaprağı ekstresi ve dut yaprağı çayının diyabetli hastalara ve kan lipid düzeylerinin azaltılmasında önemli derecede yararı olmadığını gösteriyor.

Ancak meyvesi gibi yaprağı da vitamin ve mineral yönünden oldukça zengindir. Bu sayede antiinflamatuar etkisi ile enfeksiyonun azaltılmasına; antioksidan yönünden zengin olması sayesinde de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve kronik hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olabilir. Sonuç olarak herhangi bir hastalığı iyileştirmek yerine beslenmede çeşitliliğe yer vermek adına zaman zaman tüketilebilir. Unutmayın, tek başına hiçbir gıda mucize değildir.

DUT YAPRAĞI NASIL TÜKETİLMELİ?

Bir tatlı kaşığı kurutulmuş dut yaprağını bir fincan önceden kaynamış suya ekleyip, 5-7 dakika demlenmesini bekleyerek tüketebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!