Dondurulmuş kebaba inceleme

Güncelleme Tarihi:

Dondurulmuş kebaba inceleme
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2007 11:00

Adana Kebabı için standartlar belirleyip tescillendiren Adana Ticaret Odası (ATO), dondurulmuş tavuk etini “Adana Kebabı” adı altında satan firmaları takibe aldı.

Adana kültürünün önemli unsurlarından Adana Kebabı yaklaşık 3 yıl önce ATO'nun başvurusuyla Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilmesine karşın bazı marketlerde satışa sunulan standartlardan tamamen yoksun, özünden uzak, tavuk ve hindi etinden yapılmış “Adana Kebabı”, lokantaların standartlara uyması için denetimlerini son günlerde sıklaştıran yetkilileri harekete geçirdi.

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, yaklaşık 2 yıllık çalışmayla şişin uzunluğundan kıymanın içindeki yağ oranına, baharat miktarından hangi tabakta servise sunulacağı ve yanında ne verileceğine dair çok sayıda ayrıntıları standartlar halinde belirlediklerini söyledi.

Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname kapsamında Adana Kebabı'nın tescilinin yapıldığını belirten Baş, “ATO'nun izni olmaksızın Adana Kebabı adı altında üretim yapılması yasalara aykırıdır. Bu izni alsalar bile üretim ve sunum talimatına aykırı şekilde, tavuk veya hindi etinden üretim yapılması karşısında cezai işlem uygulanabilir” dedi.

Maddi ve manevi haklar saklı kalmak kaydıyla aleyhlerine cezai işlem başlatmadan önce söz konusu firmaları uyardıklarını ifade eden Baş, şunları kaydetti:

“Bırakın tavuk etini, bu kebabı dondurmak bile özüne aykırı. Uyarıları dikkate almayan firmalara dava açacağız. İhlale devam eden firmalar hakkında 2-4 yıl hapis cezası, 27-46 bin YTL adli para cezası veya her ikisi birden uygulanabilir. Amacımız, Adana Kebabı'nın gelecek kuşaklara bozulmadan ulaşmasını sağlamak. Ancak, bazı firmaların Adana kebabını yanlış lanse etmeleri bizi son derece üzüyor. Ülke genelinde tanınmış firmaların da benzer şekilde satış yapmasını anlamsız buluyoruz.”

Adana Lokantacılar ve Kebapçılar Odası Başkan Şefik Aslan da Adana Kebabı'nı diğer kebap türlerinden ayıran en önemli özelliğin, üretiminde kullanılan etin, doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip bölge yaylalarında yetiştirilmiş koyunlardan elde edilmesi olduğunu vurguladı.

KEBAP USTALARINA SAYGISIZLIK

Aslan, tavuk veya hindi etinden Adana Kebabı'nın yapılamayacağını, bunun kebap ustalarına da büyük saygısızlık olduğunu söyledi.

Bazı ürünlerin dondurulmuş hazır gıda olarak satılmasına karşı olmadıklarını anlatan Aslan, “Ancak, Adana Kebabı'nın hazırlanması belli başına bir sanat. El değmeden makinenin hazırladığı tavuk kıymasını Adana Kebabı diye satmak insanları kandırmaktan başka bir şey değil. Adana Kebabı koyun etiyle yapılsa bile dondurulduktan sonra özelliğini kaybediyor” dedi.

TESCİLLE GELEN STANDARTLAR

Adana Kebabı için getirilen tescil standartlarına göre, en az bir yaşında erkek koyun eti, yağ, sinir, damar ve zarlardan ayıklanacak, et, parçalar halinde bir gün dinlendirilecek, kıyılmış et ile kuyruk yağı binde 3 ile binde 8 arasında acı kırmızı biber ve tuz ilave edilerek yoğrulacak. Bir buçuk tabir edilen Adana kebabının eti 270-280 gramdan az olmayacak.

Malzemenin yanı sıra pişiriliş ve servis şeklinde de getirilen standartlara göre, hazırlanan şişler, alevsiz durgun, meşe kömürü ateşinde pişirilecek. Pişirme esnasında etler sık sık çevrilecek. Bu sırada etin yüzeyinde oluşan yağlar, kömüre akmaması için pidelerle alınacak.

Tescil sözleşmesinde, kebabın, eli yakmayacak kadar ısıtılmış kuru, geniş porselen ya da metal tabakta servis yapılacağı, yağlanmış ve sıcak pide ekmeğin, usulüne uygun keskin bıçakla kesileceği vurgulandı.

Geniş tabağın boş görünen bölümlerine, kebapla aynı anda ısıtılmış, yağlanmamış ekmek parçaları konulacağı yönünde uyarılarda bulunulan sözleşmede, ayrıca, ayrı ayrı küçük tabaklarda soğan, salata, ezme ve domatesin kebabın yanında verileceği anlatıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!