Crohn hastalığı nedir?

Güncelleme Tarihi:

Crohn hastalığı nedir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2018 10:27

Crohn hastalığı inflamatuvar, fibrotik ve fistülizan olarak üç ana alt gruba ayrılmaktadır. Crohn hastalığında özafagus (yemek borusu), mide ya da duodenal tutulum daha nadir görülmektedir. Peki, Crohn hastalığı tam olarak nedir?

Haberin Devamı

Bir tür bağırsak problemi olan Crohn hastalığı, sindirim sistemini oluşturan yemek borusu, mide ince ve kalın bağırsaklardaki bir veya birkaç bölümde kalınlaşma ve ülserler oluşturan dönem dönem aktivasyon, dönem dönem sessiz giden nedeni bilinmeyen kronik ve inflamatuvar hastalığıdır. Ağızdan anüse kadar sindirim sisteminin herhangi bir bölümünde ya da aynı anda birkaç farklı bölümünde aralıklı iltihaplar ile kendini gösterir. Crohn hastalığının bulaşıcı olduğu kanıtlanamamıştır. Bir diğer kronik iltihabi bağırsak hastalığı olan ülseratif kolit ile beraber bu grubun ana ögelerini oluştururlar. Sıklığı kuzeye gidildikçe artar. Onlu, yirmili yaşlarda ve 45 ile 65 yaşları arasında daha çok görülmektedir. Ancak her yaş grubundan insan bu hastalığa yakalanabilir. Crohn hastalığının 3 belirgin tipi vardır. Bunlar inflamatuar crohn, fistülize crohn ve fibrostenoze crohn'dur. Ulseratif kolit ile benzer özellikler taşıması nedeniyle adı geçen hastalık ile Crohn arasında karar vermeyi güçleştiren vakalarda entermediyer bağırsak rahatsızlığı ifadesiyle adlandırılan bir ara kategori de yaygındır.

CROHN HASTALIĞININ SEBEPLERİ

Şu anda, hastalığın sebepleri, oluşumu ve gelişimi net olarak bilinmemektedir. Genel kanı genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin hastalığı tetiklediği yönündedir. Aynı zamanda bir özbağışıklık hastalığı olarak da sınıflandırılır. Bunun sebebi hastalığın bağışıklık baskılayıcı ilaçlara verdiği olumlu tepkidir.

Haberin Devamı

Diğer olası sebeplerin aşırı temizlik ve sağlık standardlarının bağırsak florası üzerindeki etkisi, psikosomatik faktörler veya hayvanlarda da Johne hastalığına sebep olan mikobakteri türleri ile ilgili olduğuna inanılmaktadır. Kadın ve erkeklerde dağılımı aynıdır. Sigara içenlerin bu hastalığa yakalanma riskleri içmeyenlere göre daha fazladır.

Bu hastalığın genel seyri hastalıktan oluşan şikayetlerin artması (lat. Exacerbatio) ve çoğunlukla belirtilerin tedavisi sonucu oluşan remisyonların birbirini takibi şeklindedir. Zaman aralıkları ve tedaviye cevap hastadan hastaya farklılık göstermektedir.

BAKMADAN GEÇME!