Beynimizi kandırarak kilo verebiliriz! 

Güncelleme Tarihi:

Beynimizi kandırarak kilo verebiliriz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2016 12:16

Çoğumuz farkındayız; kilo vermek için, kaloriyi dengelemenin tek yol olduğu düşüncesi artık o kadar kabul görmüyor. Bütün başarılı kilo verme programları, tükettiğinden fazlasını yakmak üzerine kurulu. En sağlıklı yaklaşım, beslenme rejimiyle rutin vücut egzersizlerinin kombinasyonu; tutarlı olunca yavaş yavaş kilo veriliyor.

Haberin Devamı

Malum, söylemek yapmaktan daha kolay! Bedenlerimiz, özellikle başlarda, yaşam tarzı değişikliklerine direniyor. Yemeye karşı duyduğumuz istek ve açlık hissi, başa çıkılması zor düşmanlarımız halinde, sağlıklı diyetimize sadık kalmamızı adeta bir irade savaşına çeviriyor.

Yine de aşağıdaki pratik zeka hileleriyle zihnimizi kandırmak suretiyle, istediğimiz ince bedene kavuşmak için daha istikrarlı bir yola girebiliriz. Şimdi, bu ilginç hilelerin neler olduğuna göz atalım:

 

1. MAVİ RENK İŞTAHI BASTIRIYOR!

Beynimizi kandırarak kilo verebiliriz

İnanması güç olsa da, yapılan bir araştırmada, mavi rengin hakim olduğu bir odada yemek yemenin,  gıda tüketimini %33'e varan oranda azalttığı sonucuna varılmış. Mavi renk,  yiyeceğin daha az çekici göründüğüne dair beyni tetikliyormuş.

Haberin Devamı

Biz de, mavi tabaklarda yemek yemeği,  hatta yemek masasının üzerine mavi örtü sermeyi deneyelim, bakalım iştahımız üzerinde olumsuz etki yaratacak mı?  Aman sarı, kırmızı ve turuncu renklerden kaçınalım, yoksa tam tersine, iştahımız artabilir! En başta fast food restoranlarının, iştah açıcı renklerle bizi cıvıl cıvıl ortamlarına çekiyor olması boşuna değil demek ki.

 

2. AYNA KARŞISINDA YEMEK

Beynimizi kandırarak kilo verebiliriz

Bir diğer beyni kandırma hilesi, aynadan yardım alıyor. Cornell Üniversitesi, Tüketici Araştırmaları Derneği'nin dergisinde sonuçları yayımlanan bir tadım çalışmasında; 185 lisans öğrencisinden, çikolatalı kek ile meyva suyu arasında seçim yapmaları ve tatlarını değerlendirmeleri istenmiş. Bir grup, yerken ayna karşısına oturtulmuş, diğer grup ayna bulunmayan odada yemişler. Ayna karşısında çikolatalı kek yiyenler, yediklerinin tadının, aynasız odada yiyenler göre, daha az tatlı olduğunu söylemişler. Aynanın varlığı, meyve salatasının tadı üzerinde ise etki yaratmamış.

Haberin Devamı

Ayna, kendimizi objektif olarak yargılamamızı sağlıyor. Suçluluk duygumuz arttıkça, abur cuburun lezzeti azalıyor. Zaten çalışmanın sonucu, bu yöntemin abur cubur tüketimini azalttığını destekliyor. Hadi, bir daha abur yerken aynada kendimizi seyretmeyi deneyelim, bakalım işe yarayacak mı?

 

3. IŞIK AÇILSIN MÜZİK KAPANSIN, İŞTAHIMIZ AZALSIN

Beynimizi kandırarak kilo verebiliriz

Birçok restoranın atmosferinin, loş ışıklardan, çiğnemeyi hızlandıran fon müziklerine kadar, özellikle cazip olacak şekilde tasarlandığını biliyor muydunuz? Çünkü loş ve müzikli ortam, yeme kontrolünün elden gitmesine yol açıyormuş.

İşletmeciler, iştahı artırıp para kazanmak için restoranlarında ışığı ve müziği kullanıyorlarsa, biz niye ortamı tersine çevirip daha az yemeyelim?

 

Haberin Devamı

4. VANİLYA KOKULU MUM YAKMAK

Beynimizi kandırarak kilo verebiliriz

Haberiniz olsun, vanilyanın doğal tatlı aroması, açlığı ve abur cubur yeme isteğini gideriyor!  Londra'daki St. George's Hastanesinde, 160 kişi üzerinde yapılan bir çalışmanın sonucu, vanilya bandının bazı zayıflatma haplarıyla aynı etkiye sahip olduğunu gösterdi; hem de yan etkisi olmadan.

Baş diyetisyen Catherine Collins dedi ki: "Aroma bandı, tatlı alımını belirgin bir şekilde azalttı. Vanilya bandı takanlardaki kilo kaybı, hiçbir şey takmayanlara veya suni limon kokulu bant takanlara kıyasla dafa fazlaydı. Bulduğumuz en ilginç şey, çikolata skorunun vanilya bandı takanlarda yarıya düşmesiydi. "

Haberin Devamı

Özetle; doğal tatlı kokuları, açlığı ve abur cubur yeme arzusunu gideriyor. Alt tarafı vanilya kokulu bir mum yakmak! Bu bizi abur cubur tatlı yemekten alıkoyacaksa, denemeye değmez mi?

 

5. DOĞAL TATLI YİYECEKLERDEN ATIŞTIRMALIK

Beynimizi kandırarak kilo verebiliriz

Çikolatanın tatlı şekerli kokusunun bizi acıktırdığını fark etmişizdir. Bu doğruysa, doğal tatlı bir yiyecek, iştahımızı bastırmak için tam tersi bir etki niçin yapmasın?

Tatlı krizine yakalandığımız anlarda, abur cubura saldırmak yerine, muz veya elma gibi bir meyveyi tercih edelim. Doğal yoldan, sağlıklı bir biçimde tatlı ihtiyacımızı gidermiş oluruz.

 

6. TABAK VE KASE BOYLARINI KÜÇÜLTMEK

Haberin Devamı

Beynimizi kandırarak kilo verebiliriz

Daha ufak tabaklarda yemek yemek, beyni kandırarak kilo vermeyi sağlayan en güçlü hilelerden biri; bu sayede, aç kalmadan porsiyonumuzu azaltmış oluruz.

Endişelenmeyin, her zaman kullandığımız tabağı bir ufak boyu ile değiştirsek, yemekten aldığımız doyum hissi değişmeyecek.

 

7. YİYECEĞE BAHARAT KATMAK

Beynimizi kandırarak kilo verebiliriz

Beslenme konusunda yapılan çalışmaların ortaya çıkardığı sonuçlara göre, arnavut biberi iştahı azaltırken, metabolizmayı hızlandırabiliyor. Böylece, hem farkında olmadan daha az yiyoruz, hem de daha fazla kalori yakıyoruz.

Baharatlı yemeklerin aromasının yeterince güçlü olması, ister istemez, yemeğimizden daha küçük lokmalar almamıza yol açıyor. Daha önce baharat kullanmamış olanlarda etkisi daha da güçlü oluyor.

 

8. YAVAŞ YİYELİM, DAHA ÇOK DOYALIM, DAHA ÇOK KALORİ HARCAYALIM

Beynimizi kandırarak kilo verebiliriz

Yavaş çiğnemenin yararları pek çok araştırmaya konu oldu. Daha uzun çiğnemek,  iştahı düzenleyen hormonların daha büyük miktarlarda salgılanmasına neden oluyor. Sonuç olarak,  tokluk duygusunu artırmak suretiyle, kalori tüketiminin azalmasını sağlıyor.

Hızlı çiğnemek ve çabucak yutmak yaygın bir alışkanlık, ama biz yavaşlamaya gayret edelim, sonunda bir de bakmışız ki ister istemez daha az yiyoruz!

 

9. DİYETİMİZİ KAYDEDELİM

Beynimizi kandırarak kilo verebiliriz

Diyetimize dair farkındalığımızı artırmamız için bir beslenme günlüğü tutmak çok işe yarayabilir. Günlüğümüze baktığımızda, besin tüketim miktarımız ya da sağlıksız gıda tercihlerimizin sayısı bizi şaşkınlığa düşürebilir. Çoğu beslenme uzmanı, bu basit hareketin beyne işlediğini ve kilo verme alışkanlıklarını teşvik ettiğini bilir.

En iyisi,  yediklerimizi not alalım ve hafta sonlarında değerlendirme yapalım.

FitWell’in bu iş için harika bir log’lama (kaydetme) mekanizması var. Gün içinde tüm yediklerinizi, binlerce besinlik veritabanı sayesinde FitWell’e kolayca kaydedebilir ve gün boyunca ne kadar kalori aldığınızı takip edebilirsiniz. FitWell, bu veriyi kullanarak yemek tercihlerinizi öğreniyor ve size hem seveceğiniz hem de kilo vermenizi sağlayacak etkili bir beslenme programı öneriyor.

 

10. KENDİMİZE HATIRLATMA YOLLARI BULALIM

Arkadaşlarımızla yemeğe çıktığımızda,  ortama kapılıp kilo vermeye çabaladığımızı unutmamız işten bile değildir. Ama kendimize kişisel bir hatırlatıcı kurmak, yoldan çıkmayı önlemek için etkili bir yol olabilir.

Fransız kadınlarının kullandığı eski bir hile,  yemeğe dışarı çıkmadan önce midelerine bir kurdele bağlamakmış. Kurdele karınlarını sıkmaya başlayınca daha fazla yememeleri gerektiğini anlıyorlarmış. Eh, bu da bir yol tabii  ama Fitwell elimizin altındayken, kurdelele eziyetine ne gerek var?

 

Beynimizi kandırarak kilo verebiliriz
 Tarafından hzırlanmıştır. 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!