Bel kayması nedir? Neden olur? Bel kayması tanısı, belirtileri ve tedavi yöntemleri

Güncelleme Tarihi:

Bel kayması nedir Neden olur Bel kayması tanısı, belirtileri ve tedavi yöntemleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2022 01:41

Farklı yaş guruplarına bağlı olarak birçok kişide yaşanan sorunlardan biri bel kaymasıdır. Özellikle günlük yaşama sekteye uğratan en önemli sağlık sorunlarından biridir. Peki, bel Kayması nedir? Neden olur? Bel kayması tanısı, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında detayları derledik.

Haberin Devamı

Omurga üzerinde meydana gelen bel kayması, aynı zamanda fiziksel olarak da görünebilir. Günlük yaşamı devam ettirmekte ciddi anlamda sorun yaratan önemli rahatsızlıklardan biridir. Ancak bu hastalığın belirtileri olması ile beraber, aynı zamanda tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu konuda ilgili uzman doktor kontrolü altında tetkik üzerinden tedavi yöntemleri ele alınır.

 Bel Kayması Nedir?

 Üstte yer alan omurun altta bulunan omurun üstüne çıkması bel kayması olarak bilinir. Genelde yaşlanma ve yıpranma ile birlikte ilgili bölgede ortaya çıkan önemli fiziksel sorunlardan biridir. Tıp dilinde ele alındığı zaman ise L4 omurunun L5 omurunun üzerine çıkması şeklinde ifade edilir. Bel kayması ile birlikte genelde bu rahatsızlığa eşlik eden bir de dar kanal sorunu ortaya çıkar. Çoğu zaman ciddi bir durum yaşattığı vakitlerde kişinin ayakta durmasına dahi engel olan, önemli ağrılar yaratan sorunlardan biridir.

Haberin Devamı

 Bel Kayması Neden Olur?

 Özellikle fiziksel açıdan yaşanan birtakım sorunlar nedeni ile bel kayması ortaya çıkmaktadır. Bu sorunlar kişinin günlük yaşamında kendini yıpratması ile birlikte meydana gelir.

 - Bel omurlarının gereğinden fazla zorlanması

 - Doğuştan gelen birtakım yapısal sorunlar

 - Yaşlanmaya bağlı olan deformasyon

 - Travmaya bağlı birtakım değişiklikler

 - Bel ameliyatı sonrası dikkatsiz davranışlar

 - Ağır eşya taşıma ile birlikte ilgili bölgeyi zorlama

 Bu şekilde yukarıda öne çıkan birtakım sebeplerden dolayı bel kayması meydana gelir. O yüzden mutlaka yukarıdaki unsurlara dikkat etmek suretiyle, bel bölgesindeki omurları korumak önemli bir yer taşımaktadır.

 Bel Kayması Tanısı

 Bel kayması olası belirtiler ele alındığı vakitte, kişinin erken zamanda doktora gitmesi ile ortaya çıkar. Meydana gelen belirtiler üzerinden ortopedi doktoru kontrolü altında teşhis konur. Gerekli tetkiklerin yapılması ile birlikte L4 ve L5 olmaları üzerinden yaşanan durum açık bir şekilde ekrana yansır. Doktorun bilgisayar üzerinden görmüş olduğu durum ile beraber, buna bağlı olarak tedavi yöntemleri ele alınır. Yaşanan durum aynı zamanda bazı kişilerde hafif bazı kişilerde ise ciddi bir durum olarak öne çıkar. Hatta çoğu zaman ön ve arka taraftan bakıldığı vakit, bel kayması fiziksel olarak da açık şekilde görünür.

Haberin Devamı

 Bel Kayması Belirtileri

 Bazı belirtiler ile beraber kişi kendisinde bel kayması olup olmadığına yönelik bilgi sahibi olabilir. Özellikle verilen bu belirtilerden birkaçı söz konusu olduğu zaman, mutlaka erken zamanda doktora başvurmak en önemli husustur.

 - Oturup kalkma gibi durumları gerçekleştirme konusunda sorun yaşanması

 - Omurga bölgesinde hassasiyet

 - Ön ya da arkaya doğru eğilme durumunda kramp meydana gelmesi

 - Bacaklarda güçsüzlük

 - Ayaklarda karıncalanma

 - Sırt kısmında meydana gelen gerginlik

 Bu gibi yukarıda verilen durumlar ile birlikte bel kayması belirtileri ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda mutlaka öne çıkan belirtileri dikkate takip etmek ve ciddiye alarak doktora başvurmak önemlidir.

Haberin Devamı

 Bel Kayması Tedavi Yöntemleri

 Bel kayması tedavi yöntemleri arasında fiziki tedavi ile birlikte aynı zamanda cerrahi yöntem öne çıkar. Bu durum ise yaşanan sorunun şiddetine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Genelde ilk olarak hastanın günlük aktivitesini azaltması talep edilir. Gerektiği zaman uzman doktor kontrolü altında korse de kullanılır. Bununla beraber iğne tedavisi yine çözüm yöntemleri içerisinde yer alır. Rahatsızlığın şiddetinin artması ile beraber son çare olarak cerrahi yöntem ele alınır ve uygulanır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!