Antikolinerjik nedir, ne işe yarar? Antikolinerjik yan etkileri var mıdır, nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Antikolinerjik nedir, ne işe yarar Antikolinerjik yan etkileri var mıdır, nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2022 22:07

Tıp sektöründe hastalıkları gidermede kullanılan ilaçların büyük önemi vardır. İlaçlar canlı hücreler üzerinde bazı tesirler meydana getirmektedir. Hastalığın teşhisi konusunda olduğu kadar iyileştirilmesi konusunda da etkendir. Hastalığın etkileri ilaçların kullanıma başlanmasıyla azalır. Önemli olan ilaçları doktor kontrolünde kullanmaktır. İlaçlar sentetik, doğal ve yarı sentetik kimyasallardır. Antikolinerjik de bir ilacın ismidir. Antikolinerjik nedir, ne işe yarar, antikolinerjik yan etkileri var mıdır, bu yan etkiler varsa nelerdir tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Antikolinerjik ilacını bazı bireyler duymuş hatta bir hastalığın iyileşmesi için kullanmak zorunda kalmış bile olabilir. İlaç sektöründe yer alan bireyler mutlaka bu ilaçtan haberdardır. Alanında uzman olan doktorlar bu ilacı reçeteli olarak hastalarına tavsiye etmektedir.

 Antikolinerjik Nedir?

 İngilizceden çevrilmiş olan kelime antikolinerjik, merkezi ve periferik sinir sisteminde bulunan sinapslarda asetilkolin ismi verilen nörotransmiterin etkisini yok eden bir grup maddeye denmektedir.

 Antikolinerjik Ne İşe Yarar?

 Antikolinerjik bazı hastalıklara iyi gelerek bu hastalıkların tedavilerinde kullanılmaktadır. Örneğin anksiyete, astım, hareket hastalığı, bronşit bu hastalıklar arasındadır.

 Sinir ajanlarının ve diğer toksinlerin toksik etkilerini önlemektedir. Bu amaçla bazı durumlarda antikolinerjik ilacı antidepresan olarak işlev görmektedir.

Haberin Devamı

 İlacın ne işe yaradığını öğrendikten sonra bu hastalıklarla ilgili bilgi sahibi olalım. Astım nefes almayı zorlaştıran ve solunum yollarını tıkayan kronik bir hastalıktır. Bu hastalıkta mukus adı verilen yapışkan salgının üretimi artar. Elbette ki bu durumu alerjenler, duman ve soğuk hava tetikleyebilir. Bunun sonucunda da hava yolu daralması meydana gelir.

 Bronşit ise bronşların iltihaplanmasına bağlı olarak gelişmektedir. Mukoza üretimi bronşlarda artış göstermektedir. Öksürük ile başlamaktadır. Bu hastalığı tetikleyen unsurlar ise virüs ve bakterilerin sebebiyet verdiği enfeksiyonlardır. Sigarayla beraber çeşitli alerjiler de bronşite sebebiyet olabilir.

 Hareket hastalığı ise iç kulakta sıkça görülür. Bu hastalık dalgalı bir denizde, otobüs taşıtında ya da uçak taşıtında harekete bağlı olarak ortaya çıkar. Bu hastalık sonucunda kişinin dengesi bozulur. Birey kendi bedensel hareketlerini kontrol etmede zorluk yaşar.

 Son olarak antikolinerjik ilacının iyi geldiği anksiyete hastalığı ise yoğun ve sürekli devam eden endişe halidir. Bu endişeye günlük yaşamda rastlanır. Endişe haline karşılık korku aktif olur. Panik atak krizleri kendini göstermeye başlar. Günlük hayattaki etkinlikler endişe, korku, kaygı ve panikten dolayı aksar.

Haberin Devamı

 Antikolinerjik Yan Etkileri Var mıdır?

 Dünyada kullanılan hemen hemen her ilacın ufak da olsa ve zarar vermeyen yönü de olsa bir yan etkisi bulunmaktadır. Çünkü ilaçlar kimyasal maddelerden meydana gelmektedir. Dolayısıyla da var olan hastalığı iyileştirirken geçici olacak şekilde bir yan etki yaratması normal karşılanmaktadır.

 İlaçların yan etkileri ise ilaç reçetesi içinde yer alan bilgi kağıdında kişilere verilmektedir. Bilimsel olarak yan etki ikincil olan bir etki olarak tanımlanmaktadır. Elbette ki bu bilgiler doğrultusunda antikolinerjik ilacının da yan etkileri olduğu söylenebilmektedir. Bir diğer başlıkta bu yan etkilerin neler olduğu anlatılmıştır.

Haberin Devamı

 Antikolinerjik Yan Etkileri Nelerdir?

 Antikolinerjik ilacının yan etkileri şöyle sıralanmaktadır;

Oküler tansiyonun yükselmesi

Siklopleji

Konstipasyon

Ağız kuruluğu

Bulanık görme

Pupila dilatasyonu

Miksiyonda azalma ve retansiyon

Gastrointestinal motilitede azalma

Bu anlatılan yan etkilerde çok fazla yabancı sözcük geçtiği için sizlerin anlaması açısından yan etkileri açıklayacağız.

 Gözün tam ortasındaki göz bebeğinin büyümesine Pupila dilatasyonu denmektedir. Bu durum ilgili ilacın bir yan etkisidir.

 Konstipasyon ise kabızlık demektir. Kalın bağırsak organı dışkıdaki suyu gereğinden fazla absorbe eder. Bunun sonucunda da dışkı kuruyarak dışkının vücuttan atılması zorlaşır ve kabızlık meydana gelir.

Haberin Devamı

 Siklopleji kelimesi ise uyum felci anlamına gelmektedir. Bu madde gözde silyer kasını paralize eder. Bu durumda yakını görme yetisi azalmaktadır.

 Oküler tansiyon ise göz tansiyonu ile ilgilidir. Göz tansiyonu göz içi basıncın yükselmesi sonucunda meydana gelir. Oküler tansiyonun yükselmesi bu ilacın yan etkisidir.

 Gastrointestinal kelimesi mide ve bağırsakla ilgili hareketleri açıklar. Bunun yanında motilitede kelimesi ise hareket edebilme yeteneği olarak tanımlanmaktadır. Hareket kabiliyetinde ve mide bağırsak hareketlerinde azalma varsa antikolinerjik ilacının yan etkisi olabilir. Aynı zamanda bu ilaç ağızda kuruluk ve göz organında bulanık görme olayını yaşatabilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!