Yeni yıla mutlulukla başlayın

Güncelleme Tarihi:

Yeni yıla mutlulukla başlayın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2022 07:00

Dün akşam hepimiz çok yedik belki ama senenin ilk kahvaltısının yeri de bir başka! Çıkarın dolabınızdaki peynirleri, yumurtayla buluşturun, enfes bir sufle yapın. Yılbaşı gecesinden artakalan hindiniz veya kuru etiniz varsa onunla da enfes bir kruvasan sandviç hazırlayabilirsiniz. Afili bir kahvaltı için işte 4 pratik tarif!

Haberin Devamı

HARİSSA SOSLU MANTARLI TARTİNE
(1 kişilik)

NE LAZIM?

1 dilim ekşi maya ekmek

1 avuç roka 

100 gr mevsim mantarı (kabaca doğranmış)

3 dal taze kekik 

Zeytinyağı

1 diş sarımsak

Tuz, karabiber

Harissa sos için;

3 kırmızı kapya biber

1 acı kırmızı biber

1 tutam kimyon tohumu

1/2 diş sarımsak 

1 yemek kaşığı domates salçası 

1 yemek kaşığı biber salçası

1 avuç ceviz 

Zeytinyağı 

Tuz, karabiber

NASIL YAPARIM?

Harissa sos için biberleri közleyip kabuklarını soyun, mutfak robotuna alın. Diğer sos malzemelerini de üzerine ekleyin ve sürülebilir bir sos kıvamına gelene kadar robotta çekin.

Mantarları sotelemek için bir tavayı ocağa alıp ısıtın. Zeytinyağını ekleyin ve ısınınca mantarları kavurmaya başlayın. Taze kekik, rendelenmiş sarımsak, tuz ve karabiberi katın. Hepsini harmanladıktan sonra mantarları bir kenara ayırın.

Aynı tavada ekşi maya ekmeğinizi arkalı önlü kızartın. Isınan ekmeği servis tabağına alın ve üzerine hazırladığınız harissa sostan sürün. Kenara ayırdığınız mantarları harissa sosun üzerine yerleştirin. Roka yapraklarını zeytinyağıyla biraz harmanladıktan sonra mantarların üzerine yerleştirin.

Haberin Devamı

YUMURTALI KRUVASAN SANDVİÇ
(1 kişilik)

Yeni yıla mutlulukla başlayın

NE LAZIM?

1 kruvasan 

1 yumurta

2-3 dilim şarküteri (füme kaburga, kuru et veya hindi)

1 avuç kuzukulağı veya roka

2-3 yemek kaşığı lor (veya evde kalmış peynir parçaları) 

1 tatlı kaşığı tereyağı

Tuz, karabiber

NASIL YAPARIM?

Yumurtayı küçük bir kâsede iyice havalandırarak çırpın. Tuz ve karabiberi ilave edin. Orta boy bir tavaya tereyağını koyup eritin. Isınan tavaya yumurtayı ekleyin ve sürekli karıştırarak pişirin.

Kruvasanı ortadan ikiye bölün. En alta çırpılmış yumurtayı ekleyin. Üstüne şarküteri ürününü, peyniri ve kuzukulağını koyup kruvasanı kapatın.

PEYNİRLİ SUFLE
(8 kişilik)

Yeni yıla mutlulukla başlayın

NE LAZIM?

Haberin Devamı

3 yemek kaşığı tereyağı (sufle kaplarını yağlamak için biraz da ekstra)

4 yemek kaşığı un

360 ml sıcak süt

4 yumurta sarısı

5 yumurta akı

240 gr eski kaşarpeyniri

Galeta unu

Tuz, karabiber

NASIL YAPARIM?

Fırını 190 dereceye ısıtın. Tereyağını bir tavada eritip unu ekleyin ve altın sarısı rengini alana kadar yaklaşık 2 dakika kavurun. Sütü yavaşça tavaya döküp bir yandan da sürekli karıştırın. Boza kıvamında, pürüzsüz bir karışım elde edin.

Yumurta sarılarına tuz ve karabiber ekleyip çatalla çırptıktan sonra yavaşça karıştırarak tavaya ilave edin. Parçalara ayırdığınız peyniri ekleyip tekrar karıştırın ve ateşin altını kapatıp biraz soğumasını bekleyin.

Haberin Devamı

Yumurta aklarını sertleşene kadar mikserle çırpın. Bir spatula yardımıyla alttan üste doğru havalandırıp karıştırarak tavaya ekleyin.

Sufle kaplarının her yerini tereyağıyla yağladıktan sonra içlerini galeta unuyla kaplayın ve fazlalığı dökün. Karışımı sufle kaplarına paylaştırın.

◊ Fırının kapağını hiç açmadan 20-25 dakika, üstleri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarır çıkarmaz servis edin.

PÜF NOKTASI

Keskin tatta bir peynir çeşidi kullanmak suflenin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Kars gravyeri, parmesan peyniri, İzmir tulum peyniri veya bir gün önce sofradan kalan çeşitli peynirleri bu tarifte değerlendirebilirsiniz.

BAHARATLI FRANSIZ TOSTU (KARAMELİZE ELMA VE ARMUTLA)
(2-4 kişilik)

Haberin Devamı

Yeni yıla mutlulukla başlayın

NE LAZIM?

Fransız tostu için;

125 ml süt

3 yumurta

1/4 çay kaşığı vanilya özü

1/8 çay kaşığı toz tarçın

1/8 çay kaşığı toz kakule

4 dilim brioche ekmeği (2.5 cm kalınlığında dilimlenmiş)

1 tutam tuz

Ayçiçeğiyağı (kızartmak için)

Karamelize armut ve elma için;

◊ 1 yemek kaşığı tereyağı

◊ 1/8 çay kaşığı toz tarçın

◊ 1/8 çay kaşığı toz kakule

◊ 1 yeşil elma

◊ 1 deveci armudu

◊ 2 yemek kaşığı akçaağaç şurubu veya bal

NASIL YAPARIM?

Süt, yumurta, vanilya özü, tarçın, kakule ve tuzu bir kâsede karıştırın. Ekmek dilimlerini birer birer bu karışıma batırarak arkalı önlü iyice sıvıyı emmesini sağlayın.

Haberin Devamı

Genişçe bir tavayı orta derecedeki ateşte ısıtın. Tava iyice ısınınca tabanını bir parmak geçecek kadar ayçiçeğiyağıyla doldurun. Ateşi orta derecede tutarak ekmek dilimlerinin her iki yüzünü de iyice kızarana kadar pişirin.

Tereyağını yapışmaz tabanlı bir tavada yüksek ateşte eritin. Yağ erir erimez önce tarçın ve kakuleyi, hemen ardından elma ve armut dilimlerini tavaya koyun. Arada bir karıştırarak meyveler hafifçe kızarana dek yaklaşık 3 dakika kavurun. Akçaağaç şurubunu tavaya ekleyip 1 dakika daha pişirin ve altını kapatın.

◊ Karamelize ettiğiniz meyveyi ekmek dilimlerinin üzerine yerleştirin. Bir miktar daha şurup ya da bal ilave edebilirsiniz.

 Tarifler Ebru Erke’nin ‘Kahvaltı’ kitabından...

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!