Yayla çorbası mı düğün çorbası mı?

Güncelleme Tarihi:

Yayla çorbası mı düğün çorbası mı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2022 07:01

Okurlarımız bu hafta yoğurtla yapılan iki çorbamızı kıyasladı, şef Aydın Demir evde yapmak isteyenler için püf noktaları verdi.

Haberin Devamı

Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz yayla çorbası mı yoksa düğün çorbası mı” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 67’si yayla çorbasını seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Yayla çorbasını zeytinyağıyla mı hazırlarsınız yoksa tereyağıyla mı? Çorbanın pirinci bol mu olmalı? Terbiyesini nasıl yaparsınız? Düğün çorbasını yaparken sadece gerdan eti mi kullanırsınız? Üzerinde acı yağ mutlaka olmalı mı? ” İşte, gelen yorumlardan bazıları...

@leylaaugurr: “Yayla... Tabii ki tereyağı! Pirincinin de az olması gerekir.”

@selmaozdogan: “Düğün çorbasını daha çok severim.”

@bfuo: “Yayla çorbasına bayılırım! Üzerine kızdırılmış tereyağında nane ve kırmızı biberle enfes olur!”

@arzugi: “İkisi de ayrı güzellikte ama evde daha çok yayla çorbası yaparım. Yoğun pirinçli sevmem, evde yaptığım yoğurdu kullanırım. Limon, yoğurt ve yumurta sarısıyla terbiyesini yaparım. Üzerine bol naneyle kızdırılmış yağ dökerim. Düğün çorbasını yapmak biraz daha zor. Her iki çorbayı da kışın tercih ederim.”

Haberin Devamı

@isinirakk: “Düğün çorbasını tercih ederim. Gerdanı kuru soğan, havuç, kereviz sapı ve birkaç dilim limon, bol tane karabiberle ağır ateşte uzun süre haşladıktan sonra ayıklar, didiklerim. Unu kavurup gerdanı haşladığım suyla çorba kıvamına getiririm. Didiklediğim etleri eklerim. Yumurta sarısı, limon, yoğurtla yaptığım terbiyeyi çorbaya katarım. Üzerine kırmızı biberli tereyağıyla ikram ederim. Yayla çorbasını yaparken pirinç iyice açılana, nişastasını bırakana kadar haşlarım. Limon suyu, yumurta sarısı, yoğurtla hazırladığım terbiyeyi eklerim. Üzerine bol kuru naneyle kızdırılmış tereyağı koyar, ikram ederim.”

@mealmyths: “Yayla çorbası kışın hem şifa hem de hafif ve yapması pratik. Yoğurdu lezzetli olmalı. Hem pişirirken içine hem de üzerindeki yağına nane katarım. Düğün çorbasıysa başlı başına bir yemek. Usta ellerden çıkmışsa o hafif yoğun kıvamına da tadına da doyum olmuyor.”

@esirel: “Yayla çorbası...”

@seydakizilray: “Bende yayla çorbası bir tık öne çıkıyor. Düğün çorbasını da annem tavuk etiyle yapar. Unu kavurur, su ekler, dittiği tavuk etini ilave eder. Sonra limon ve yumurtayla terbiyesini yapar.”

Haberin Devamı

ÖZELLİKLERİ

Şef Aydın Demir’den...

YAYLA ÇORBASI

Bulabiliyorsanız hafif ekşi bir köy yoğurdu kullanın, çok daha lezzetli olur.

Çorbanın kesilmesini istemiyorsanız un, yumurta ve yoğurtla yaptığınız terbiyeyi bir anda tencereye dökmeyin. Kepçeyle tenceredeki sudan alıp terbiyeye ekleyin, ısılarını eşitledikten sonra terbiyeyi tencereye dökün.

DÜĞÜN ÇORBASI

Bu çorba kemikli kuzu gerdan etiyle hazırlanır, çorbanın lezzeti kemiğinin suyundan gelir. Eti suyla birlikte orta ateşte haşlayın. Pişen etleri soğutup tiftikledikten sonra tekrar suyuna atın.

Terbiyesi için yumurta sarısı, süzme yoğurt, un ve soğuk suyu karıştırın. Biraz da limon sıkın. Yoğurt çok ekşiyse limon koymayın. Terbiyeyi çorbaya süzgeçten süzerek ekleyin. Koyulaşana kadar karıştırarak pişirin.

Haberin Devamı

Üzerine dökeceğiniz tereyağının lezzeti de çorbayı yukarı taşıyan faktörlerden... Tereyağını kızdırdıktan sonra normalde içine kırmızı biber katılır. Ancak Osmanlı zamanında bu yağa tarçın konulurmuş. Siz de toz tarçınla deneyebilirsiniz. 

BAKMADAN GEÇME!