Poğaça mı kruvasan mı?

Güncelleme Tarihi:

Poğaça mı kruvasan mı
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2023 07:00

Sabahları canımız hamurişi çektiğinde elimizin gittiği iki nefis ürün... Poğaça ve son yıllarda poğaçanın tahtını sallamaya başlayan kruvasan... Okurlarımız sosyal medyada ikisini kıyasladı, hangisini nasıl yemeyi sevdiklerini anlattı. Şef Gizem Gedik evde yapmak isteyenler için püf noktalarını paylaştı.

Haberin Devamı

Instagram (@hurriyetlezzetlihayat) hesabımızdan “Tercihiniz poğaça mı kruvasan mı” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 54’ü poğaçayı seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Peynirli, patatesli, zeytinli, kıymalı... En sevdiğiniz çeşidi hangisi? Poğaçayı dışarıdan almayı mı tercih edersiniz, yoksa evde mi yaparsınız? Ev poğaçasını nasıl yaparsınız? Nerenin poğaçasını beğeniyorsunuz? Kruvasanı ne sıklıkla tüketiyorsunuz? Sade halini mi daha çok seviyorsunuz, yoksa içi krema veya peynir-şarküteri dolgulu olanları mı? Evde yapmayı denediniz mi?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...

@oyaozguvenc: “Poğaçayı çok severim, evde yapılanı özellikle mis gibi oluyor. Ama kruvasan da ayrı bir lezzet, o mis gibi kokusuyla... Sadesini tercih ederim. Yapımı biraz zor geldiği için dışarıda yemeyi tercih ediyorum.”

Haberin Devamı

@esirel: “Sade poğaça severim. Kaliteli bir yağla yapılmışı en güzel kahvaltıdır... Kruvasan da çok severim ama güzelini bulmak zor.”

@ayenkmu: “Üniversite yıllarında sabahları poğaça yerdim, dereotlu, peynirli ve kaşarlı vazgeçilmezimdi. Yanında sıcacık çayla harika oluyordu. Şimdilerde kruvasanı tercih ediyorum. En çok Flan ve Brekkie’nin kruvasanlarını beğeniyorum. Sadesini çok seviyorum ama peynir ve avokado dolgulusu ayrı güzel diyebilirim.”

@arzugi: “Tercihimi ev poğaçasından yana kullanmak istiyorum. Peynirli severim. Canım istediği an annemin tarifini hiç üşenmeden yaparım. Genellikle yulaf unu veya karakılçık unu kullanır, tüm malzemeleri göz kararı koyarım. Önemli olan hamurun ele yapışmayacak kıvamda olması. İçine malzemeyi koyar, şekle çok önem vermeden kapatırım. Hamurunu un, yoğurt, zeytinyağı, kabartma tozu, sirke, tuz, şekerle hazırlarım. Üstüne mutlaka susam ve çörekotu serperim. Ağızda dağılır... Kruvasanı canım çektiğinde dışarıdan alırım, sadesini severim.”

@savasdincbas: “Poğaça tabii ki... Yanında peynir, siyah sele zeytini ve demli bir çayla...”

@ferah_poyraz: “Poğaça... Özellikle de peynirlisi...”

@selmaozdogan: “Benim tercihim tereyağlı kruvasan.”

Haberin Devamı

@azizmia.kelebek: “Poğaça... Çok kilo aldırıyor ama...”

PÜF NOKTALARI
Pasta-ekmekçilik eğitmen şefi Gizem Gedik’ten...

POĞAÇA

* Tüm malzemeleriniz oda sıcaklığında olsun. Bu, hamurun kolayca toparlanmasını ve yumuşak olmasını sağlar. Kullanacağınız iç harç da oda sıcaklığında olmalı.

* Hamurunuzu ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun.

* Kuru malzemeleri mutlaka eleyerek kullanın.

* Mayalı hamurdan poğaça yapıyorsanız tarifte az da olsa şeker kullanın. Bu, mayanın aktive olmasını ve iyi kabarmasını sağlar.

* Mayalı hamuru en az yarım saat, üzeri kapalı şekilde dinlendirin. Dinlendirdikten sonra tekrar yoğurup şekil verin.

KRUVASAN

* Kruvasan hamurunda en kritik nokta dinlenme süresi. Hamuru hazırlama, katlama, şekil verme gibi pek çok aşama arasında hamur mutlaka dinlendirilmeli. O yüzden hamurunu bir gün önceden hazırlamaya başlayın.

Haberin Devamı

* Tereyağı ve hamuru açıp şekil verdiğiniz ortam soğuk olmalı. Yağlı bir hamur olduğu için şekil verirken ellerinizi olduğunca az kullanın.

* Açma katlama işlemleri arasında hamuru buzlukta soğutup dinlendirin.

* İçine kaşar veya rozbif koyup kapatarak pişirebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!