Mantı mı çibörek mi?

Güncelleme Tarihi:

Mantı mı çibörek mi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2023 00:00

Okurlarımız bu hafta aynı menüde görmeye alıştığımız iki hamurişini, mantıyla çiböreği kıyasladı. Yazarımız Sahrap Soysal evde yapmak isteyenlere işin püf noktalarını verdi.

Haberin Devamı

Bu hafta Instagram hesabımızdan (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz mantı mı olur çibörek mi” diye sorduk. Okurlarımızın yüzde 65’i mantıyı seçti.

Biz de şu ayrıntıları istedik:

“Evde mantı açar mısınız yoksa hazır alıp mı pişirirsiniz? Mantısını sevdiğiniz en iyi adresler hangileri?
Yoğurdunu sarımsaklı mı yoksa sarımsaksız mı tercih edersiniz? Haşlama mı yoksa kızartma mı seviyorsunuz? Minik minik kapatılan Kayseri usulünden bol ceviz serpilip iri kapatılan Sinop’a, Özbek mantısından Çerkes’ine çeşitleri de çok. En sevdiğiniz hangisi? İçi sulu ve harcı bol, hamuru yağ çekmeden kızarmış çibörek bulabildiğiniz mekânlar var mı? Mantı sipariş ederken önden çibörek de ister misiniz? Kaç tane yersiniz? Eskişehir’de yapılan hakiki Tatar usulünden yediniz mi? Evde de çibörek yapar mısınız? Pişirme tüyolarınız var mı?”

Mantı mı çibörek mi

İşte gelen yorumlardan bazıları...

Haberin Devamı

@evaninyemekdunyasi: “Kişi başı birer porsiyon mantı, ortaya da bir porsiyon çibörek alırız.”

@sultanca245: “Mantıyı evde yaparım. Yoğurdu ve sarımsağı bol olacak. Üzerine de tereyağında biberli sos gezdirmeyi severim.”

@zmrtsykn: “Mantıyı evde yaparım. Haşlamasını da kızartmasını da ayrı seviyoruz.”

@dincer.aga: “Tabii ki çibörek... Yanında da güzel bir hoşafla... Çibörek biz Tatarların milli yemeğidir. Mantıya da tabak börek deriz.”

@srnzclk: “İkisini de çok severim ve dışarıda yerim. Eskişehir’de Papağan’ın çiböreği harikadır. Mantıyı haşlanmış, bol sarmısaklı yoğurtlu, yemeyi tercih ediyorum.”

@sevgiozbatur: “Çok zor bir soru... İkisi de tercihim. Mümkünse aynı anda ikisinden de yerim. Eskişehir’e sırf çibörek yemek için gitmişliğim var.”

@hakann_ugur: “Tabii ki mantı. Haftada bir mutlaka yerim.”

@arzugi: “Kesinlikle aralarında seçim yapmam mümkün değil. Her ikisi de benim için çok lezzetli. Zamanında annemle birlikte yapardık. Şimdi kıymasına güvendiğim yerlerden alıyorum. Kayseri mantısı birinci önceliğim... Sarımsaklı yoğurdu da salçalı sosu da bol olmalı. Üzerinde de bol nane ve kırmızı biber olmalı. Geçenlerde izlerken MasterChef’te çok çeşitlilik gördüm. Çiböreğin içi sulu, dışı yağ çekmeden çıtır çıtır kızarmış olmalı. Eskişehir’de yedim. Evde hiç yapmadım. Mantı öncesi iki tane yerim.”
@hatikocc: “Her ikisi de vazgeçilmez özel lezzetler... Mantı yapımı vakit alsa da derin dondurucuda saklanabilir olması pratiklik sağlıyor. Her zaman evde yapılabilir. Çibörek Eskişehir’de güzel... Evde çok güzel yapan komşularımız da var.”

Haberin Devamı

@mealmyths: “Çatlayana kadar yiyebileceğim ender yemeklerdendir mantı... Kızartmasını seviyorum ama haşlamanın yeri ayrı... İçi bol malzemeli olmalı. Üstünde yağda yakılmış naneyle seviyorum. Kayseri değil de hafif büyükçe kapatılanları daha çok seviyorum. Çibörekse ara ara aşerdiğim bir lezzet. Taze taze kızarıp yenmeli.”

ÖZELLİKLERİ

MANTI

Hamurunu 1 su bardağı su, tuz, 3 su bardağı un ve 1 yumurtayla hazırlayabilirsiniz.

Hamura ılık su eklerseniz daha çabuk toplanır. Önce yumurta ekleyin ve suyu azar azar ilave edin. Hamur kulakmemesi kıvamında olmalı. Sert olmamalı ve mutlaka 30 dakika dinlenmeli.

İçini 1 soğan, 300 gram kıyma, tuz ve karabiberle yoğurun.

ÇİBÖREK

Haberin Devamı

Çibörek hamuruna su, tuz, unun yanı sıra ve mutlaka 1’er yemek kaşığı sirkeyle zeytinyağı koymanızı tavsiye ederim.

Su soğuk değil, ılık olmalı. Böylece hamuru yoğurması daha rahat olur. Hamuru sert olmalı ve 30-40 dakika dinlenmeli.

İç harcına iri boyda soğan kullanın ve mutlaka rendeleyin. İçine biraz su da ekleyip cıvık bir kıvam elde edin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!