Gâvurdağı salatası mı acılı ezme mi?

Güncelleme Tarihi:

Gâvurdağı salatası mı acılı ezme mi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2022 07:00

Okurlarımız bu hafta, kebap sofralarının olmazsa olmazı gâvurdağı salatası ve acılı ezmeyi kıyasladı, nasıl yaptıklarını anlattı. Şef Doğuş Şahin ise bu iki lezzete sınıf atlatacak püf noktalarını paylaştı.

Haberin Devamı

Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat)  “Tercihiniz gâvurdağı salatası mı yoksa acılı ezme mi” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 72’si gâvurdağı salatasını seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Bu iki lezzeti evde yapıyor musunuz? Gâvurdağı salatasına domates, salatalık, soğan ve cevizin dışında eklediğiniz malzemeler oluyor mu? Sosuna sumak da katar mısınız? Acılı ezme hafif sulu mu yoksa daha yoğun kıvamlı mı olmalı? Acısı ve soğanı bol mu istersiniz? Malzemelerini ince kıyılmış mı yoksa hafif dişe gelir mi seversiniz? Üzerine nar ekşisi de gezdirir misiniz?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...

@gulizbekcollini: “Tabii ki gâvurdağı salatası! Üstelik İngiliz eşimin de Türkiye’de restoranda yerken aklına ilk gelen salata/meze. İçinde biraz maydanoz veya nane de olursa süper oluyor. Sumak kesinlikle evet. Cevizin taze, nar ekşisinin yoğun ve doğal olması çok önemli.”

Haberin Devamı

@isinirakk: “Mevsim domatesleriyle yapılan gâvurdağı, salataların şahı benim için. Yaz aylarında hemen her gün yapılan çoban salatanın üzerine biraz ceviz ekleyince gâvurdağını aratmıyor. Acılı ezme için kuru domates ve köz kapya biberi robotta zeytinyağı, limon suyu ve nar ekşisiyle çekip minik doğranmış soğan, sivri biber, domates, maydanozla birleştiriyorum.”

@hatininmutfagi: “Domatesin en lezzetli olduğu dönemde sofraların vazgeçilmezi gâvurdağı... Mutlaka bol ceviz olmalı. Güzel bir nar ekşisiyle, kebap yanında olmazsa olmazım...”

@seydakizilray: “Gâvurdağı salatasını lokantada, acılı ezmeyi evde yemeyi severim. Acılı ezmeyi severek yaparım.”

@arzugi: “Kesinlikle ilk tercihim gâvurdağı salatası... Evde yaparım. Bol cevizli, nar ekşili ve sumaklı olmalı. Diğer malzemeler elde incecik doğranırsa lezzeti daha güzel olur. Acılı ezme, adı üzerinde acısı bol, yoğun kıvamlı olursa daha lezzetli olur. Genellikle her ikisi de kebap ve etle iyi gider.”

@celasunart: “Gâvurdağı salatası tek tercihim.”

@bfuo: “Çok zor soru! Sanıyorum burun farkıyla gâvurdağı salatası!”

ÖZELLİKLERİ

Maslak’taki Sanayi Bahçe’nin şefi Doğuş Şahin’den...

Haberin Devamı

GÂVURDAĞI SALATASI

- Bu salatanın en büyük özelliği tüm malzemelerin küçük küçük doğranması. Ancak ezmedeki kadar ince kıyım olmamalı, dişe gelmeli.

Lezzetini katlayan bir diğer unsur, kesinlikle salatanın sosu. Eğer mümkünse Güneydoğu illerimizden temin edilen bir nar ekşisi, sumak ve iyi kalite sızma zeytinyağıyla hazırlanırsa salata çok daha iyi olur. Biz restoranda kendimiz nar çektirmesi hazırlayıp onu kullanıyoruz.

- Ceviz de ince kıyılıp eklenmeli.

ACILI EZME

- Adana usulü yaparken domates ve soğan gibi malzemeleri çok ince kıyım doğramak önemli. Ancak buradaki püf nokta, malzemeleri püre yapmadan çok ince doğramak.

İyi zeytinyağı, iyi nar ekşisi ve taze sebzeler kullanmak lezzetini katlayacaktır. Diğer bir yöntem de sıcak usulle hazırlamak. Bu usulde domates, sarımsak ve soğan közlendikten sonra kabukları soyulup satırla ince ince kıyılıyor. Ardından yine nar ekşisi ve zeytinyağıyla birleştiriliyor.

BAKMADAN GEÇME!