Gastronomi kazanında kaynayanlar

Güncelleme Tarihi:

Gastronomi kazanında kaynayanlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2022 07:00

Menüsünü şef Hazer Amani’nin tasarladığı Artois açıldı. Bu yıl Google’da en çok aranan yemek Hint mutfağından... ‘Gilmore Girls’ dizisindeki tarifler derlendi. Ülkemizin geleneksel tatlarını odağına alan iki yeni kitap raflarda...

Haberin Devamı

CADDE’YE YENİ RESTORAN

Yeme-içme duraklarıyla öne çıkan Bağdat Caddesi yeni mekânına, Artois Cadde’ye kavuştu. Caddebostan Kültür Merkezi’nin (CKM) yanında açılan Artois, adını Fransa’da tarihi bir bölgeden alıyor. Edebiyat ve sanatla anılan bu bölge, bir dönem dünyaca ünlü ressam Vincent van Gogh’un eserlerine de ilham olmuş. Uzun yıllar teknoloji sektöründe çalışan kadın girişimci Şeyma Yıldız, işletmeye geçmişle günümüz arasında kültürel bir köprü kurma hedefiyle bu adı vermiş.

Şef Hazer Amani’nin önderliğinde tasarlanan menüde Türk ve dünya mutfağından aşina olduğumuz lezzetler ağırlıkta. Islama köfteden parmesan tekerinde makarnaya, taş fırında pişen pizzadan noodle’a seçenek bol. Hindi fümeli beyaz omlet ve paylaşımlık anne kahvaltısı gibi çeşitlerle kahvaltı menüsü de geniş tutulmuş. Kokteyl seçenekleriyle de öne çıkan Artois Cadde’nin kapalı ve açık olmak üzere iki ayrı oturma alanı var.

Haberin Devamı

Gastronomi kazanında kaynayanlar

Paneer pasanda

LİSTEDE BİZDEN LEZZETLER DE VAR

Google, her sene olduğu gibi 2022’de de en çok aranan yemek tariflerini açıkladı. İrmik helvasının 6’ncı, babagannuş mezesinin 8’inci ve bulgur pilavının 9’uncu sıradan girdiği listede, bu sene en çok aratılan yemekse Hint mutfağından ‘paneer pasanda’ oldu. Paneer, Hindistan ve Pakistan’da yaygın olarak kullanılan bir peynir çeşidi. ‘Paneer pasanda’ ise bu peynir ve baharat çeşitleriyle yapılan bir yemek... Ev yapımı kek, deniz tuzlu-damla çikolatalı kurabiye, ‘overnight oats’ (geceden bekletilmiş yulaf), ‘cinnamon rolls’ (tarçınlı çörek), pankek ve makarna salatası da ilk 10’a giren diğer lezzetlerden...

Gastronomi kazanında kaynayanlar

Tarçınlı çörek

ÇOK SEVİLEN DİZİNİN UNUTULMAZ TATLARI

Televizyon tarihinin en sevilen dizilerinden olan ve 2000’lerin başında yayımlanan ‘Gilmore Girls’te geçen yemekler kitaplaştırıldı. Kristen Mulrooney imzalı ‘Gilmore Girls: Resmi Yemek Kitabı’ (Teras Kitap), Eylül Yudum Altay çevirisiyle raflarda... İçinde Sookie’nin risotto’su, Luke’un cheeseburger’i, Lorelai’ın mezuniyet pastası gibi her damak tadına uygun onlarca tarif var. Kitaptaki yemeklere fotoğrafları ve şef karakter Sookie’nin ipuçları eşlik ediyor. Ayrıca önemli sahne ve repliklerden bahsetmeyi de unutmamışlar. Bu yıl ikonik dizi ‘Friends’in resmi yemek kitabı da yayımlanmıştı.

Haberin Devamı

Gastronomi kazanında kaynayanlar

YEMEK KÜLTÜRÜMÜZ BU KİTAPLARDA

Büyükanne Mutfaklarıyla Köklere Dönüş adlı video serisi (Youtube) ve unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri gün yüzüne çıkardığı podcast programıyla tanınan Lian Penso Benbasat, bu kez bir kitapla karşımızda. ‘Köklere Dönüş: Nesilden Nesile Geçen Yemekler’de (Mundi Yayınevi) Bensabat’ın üç yıldır topladığı tarifler var. Girit’ten Antakya’ya, Mardin’den Kafkaslar’a uzanan geniş bir coğrafyada Türk, Rum, Çerkes, Yahudi, Arnavut, Ermeni ve Süryani kültürlerinin yemeklerini odağına alan kitap, bu sayede farklı kültürlerin gastronomisine ışık tutuyor.

Gastronomi kazanında kaynayanlar

Haberin Devamı

Yemek araştırmacısı-yazar Artun Ünsal’ın merakla beklenen yeni kitabı da raflara çıktı. ‘Ortaya Karışık’ (İletişim Yayınları) yaşadığımız coğrafyanın yemeklerini ve kültürümüzün kapsamlı bir panoramasını sunuyor. Mezopotamya’dan Osmanlı’ya çeşit çeşit köfte, tarihte balığa atfedilen simgesel anlamlar, ekmek, çorba, pilav, boza ve daha pek çok lezzetin hikâyesi işte Ünsal’ın bu kitabında...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!