Biraz dore biraz kırmızı... Yılbaşı sofrasına renk katın

Güncelleme Tarihi:

Biraz dore biraz kırmızı... Yılbaşı sofrasına renk katın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2022 07:00

31 Aralık akşamı uzun uzun sohbetlerin edildiği masalar kurulur. Birbirinden güzel mezeler, yemekler sıra sıra dizilir. Bu sofranın yılbaşına yakışır şıklıkta olması da önemli ve bunun için nelere dikkat etmek gerekir? 7 Catering’in kurucusu Ebru Erberdi “Pandemiden sonra klasiklere dönüldü. Yine kırmızı, yeşil ve dore ön planda” diyor. Gastronometro’nun şefleri de bu renkli sofra için leziz yılbaşı tarifleri veriyor.

Haberin Devamı

Heyecanla beklediğimiz o özel akşama sayılı günler kaldı. Sevdiklerimiz için göz alıcı bir yılbaşı sofrası kurarken en çok dikkat etmemiz gereken noktalardan

biri de masa düzeni ve renk uyumu. Kurucusu olduğu 7 Catering’le birbirinden şık sofralar kuran Ebru Erberdi’ye göre aynı tonlardan gidebilir veya kontrast yaratabiliriz. Erberdi “Bambaşka renklerle masayı boğmamaya özen gösterin. Mumlar, suplalar, masa örtüsü, kullanıyorsanız runner, çiçekler ve peçeteler birbiriyle uyumlu olmalı. Geçen yıllarda yılbaşı için leopar desenleri, tarçın tonları gibi farklı renkler kullanıldı. Hatta renkli çam ağaçlarını sık sık gördük. Ama pandemiden sonra tekrar klasiklere dönüldü. Bu sebeple yine kırmızı, yeşil ve dorenin canlılığı daha çok ön planda. Siz de bu yılbaşı klasikten gidebilirsiniz” diyor.

Haberin Devamı

Tabii kokinasız olmaz. Erberdi  de kokinayı sofrada değerlendirebileceğimizi söylüyor: “Kokinayı sofranıza muhakkak koyun, yeni yılda şans getirdiğine inanılan bir bitki... Ayrıca sofrada kırmızı çiçekler, çam dalları ve yapraklar da kullanabilirsiniz.”

Yemekleri masaya yerleştirmeden önce sofrayı nasıl süsleyeceğimize ve düzene karar vermemiz gerekiyor. Önce süsler, sonra yemekler: “İlk başta masa örtüsü, runner ve supla gibi seçeneklere karar verin. Ardından tabak, bardak, çatal-bıçak-kaşık gibi gereçleri yerleştirin. Şamdan, mum, çiçek, yılbaşı topları... Ne kullanmak istiyorsanız masanızı dekore edin. Dekorasyon tamamlandıktan sonra soğuk mezeleri nizamlıca yerleştirin. Masa düzenini kafanızda kurduktan sonra yemekleri buna göre simetrik ya da asimetrik olarak koyarsanız masada bütünlük sağlanır. Yoksa masanız anlamsız bir kalabalıkta boğulabilir.”

Yılbaşı sofraları genelde uzun saatler oturulup sohbet edilen masalar oluyor. Soğukları servis edip onlar yavaş yavaş yendikten sonra ardından hindi, ördek, kişi sayısına göre tavuk gibi sofrayı taçlandıracak ana yemeği servis etmek, gelecek sıcak yemekler için biraz heyecan yaratmak gerekiyor.

Yemeklerin birbiriyle uyumu...

Erberdi burada işin yemek süsleme kısmına da dikkat çekiyor, “Sofra süslemeleri kadar yemek süslemeleri de
bütünlük sağlayan etmenlerden” diyor. Yemeklerinizi ve menüyü tasarlarken önce sunumlarını ve birbirleriyle olan uyumlarını düşünüp buna göre hareket edin. Mesela tabaklarda da kırmızı-yeşil renklere gidebilir, yemekleri nar gibi meyvelerle süsleyebilirsiniz. Avokado veya yeşillikler, bulabiliyorsanız kırmızı ve yeşil yenebilir çiçekler kullanabilirsiniz. Kısırı pancarlı yapabilirsiniz mesela, kırmızı rengiyle göz dolduracaktır.

Haberin Devamı

“Yeşillikler kullanılabilir,  yemekleri narla süsleyebilirsiniz.  Pancarlı kısır rengiyle göz doldurur.”

Biraz dore biraz kırmızı... Yılbaşı sofrasına renk katın

NE LAZIMSA BU KATALOGDA...

Yepyeni bir yılı güzel dileklerle karşılarken kurduğumuz sofranın da her zamankinden daha özel ve lezzetli olmasını istiyoruz. 30 yılı aşkın bir süredir müşterilerinin tüm ihtiyaçlarını raflarında sunan Metro Türkiye’nin her yıl hazırladığı yılbaşı alışverişi kataloğu da bu noktada imdada yetişiyor. 

2023 yılını bir masada sevdiklerimizle karşılamak için aklımıza gelecek her ürüne ulaşabileceğimiz katalogda, Türkiye’nin ilk gastronomi keşif platformu Gastronometro şefleri tarafından özel olarak hazırlanmış 18 farklı, pratik ve lezzetli tarif de var. Özel soslardan mezelere, hindi, et ve balık çeşitlerinden egzotik meyvelere, donuk tatlılardan çikolatalara kadar geniş bir seçkiye yer veren katalogda ayrıca Metro’nun kendi markalarının ürünleri de var. Yılbaşı sofrasını Metro Chef hazır mezelerle, ara sıcak ve garnitür çeşitleriyle, yerli ve ithal peynirlerle ya da Metro Chef füme etlerle zenginleştirmeyi deneyebilirsiniz. Kolayca servis edebileceğiniz Rioba sufle, cheesecake ve tiramisu gibi lezzetli, hazır tatlılarla zamandan tasarruf edebilir, Fine Life çikolata seçeneklerini sevdiklerinize hediye alternatifi olarak değerlendirebilirsiniz.
Metro Türkiye yılbaşı kataloğuna ulaşmak için kataloglar.metro-tr.com/yilbasi-2023 adresini tıklayabilirsiniz.

Haberin Devamı

GASTRONOMETRO’NUN ŞEFLERİNDEN TARİFLER...

HİNDİ TACO

Biraz dore biraz kırmızı... Yılbaşı sofrasına renk katın

(2-4 kişilik)

NE LAZIM?

4 taco
600 gr hindi eti (küp kesilip şişe dizilmiş)
200 gr avokado
100 gr mısır
20 gr jalapeno biberi
100 gr kırmızı soğan
10 gr taze kişniş (doğranmış)
30 gr misket limonu
20 ml zeytinyağı
3 gr kırmızı biber
3 gr tuz
2 gr karabiber

NASIL YAPARIM?

Hindi şişleri ızgarada mühürledikten sonra 160 derece sıcak fırında 7 dakika pişirin.

Avokadoyu ezin. Kişniş (bir kısmını süslemek için ayırın), misket limonunun suyunu ve kabuğunun rendesi, doğranmış jalapeno biberi, zeytinyağı, tuz, karabiber ve kırmızı biberle karıştırın. Soğanı doğrayıp yarısını ilave edin.

Haberin Devamı

Hazır taco kabuklarının içine avokado püresini yerleştirin. Mısır ve kalan soğanları üzerine serpiştirin. Şişten çıkardığınız hindileri bölüştürün. Üzerlerini kalan kişniş yaprakları ve biraz daha avokado püresiyle süsleyin.

Şefin önerisi: Pişen hindilerin üzerine erimiş tereyağı sürdüğünüzde hindi eti daha lezzetli ve daha yumuşak olur.

FİNİKE PORTAKALLI KIRMIZI SOĞAN SALATASI

Biraz dore biraz kırmızı... Yılbaşı sofrasına renk katın

(4 kişilik)

NE LAZIM?

2 Finike portakalı
4 kırmızı soğan (jülyen doğranmış)
600 gr semizotu
1 nar (ayıklanmış)
5 fındık turp (halka şeklinde doğranmış)
4 salatalık (halka şeklinde doğranmış)
20 ml vişne sirkesi

Haberin Devamı

Finike portakallı sosu için

1 Finike portakalı
80 ml zeytinyağı
2 gr tuz

NASIL YAPARIM?

Sos için portakalın suyunu bir kaba sıkın. Zeytinyağı ve tuzu ekleyip homojen bir yapı elde edene kadar iyice çırparak karıştırın.

Semizotlarını ayıklayın, yıkayın ve kurutun. Portakalların kabuklarını soyup segment (zarından ayıklanmış dilimler) çıkarın. Salatalıkları bir kapta sirkeyle ve bir tutam tuzla lezzetlendirin.

Tüm salata malzemelerini bir kapta sosla harmanladıktan sonra tabaklayın.

Not: Yıkanan semizotlarını çok fazla suda bekletmeyin. Su çeker ve yapısı bozulur.

PORTAKAL GİVRE

Biraz dore biraz kırmızı... Yılbaşı sofrasına renk katın

(4 kişilik)

NE LAZIM?

Portakal kreması için

320 ml krema
250 ml portakal suyu
3 gr portakal kabuğu rendesi
500 gr yumurta
320 gr toz şeker
10 yaprak jelatin
4 adet Finike portakalı

Kakaolu crumble için

200 gr tereyağı
100 gr şeker
200 gr un
50 gr kakao

Vanilyalı sos için

500 ml süt
500 ml krema
1/2 adet çubuk vanilya
200 gr yumurta sarısı
100 gr toz şeker

NASIL YAPARIM?

Portakal kremasını hazırlamak için krema, portakal suyu ve portakal kabuğu rendesini birlikte kaynatın. Yumurta ve şekeri geniş bir kapta çırpın. Jelatinleri soğuk suda yumuşatın. Kaynayan karışımı yumurta karışımının içine azar azar ilave edip ısılarını eşitleyin.

Karışımı benmari usulü pişirmeye başlayın. Isı ölçer kullanarak sıcaklığı 82 dereceye ulaşana kadar kontrollü şekilde pişirin. Karışım istenen dereceye ulaşınca benmariden alın. Suyunu süzdüğünüz jelatini ekleyip içinde eritin. Buzlu su konmuş bir kaba oturtun. Ara ara karıştırıp oda sıcaklığına getirin. Bu kremayı buzdolabında 2 saat dinlendirin.

Kakaolu crumble için fırını 170 derecede ısıtın. Tüm malzemeyi ellerinizle yoğurup ufalayın. Kırıntıları yağlı kâğıt serili fırın tepsisine alın ve 5 dakikada bir karıştırarak 15 dakika kadar fırında kurutun.

Vanilyalı sos için süt, krema ve vanilyayı birlikte kaynatın. Yumurta ve şekeri geniş bir kapta çırpın. Kaynayan karışımı yumurta karışımının içine azar azar ilave edip ısılarını eşitleyin. Tekrar tencereye alıp 82 dereceye kadar pişirin ve ardından soğuması için kaba aktarın.

4 portakalın üstünü şapkası olacak şekilde kesin ve içlerini oyun. Buzluğa alıp dondurun.

Servis etmeden hemen önce portakalları buzluktan çıkarın. Tabağa kakaolu crumble koyun, üzerine portakalları yerleştirin. Portakalların içlerini portakal kremasıyla doldurun. Vanilyalı sosu üzerine gezdirin. Dilerseniz sosu tabağa, crumble’ın yanına da koyabilirsiniz. Kuru veya taze meyvelerle süsleyebilirsiniz.

Servis önerisi: Daha ferah bir lezzet deneyimi için tatlınızı içi buz dolu tabakta servis edebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!