Yumurta nasıl haşlanır? Yumurta haşlama süresi

Güncelleme Tarihi:

Yumurta nasıl haşlanır Yumurta haşlama süresi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2018 09:26

Yüksek protein oranıyla tüm dünya mutfaklarının vazgeçilmez besin kaynaklarından olan yumurta, protein ihtiyacını karşılamanın en pratik yollarından biri. Yumurta Türk yemek kültüründe genellikle sabah kahvaltılarında tercih edilse de başka öğünlerde de yenebiliyor. Peki, yumurta nasıl haşlanır? Yumurta haşlama süresi ne kadar?

Haberin Devamı

Ülkemizde özellikle hafta sonları sabah kahvaltılarının vazgeçilmez lezzetlerinden ve tok kalmanıza yardımcı olan en önemli besin kaynaklarından biri de hiç kuşkuşuz yumurta. Yumurtanın sağlığa önemli katkıları var, ancak besin değerini kaybetmeden yararlanabilmek için mutlaka doğru yöntemle ve doğru sürede pişirilmesi gerekiyor. İşte, "Yumurta nasıl haşlanır?" sorusunun yanıtı...

YUMURTA NASIL HAŞLANIR?

1. ADIM: Yumurtalarınızı tencereye koyun. Üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyin. Yumurtanızın bayat olmamasına dikkat edin. Ancak şunu da unutmayın: Çok taze yumurtalarda beyazın üzerini kaplayan zar kabuğa, birkaç günlük yumurtalara nazaran daha fazla yapışır. O nedenle haşlanmış yumurta yapacaksanız bayatlamamış ama çok taze de olmayan bir yumurta tercih edebilirsiniz.

Haberin Devamı

2. ADIM: Tenceredeki su kaynayana kadar ateşte tutun. Baloncuklar çıkmaya başladığında, ocağı söndürün. Tencerenin üzerine bir kapak kapatın ve bir kenarda beklemeye alın. Yumurtalarını sıcak suyun içinde pişmeye devam edecektir. Orta boy yumurtalar için 9 dakika, büyük boy yumurtalar için de 12 dakika boyunca suda tutmalısınız. Bu sürenin sonucunda parlak bir sarı ve canlılığını kaybetmemiş bir beyaz elde edeceksiniz.

3. ADIM: Bu sürenin sonucunda yumurtalarınızı sıcak sudan soğuk suya alın. Böylece hem yumurtaların pişmeye devam etmesini önlemiş hem de daha hızlı soğumalarını sağlamış olursunuz. Yumurtalar oda sıcaklığına eriştiğinde soymaya başlayabilirsiniz. Daha soğuk yumurta daha zor soyulacaktır.

4. ADIM: Yumurtayı kolayca soymak için tezgâhın üzerine yatırıp avucunuzla hafifçe baskı yaparak yuvarlayın. Bütün kabuk kırıldığında yumurtalarınızı biraz önce kullandığınız soğutma suyuna batırın. Bu yumurtanın zarının gevşemesini sağlayacaktır. Zarı yumurtanız suyun içindeyken kolayca soyabilirsiniz. Alternatif olarak musluktan akan basınçlı su da yumurtanızın kolay soyulmasını sağlayacaktır.

BAKMADAN GEÇME!