Türk takımları yine Avrupa’nın zirvesinde

Güncelleme Tarihi:

Türk takımları yine Avrupa’nın zirvesinde
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2024 07:00

Eczacıbaşı Dynavit ve Fenerbahçe Opet, Avrupa’nın kulüpler düzeyindeki en prestijli organizasyonu CEV Şampiyonlar Ligi’nde yarı finale adını yazdırdı. Rakiplerse İtalyan takımları Vero Volley Milano ve A Milli Kadın Voleybol Takımımızın antrenörü Santarelli’nin takımı A. Carraro Imoco Conegliano… Yarı final öncesi Eczacıbaşı antrenörü Ferhat Akbaş ve Fenerbahçe’nin İtalyan antrenörü Stefano Lavarini ile bir araya geldik, hem Avrupa hedeflerini hem de Türk voleybolundaki yükselişi anlattılar.

Haberin Devamı

‘GÜCE DAYALI OYUNCULAR OYUNU DEĞİŞTİRDİ’

Ferhat Akbaş - Eczacıbaşı Dynavit Kadın Voleybol Başantrenörü

- Son iki sezondur Şampiyonlar Ligi’nde yarı finallerde, çeyrek finallerde hatta grup aşamasında İtalyan takımlarıyla eşleştik ve elediklerimiz oldu. Şimdi İtalya’nın bir numarası Conegliano ile karşı karşıyayız. Çok güçlü bir ekip.

- Fizik gücünün voleyboldaki etkisi artarak devam ediyor. Güç ve tekniği çok iyi harmanlayan oyuncuların dominasyonu voleybolu değiştirdi. Özellikle Türkiye liginde güç çok arttı.

- Naz (Aydemir Akyol) ve Elif (Şahin) bence Türkiye tarihinin en iyi eşleşmiş iki pasörü. Kahramanlaştıkları çok maç var. İkisi çok iyi bir uyum yakaladı. 

- Erkekler bazı şeyleri kadınlar kadar dikkatli görmeyebiliyor. Bu bize hatalar yaptırıyor. Ben oyunculara fikirlerini sorarım, bunun da çok faydasını görüyorum.

Haberin Devamı

- Genç bir antrenör olmanın çok fazla artısı var. Yeni jenerasyon oyuncularla iyi iletişim kurup iyi bir empati yakalayabiliyorsunuz. Empati antrenörlerin yapması gereken en önemli şey bence. Tabii dezavantajları da vardır. Türk toplumunda genç antrenörlere çok fazla güven duyulmayabilir ama bunu kırdım ben.

Türk takımları yine Avrupa’nın zirvesinde

- Türk voleybolunun gücünü dünya biliyor ve yurtdışında antrenörlük yaptığımızda kredimiz daha fazla. Türkiye’deki yabancı antrenörler için de geçerli bu.

- Daniele Santarelli gerçekten çok başarılı. Milli takıma çok şey kattı. Onun liderliğinde Türk milli takımının olimpiyat madalyası da  kazanacağını düşünüyorum, umuyorum rengi altın olur.

- Anadolu’ya gittiğimizde genç kızların bu işe ne kadar aktif katıldıklarını görebiliyoruz. Belki hepsi iyi seviyede voleybolcu olmayabilir ama antrenör, hakem, yönetici olabilirler. “Çok iyi voleybolcu olmam” deyip kenara çekilmesinler.

- Türk voleybolu şu an dünyanın zirvesinde. Tabii ki başka ülkelerde çalıştığınızda o ülkelerin sosyal yaşantısını ve eğitim farkını, sosyal hayat farkını gözlemleyebiliyorsunuz ve sahaya yansıyor. Her ülkede kazandığım tecrübe burada onu kullanma fırsatı veriyor. Her sezon yeni bir şey öğreniyorsunuz. 

Haberin Devamı

- Çıktığımız her maçı, oynadığımız her kupayı kazanmak için oynuyoruz. Hiçbir maçı diğerinden ayırmak istemem.
En önemli şey ayakta kalabilmek. Bu sezon önemli bir karakter gösterdiğimizi düşünüyorum. Bırakmayan, sürekli savaşan ve cesur bir takım. Bunu zor maçlarda da sonuna kadar devam ettirmeye çalışıyoruz. Mottolarımızdan biri
‘all the way’ (sonuna kadar).

‘LİGİMİZ AVRUPA’NIN EN İYİLERİNDEN’

 Stefano Lavarini - Fenerbahçe Opet Kadın Voleybol Başantrenörü

- Yarı finaller her zaman zorludur. Rakip takımlar iyiyken daha da zorlaşır. Tüm takımların rekabeti o kadar yüksek ki tıpkı ligimizin ilk dört takımı gibi. Bu yüzden yarı final hepimiz için bol meydan okumalı...

Haberin Devamı

- Fenerbahçe Opet’in Türk voleybolu için rolünü, ortaya koyduklarını biliyorsunuz. Fenerbahçe bu alanda gerek takım yapısıyla, gerek sponsorlarıyla, gerek taraftarlarının ilgi ve desteğiyle çok önemli bir marka. Vakıfbank, Eczacıbaşı da çok güçlü takımlar. En iyi takımlar bizim ligimizde. Birçok iyi oyuncu var. Her zaman savaşan, pes etmeyen üst düzey takımlar.

- Takımda çok iyi oyuncular var, süper genç, süper yetenekli ve her hafta kendini geliştiren… Umarım bu sezon güzel sonuçlar elde edebiliriz. Eminim bu oyuncular voleybol tarihinde önemli sayfalar yazacaklar. Bireyselleştirme yapmak istemem, takım takımdır. Bu gibi iyi oyuncularla olmak benim için de zevk.

Haberin Devamı

- Türk milli takımı muhtemelen Daniele (Santarelli) ile uzun bir dönem geçirecek. Ben de Polonya milli takımı hocasıyım ve  mutluyum. Şu an ‘Türk milli takımını çalıştırmak ister misin’ sorunuza cevap vermeye gerek yok (gülüyor).

Türk takımları yine Avrupa’nın zirvesinde

- Türkiye’de maçlarda takım elbise giyme şartı benim için zor değil.

- Novara takımındayken Ebrar (Karakurt) ile çalışmıştık. Çok iyi, profesyonel bir ilişkimiz vardı. Kariyerimde şu ana kadar birlikte çalıştığım tüm oyuncular bir şeyler öğretti, duygu anlamında bir şeyler verdi, yani bir şeyler kattı. Bu yüzden bugüne kadar çalıştığım diğer tüm oyuncularla birlikte Ebrar ile çalışmak da benim için bir zevkti.

Haberin Devamı

- Mart zorlu bir ay. Çok fazla maçımız var, zor anlar olacak. Hepsi çok önemli. Maç maç en iyi sonuçları almaya çalışıyoruz. Tabii ki Şampiyonlar Ligi’ne de odaklandık. Her zaman kazanmayı hedefliyoruz ve kupa için de iddialıyız.

- Biliyorsunuz bir senelik kontratım var. Şu an tek odağım takımımızın hedefleri. Önümüzdeki süreçte devam etmemle ilgili bir gelişme olması halinde kulübümüz gereken açıklamaları yapacaktır.

- Eda Erdem heykeli etkileyici. Bu, bir kez daha Eda’nın ne kadar büyük bir kariyere sahip olduğunu gösteriyor. Buraya geldiğimden beri ona nasıl bir saygı gösterildiğini görüyor ve bunu hak ettiğini hissediyorum, onunla çalışmak bir zevk. Bunu ona her zaman söylüyorum. Torunlarıma onunla çalıştığımı anlatabilirim (gülüyor) çünkü voleybolun ikonlarından birinden bahsediyoruz.

 

BAKMADAN GEÇME!