Tatil siz 'bitti' demeden bitmez! Kıştan önce son çıkış: Sarı yaz

Güncelleme Tarihi:

Tatil siz bitti demeden bitmez Kıştan önce son çıkış: Sarı yaz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2018 12:53

Dokuz günlük bayram tatilinin bitmesi ve okulların birçoğunun açılmasıyla neredeyse herkes şehre döndü. Bunaltıcı sıcaklar yerini eskilerin tabiriyle limonata gibi havalara bıraktı. Doğanın tüm renkleri de eylül ortası itibariyle sarıya dönecek. Tüm bu emareler sizi ‘bu yaz da anlamadan bitti’ diye üzmesin. Kalabalıklardan uzak, tenha bir plajda, şezlong kavgası yapmadan güneşlenme ve çarşaf gibi denize girmenin vakti geldi. Üstelik boş havaalanları, çok daha uygun uçak ve otel fiyatları, kaliteli hizmet garantisiyle...

Haberin Devamı

ŞİMDİ TAM ZAMANI

Sarı yaz eylül ortasında başlar, ekim sonuna kadar devam eder. Gündüzleri hâlâ şortla ve tişörtle gezebilirsiniz. Deniz tam anlamıyla çarşaf gibidir. Akşamları bunaltıcı sıcaklar olmadığından rahatça uyursunuz. Tatilcilerin hemen hepsi şehre döndüğünden tüm sahiller size kalır. Daha ne olsun?

Bu aralar Ege öyle güzel ki...
Saffet Emre Tonguç / Hürriyet Seyahat yazarı

Herkes tatilini temmuz ve ağustos gibi sıcakların en dayanılmaz olduğu zamana sıkıştırır. Oysa Ege’ye en çok yakışan mevsimdir sarı yaz. Deniz sakindir ama hâlâ sıcaktır, güneş yormaz ve akşamları hafif bir serinlik rahatça uyumanızı sağlar. Büyük şehirliler ise ‘sarı yaz’da sahillerden el etek çekerler.
Keyifli bir yolculuk yapıp Ege ve Akdeniz’in tadını çıkarabilirsiniz.

Haberin Devamı

Ömre ömür katan manzara
Ayvalık’a gitmeden önce yapılması gereken bir ritüel vardır. Şeytan Sofrası’na gidilir. Aslında bir lav birikintisi olan tepeden ömre ömür katan manzara kucaklanır. Sonra ister Ayvalık için de ister Cunda Adası’nda sahile gidebilirsiniz. Ege’nin her iki yakası için dostluğa ve sevgiye kalkar kadehler. Konaklama için Ayvalık’a yakın Teomida Hotel ve Cunda’daki Fora Otel ve Mola Cunda tercih edilebilir.

Tatil siz bitti demeden bitmez Kıştan önce son çıkış: Sarı yaz

Bir başka Bodrum

Tarihin akışı içinde Halikarnassos, Petrius ve son olarak Bodrum adını alan bu küçük balıkçı ve süngerci kasabası, Herodot’un, Kaptan-ı Derya Turgut Reis’in yeri olmuş. The Luxury Collection, Türkiye’de ilk sahil otelini Bodrum’da Caresse ismiyle açmıştı. Condé Nast Traveller dergisi tarafından Avrupa’nın en iyi, dünyanın da altıncı en iyi resort’u seçilen tesisin plajı harika, yemeklerine şapka çıkarılır.

Tatil siz bitti demeden bitmez Kıştan önce son çıkış: Sarı yaz

Ölüdeniz ve Bozburun’un tam zamanı 
Orada hava hem denizin keyfini sürebilecek kadar sıcak hem de insanı üzmeyecek kadar serin.
Sarı yaz Ölüdeniz’de yoğun kalabalığın kalmadığı, huzurun kol gezdiği bir mevsim. Bitmeden tadını çıkarın. Oradan Bozburun’a geçin ve Sabrina’s Haus’da kalın, Marmaris’e yolunuz düşerse Kumlubük’e yakın bir noktadaki Dionysos Village Hotel’i deneyimleyin.
Tatil siz bitti demeden bitmez Kıştan önce son çıkış: Sarı yaz

Hava ve deniz sıcaklıkları TATİLE çağırıyor
Bünyamin Sürmeli CNN Türk Meteoroloji Editörü

Haberin Devamı

Ege ve Akdeniz’de eylül ayında hava derecesi sıcaklık bakımından düşük değil. Ayın başı ile sonu arasındaki sıcaklık değişimi normali: İzmir:31-26, Muğla:32-26. Akdeniz ise normallerin biraz üzerinde seyredecek. Normalde Antalya 32-29 arası; Akdeniz bu değerlerin biraz üzerinde olacak. Bu sıcaklık dereceleri, beklenen yağışların eylül ve ekim aylarında yaz tipinde geleceği anlamına geliyor. Eylül ayı için deniz suyu sıcaklıkları Ege’de 26-27, Akdeniz’de 27-31 derece aralığında.

Ekim ayı fiyatları en az yüzde 25 daha uygun
Firuz Bağlıkaya / TÜRSAB Başkanı

Bu yıl yabancı turist sayısında ciddi bir artış yaşıyoruz, iç turizmde de hareketli bir sezon geçiriyoruz. Antalya başta olmak üzere sahil destinasyonlarımıza olan talep eylül, ekim aylarında da yüksek seyrediyor. İç pazarda okul çağında çocuğu olan aileler için belirleyici unsur, okulların açılma ve kapanma tarihleri. Çocuklu aileler eylül başlarında tatil takvimlerini bitiriyorlar. Kalabalıktan uzak bir tatil yapmak isteyenler ise okullar açıldıktan sonrayı tercih ediyor. Eylül ayında erken rezervasyon kampanyalarıyla yabancı turistlere satılan paketler nedeniyle doluluk oranlarımızda fazla düşüş yaşanmıyor ama ekim ayında en az yüzde 25 daha uygun fiyatlarla tatil yapmak mümkün. Artık eylülde ülkemiz uluslararası etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. 13-16 Eylül’de Marmaris, TÜRSAB’ın ana sponsoru olduğu Dünya Ralli Şampiyonası’na ev sahipliği yapacak. Dünya Ralli Şampiyonası sekiz yıl aradan sonra ülkemize geri döndü. Dünyadan 700’e yakın basın mensubu Marmaris’te olacak. Yaklaşık 50 bin kişi ise Marmaris’e pilotların nefes kesen mücadelesini izlemeye gelecek.

Haberin Devamı

Rengârenk bir denizde yol almaya ne dersiniz?
Yücel Sönmez / Hürriyet Seyahat editörü yazarı

Etrafınıza bakın! Ağaçlarda sararan yaprakların sayısı artık daha belirgin. Yeşil hâkimiyetini yavaş yavaş yitiriyor. Üzülmeyin... Bizi yazın kavuruculuğundan uzak, ısısı az, ışığı bol ve daha renkli günler bekliyor doğada. Dağlarda yürümenin, fotoğraf peşinde koşmanın, antik kentlerde dolaşmanın ve birçok canlının yer değiştirme telaşına tanık olmanın en güzel zamanlarındayız. Çocukluk hayallerimizden bulutların üzerine çıkmaya ya da rengârenk denizde yol almaya ne dersiniz mesela? Yürüyerek üstelik.

Tatil siz bitti demeden bitmez Kıştan önce son çıkış: Sarı yaz

Bulut denizine tepeden bakın

Haberin Devamı

Yağışların en az olduğu eylülde yolunuzu Doğu Karadeniz’e düşürün. Fırtına Vadisi’nden yaylalara doğru yol aldıkça adım adım önce bulutlara yaklaşacak, sonra da üstüne çıkarak bulut denizine yukarıdan bakacaksınız. Kim bilir belki konuk olduğunuz bir evde açık pencereden içeriye bulut da girer.

Hasankeyf’le vedalaşın

Yaşadığımız coğrafyayı daha iyi tanımak, insanını daha iyi anlamak mı istiyorsunuz? Hasankeyf’e gidin. Vedalaşmaya... Yazının bulunduğu, tarımın ilk kez yapıldığı, ilk yerleşim yerlerinin kurulduğu Dicle Vadisi’nde bugünümüzde damla damla emeği olan Dicle Nehri’ni ölmeden son kez görün. Hasankeyf’in ‘Yüzüklerin Efendisi’ görüntülerini andıran vadilerinde yürüyün, binlerce yıl insanlığa ev sahipliği yapmış mağaraları gezin, 20 uygarlığın izleri arasında dolaşın.

Haberin Devamı

Doğanın dönüşümünü seyre dalın

 Ekim ayında yollara düşecekseniz yolunuzu Küre Dağları’na düşürün. Önünüzde göz alabildiğine uzanan ormanın sarıdan kahverengiye, yeşilden turuncuya değişen renklerini seyre dalın.

Yürüyüşün tam zamanı

Yürüyün. Mesela Likya Yolu’nda antik kentlere uğrayarak ve Akdeniz’in en güzel koylarında yüzerek, kıyılarını seyre dalarak... Ya da Aydın Çine’den başlayıp Muğla’daki tüm yarımadaları içine alan Karya Yolu’na girin. Bu yollarda dilerseniz mola verip uçun, kanoya binin, ormanda çadır kurup geceleri yıldızları seyre dalın.

Fırat’la Halfeti’de tanışın

Dicle’ye uğrayıp onun aşkı Fırat’ı ziyaret etmeden olur mu? Fırat’la Halfeti’de tanışın. Sizi sularının üzerinde tarih gezisine çıkarsın.

İnsanlık tarihine uzanın

Şanlıurfa’ya kadar gitmişken Göbeklitepe’ye uğrayıp insanlık tarihimize bakmayı, Harran düzlüğünde dolaşmayı ihmal etmeyin.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!