Klasik müzik İstanbul’u anlatacak

Güncelleme Tarihi:

Klasik müzik İstanbul’u anlatacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2022 07:00

İstanbul Müzik Festivali bu yıl 50’nci yaşını kutluyor. Yarın başlayacak festivalin öne çıkan projelerini yaratıcılarından dinledik. Kaçırılmaması gereken konserleri festivali yakından takip eden isimlere sorduk.

Haberin Devamı

Bu yıl ‘İstanbul’ temasıyla gerçekleşecek 50. İstanbul Müzik Festivali, Fransız Sarayı’ndan Süreyya Operası’na 12 farklı mekânda 65’in üzerinde solist, topluluk ve orkestrayı ağırlayacak. Müzikseverleri en çok heyecanlandıran Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) de festival kapsamında tekrar konserlerin gerçekleştirilecek olması.

* İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen festivalin merakla beklenenleri arasında ‘BİFO ile Bir Prömiyer: Tan Dun’ ilk sıralarda. Çağdaş klasik müziğin önde gelen isimlerinden Tan Dun’un ‘İkili Konçerto’ adlı eseri Türkiye’de ilk kez seslendirilecek. Grammy ve Oscar (‘Kaplan ve Ejderha’ ile) ödüllü Tan Dun’a aynı zamanda Yaşam Boyu Başarı Ödülü sunulacak. Konser 22 Haziran Çarşamba günü, 20.00’de AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda gerçekleşecek.
* Bu yılın teması ‘İstanbul’ olduğu için Fazıl Say da ona 2013’te ECHO Klassik Ödülü’nü getiren ünlü ilk senfonisi ‘İstanbul’la festivale konuk oluyor. Konser 7 Haziran’da AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda düzenlenecek.
* Festivalin en önemli gecelerinden birinde de dünyanın önde gelen orkestralarından Deutsches Symphonie-Orchester Berlin’le opera sahnelerinin divası Anna Prohaska aynı sahnede buluşacak. Konser 9 Haziran’da AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda.
* Festival kapsamında parklarda ve farklı mekânlarda ücretsiz hafta sonu konserleriyle gençlere ve çocuklara yönelik atölyeler de düzenlenecek.
* 50. İstanbul Müzik Festivali biletleri, passo.com.tr üzerinden ve İKSV ana gişeden satın alınabiliyor.

Haberin Devamı

‘Festival kültürünü başlattı’
Efruz Çakırkaya (İstanbul Müzik Festivali Direktörü)

* İstanbul Müzik Festivali’nin İstanbul için anlamı nedir?
Festival, İstanbulluların sanatla ve müzikle ilişkisinde çok özel bir yere sahip. Şehrin kültürel hafızasına çok önemli izler bıraktı. Hem İstanbul’da hem ülkemizde festival kültürünü başlattı. Geçen yarım asırda 45 bine yakın sanatçı ve topluluğu 3.5 milyonu aşkın izleyiciyle buluşturdu. Verdiği eser siparişleriyle 20 yeni klasik müzik eserinin bestelenmesine aracı oldu. Yarım asırdır sanatçılara hayal kurabilecekleri, özgürce yaratabilecekleri bir platform sundu.
* Bu yıl festival kapsamında AKM’de yeniden konserler izleyeceğiz…
Festivalin ilk yıllarında, AKM önüne bir gece önceden çadır kurup bilet sırasına giren festival izleyicilerinin anılarını hâlâ dinliyoruz. Uzun zaman sonra nihayet AKM’ye kavuşuyor olmaktan oldukça mutluyuz.

Haberin Devamı

Bir müzik ve mimari buluşması

Festival kapsamında 16 Haziran’da CRR Konser Salonu’nda Alice Sara Ott, ‘Echoes of Life’ (Yaşamdan Yansımalar) projesiyle sahnede olacak. Konsere Hakan Demirel’in dijital video yerleştirmesi eşlik edecek. Projeyi sanatçılardan dinledik.

AlIce Sara Ott
‘Seyirciyi farklı bir deneyim bekliyor’

İstanbul Müzik Festivali’nde yer alan ‘Echoes of Life’ projesinin özü aslında benim Chopin’in tüm prelüdlerini kaydetme hayalime dayanıyor. Festival seyircisini daha önce hiç görmedikleri, sanatın iki farklı dalını, müzik ve mimariyi bir araya getiren farklı bir deneyim bekliyor. Üstelik bu projeyi Türkiye’nin çok değerli mimarlarından Hakan Demirel’le yaratmış olmak ve dünyanın tüm salonlarında izleyicilerle paylaşmak benim için büyük bir mutluluk… Performans esnasında çıkacaklarıbu yolculuk belki de izleyicileri geçmişlerine götürecek ve bu sayede kendilerine dair bir şeyler bulacaklar. İzleyicilerin tanıklık edeceği bu dijital video bir film ya da bir kesit değil; tam olarak mimari ve müziğin bir kesişimi.”

Haberin Devamı

Hakan Demirel
‘Düş içinde yolculuk’

“Alice’in seçtiği yedi güncel parçanın hayatındaki önemli kırılma noktalarına işaret ediyor olması, Chopin’in prelüdlerininse bunları birbirine bağlıyor oluşu, bana yaşamın bir çeşit döngüsü gibi gelmişti ve çok heyecanlanmıştım. Alice’in çocukluğundan bugüne kadarki serüvenini mekânsallaştırmak ve müziğin eşlikçisi olarak bunu oluşturmak nasıl olabilirdi? Sanırım daha önce yaptığım projelerden temelde en ayrışan tarafı bunun bir hayal ürünü olarak bizi bir düş içinde yolculuğa çıkarması ve ancak o müzikle var olmasıydı. Konserin başında bir iğne deliğinden içeri girdiğimiz ve içeride olup biteni keşfettiğimiz, konserin sonunda ise girdiğimiz delikten dışarı çıktığımız iki zaman arasında geçen yolculuğu tasarlamak benim için çok ilginç bir deneyim oldu.”

Haberin Devamı

Şehrin sokaklarında yürür gibi…

Programında İstanbul’a dair özel eserlerin yer aldığı ‘Ey Güzel İstanbul, Benim Sevgili Yârim-İstanbul Semt Şarkıları’ başlıklı konser 13 Haziran’da Sakıp Sabancı Müzesi Fıstıklı Teras’ta gerçekleştirilecek. Konserin ayrıntılarını gecenin solistlerinden Dilek Türkan’dan dinledik: “İstanbul, dünyada kendi müziğini bulmuş, farklı kültürleri geleneksel Türk müziği şemsiyesi altında toplamış en nadide şehirlerden biri.
Her bir semtin kendine özgü bir anlayışı var. Şarkıları dinlerken o semtin yaşam kültürünün içinde bulursunuz kendinizi. ‘İstanbul Semt Şarkıları’ projesi şehrin ruhuyla özdeşleşiyor, sokaklarında yürüyor, zaman ve mekânın içinde müzik seslerinin duyulmasına vesile oluyor.
İstanbul’u sayısız eserlerle ve en güzel tasvirlerle anlatan Vecdi Bingöl’ün ‘Ey Güzel İstanbul Benim Sevgili Yârim’ eseri bu konserin başlığına ilham oldu. Konser, İstanbul deyince akla ilk gelen şairlere ve laedri (yaratıcısı belli olmayan) eserlere uzanan bir yelpaze sunuyor.”

Haberin Devamı

Bu konserleri kaçırmayın

DOĞAN HIZLAN
(Hürriyet yazarı)

* Deutsches Symphonie-Orchester Berlin & Anna Prohaska / 9 Haziran Perşembe 20.00, Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu
* Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası & Gautier Capuçon / 12 Haziran Pazar 20.00, Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu
*BİFO ile Bir Prömiyer: Tan Dun 22 Haziran Çarşamba 20.00, Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu

AYDIN BÜKE
(Müzik yazarı, müzisyen)

* Deutsches Symphonie-Orchester Berlin & Anna Prohaska
* Il Pomo d’Oro & Jakub Józef Orliński ‘Aşkın Yüzleri’ / 21 Haziran Salı 20.00, Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonu
* BİFO ile Bir Prömiyer: Tan Dun

EVİN İLYASOĞLU
(Müzik eleştirmeni)

*Deutsches Symphonie-Orchester Berlin & Anna Prohaska
*BİFO ile Bir Prömiyer: Tan Dun
* Echoes of Life ‘Yaşamdan Yansımalar’ Alice Sara Ott / 16 Haziran Perşembe 21.00, Cemal Reşit Rey Konser Salonu

ZEYNEP ORAL
(Cumhuriyet yazarı)

* “İstanbul Senfonisi” Bilkent Senfoni Orkestrası & Fazıl Say / 7 Haziran Salı 20.00, Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu
* Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası & Gautier Capuçon
* Echoes of Life - ‘Yaşamdan Yansımalar’ Alice Sara Ott

BAKMADAN GEÇME!