“Haberler bu köpeklerin canavar olduğu algısını yaratıyor”

Güncelleme Tarihi:

“Haberler bu köpeklerin canavar olduğu algısını yaratıyor”
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2022 07:00

Tehlikeli ırk sayılan köpek türlerinin kayıt altına alınmasıyla ilgili genelge gündemin üst sıralarında. HAYTAP sözcüsü avukat Acar: “Kayıt işlemlerini yapamayan ve para cezasından çekinen hayvan sahipleri hayvanlarını terk etti.”

Haberin Devamı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 9 Aralık 2021’de yayımladığı ‘Tehlike Arz Eden Hayvanlara İlişkin Genelge’ye göre Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, Japanese Tosa, Amerikan Staffordshire Terrier ve Amerikan Bully cinsi köpeklerin
14 Ocak 2022’ye kadar kısırlaştırılması, il/ilçe tarım müdürlükleri tarafından kayıt altına alınması ve mikroçip takılması gerekiyordu.
“Kısırlaştırılan ve kayıt altına alınan hayvanlar kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız olarak dolaştırılamaz, halkın yoğun olarak bulunduğu yerlerle çocuk oyun alanları ve parklarına sokulamaz” diye devam eden genelgede bu hükümlere aykırı hareket edenlere 11 bin lira para cezası verileceği belirtiliyordu. Yasaklara aykırılığın tekrarı halinde köpeklere el konup barınaklara götürüleceği de eklenmişti.

Haberin Devamı

‘KAMPANYA UZATILSIN’

Bu genelgenin yayımlanmasından iki hafta sonra, 22 Aralık’ta Antep’te 4 yaşındaki Asiye Ateş, pitbull cinsi iki köpeğin saldırısına uğradı. Bu olayın akabinde tehlikeli ırk sayılan bu köpeklerin akıbetini daha çok konuşur olduk. Kimi köpekler kısırlaştırma maliyeti nedeniyle sahipleri tarafından sokağa terk edildi. Hayvan hakları savunucularıysa sosyal medyadan sokakta, zehirlenerek öldürülen köpeklerin görüntülerini paylaşmaya başladı.

Bu yazının yazıldığı cuma günü, kayıt altına alma süresi doldu ve ‘14 Ocak Uzatılsın’ kampanyasına rağmen uzatılmadı. Sürenin uzatılması kliniklerdeki yoğunluk, yaşı tutmayan, hamile veya sağlık sorunları nedeniyle şu an kısırlaştırılamayan hayvanlar için önemli.

HAYTAP sözcüsü avukat Senem Demirel Acar, son günlerde terk edilen köpek sayısının arttığının altını çiziyor: “Kısırlaştırma ve kayıt altına alma işlemlerini yapamayan ve para cezasından çekinenler hayvanlarını terk etmeye başladı. Maddi gücü olmadığından kısırlaştırma için bizden destek isteyen hayvan sahiplerinden çok fazla telefon alıyoruz.” Acar, sahipli hayvanların mecburen özel kliniklerde kısırlaştırıldığını söylüyor: “Örneğin İzmir’de kısırlaştırma en az 1.100 lira.”

‘ARTIK ÖZGÜRÜZ’

Haberin Devamı

Öte yandan sokağa atılan bu köpekleri kurtarmak için çalışanlar var. Sarp Dakni, senelerce yarım metre zincire bağlı yaşayan, büyük acılar çeken ve hastalanınca da kan revan içinde terk edilen staffordshire cinsi bir köpeği kurtarmış, üzerine geçirmiş, “Ama bireysel çabalar yetmez” diyor.

Burcu Contepe’yse Dogo Argentino cinsi Beyaz’ın sahibi... “Bu türlerle ilgili çıkan haberler bu köpeklerin canavar olduğu algısı yaratıyor. Sokakta Beyaz’ı görenlerden ‘Çocuk parçalayan köpek’, ‘Çek şunu, beni de yiyecek’ gibi tepkiler alıyorum. Şikâyet ederler korkusuyla köpeğimin cinsini aylarca kimseye söyleyemedim. Genelgeden sonra, zaten kısır olan Beyaz’ı veterinere götürüp hemen çip taktırdım. Artık özgürüz. ‘Kızımın cinsi Dogo’ diye bağırıyorum” diyor.

Haberin Devamı

450 PİTBULL’UN PORTRESİNİ ÇEKTİ

Sophie Gamand, ABD’de yaşayan Fransız fotoğrafçı

“Haberler bu köpeklerin canavar olduğu algısını yaratıyor”

Ben de eskiden pitbull köpeklerden korkuyordum. ‘Pit Bull Flower Power’ projeme korkumun üzerine gitmek ve onları daha iyi anlayabilmek için başladım. 7 senede barınakta yaşayan 450 pitbull’un portresini çektim. Pitbull’lar sahiplerine sadık olmakla birlikte çok güçlü. Bu mükemmel özellikleri ne yazık ki onların dövüştürülmesine neden oluyor. En iyi özelliklerinin onları incitecek şekilde kullanılması çok üzücü. İyi bakılmış bir köpek tehlikeli olamaz. İnsanlara, köpeklere nasıl daha iyi bakılacağını öğretmeliyiz.

Haberin Devamı

KISIRLAŞTIRMA VE KAYIT KONUSUNDA DESTEK...

Ersin Çetinel, Patilerle Yaşam Derneği Kurucu Başkanı

Önceliğimiz, köpeklerin sağlıklı koşullarda yetiştirilmelerine yönelik düzenlemeler olmalıydı. Kardeş derneğimiz ‘Sokaklar Bile Yasak Bize’yle adı geçen ırkların kısırlaştırılması ve kayıt altına alınması konusunda destek oluyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!