‘Tavana alçı çektiren de var, karikatür, resim çizdiren de...’

Güncelleme Tarihi:

‘Tavana alçı çektiren de var, karikatür, resim çizdiren de...’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2022 07:00

Türkiye’nin tanınmış karikatüristlerinden Serkan Yılmaz maddi sıkıntılar çekmeye başlayınca boyacılık işine girmiş. “Bizde bir aile geleneği vardır, parasız kalırsan boya-badana işleri yaparsın” diyor. Yılmaz ayrıca evleri renklendirirken çektiği videoları da bir YouTube projesine dönüştürmek niyetinde.

Haberin Devamı

Alçı çekiyor, çizgiler, resimler çiziyor, ressam edasıyla duvar boyuyor. Karikatürist Serkan Yılmaz, ekonomik kriz ve borçları sebebiyle boya-badana işine girişmiş. Etiler’de bir evde boya yaparken sorularımızı yanıtlayan Yılmaz “Duvarına Bob Ross tarzı renk geçişleri isteyen de var, sadece ‘Gel, sohbet edelim, boya bahane’ diye çağıran da
oluyor” diyor.

* Bu işe nasıl geçtiniz?

Bizde bir aile geleneği vardır, parasız kalırsan boya-badana işleri yaparsın. Korona döneminde kredi çekip oba kurmaya kalkıştım. Ekonomik krizle birlikte işsizlik geldiğinde insanlara normal meslekler öğretebileceğimiz bir yer kurmaya çabaladım. Oba dağılınca da geçinmek için bu işe başladım.

‘Tavana alçı çektiren de var, karikatür, resim çizdiren de...’

Haberin Devamı

Gülüp eğleniyoruz

* Neden grafik tasarım gibi bir alan yerine boyacılığa yöneldiniz?

Ellerimle çalışmayı seviyorum. Terzilik, elektrikçilik gibi başka mesleklerim de
var. Grafikerlik işleri de yapmışlığım var ama dağlarda ekoköylere sondaj işi yapmak daha maceralı. Bundan önce de Çanakkale’de sondaj firmasında çalıştım. Macera devam etsin istiyorum.

*Artık boyacılık yapacağınızı ilan ettiğiniz videoya ne gibi tepkiler aldınız?

Videoyu ‘Better Call Soul’ dizisinden esinlenip Soul Goodman reklamı gibi çektim ve sonrasında telefon çalacak mı diye dizideki gibi heyecanla bekledim. Kısa süre sonra telefon çaldı. Tepkiler çok iyiydi. Bir de fiyat alıp Twitter’da paylaşan oldu. 1 saat içinde 4 iş aldım.

* Boyadığınız evleri bir de YouTube kanalınızda paylaşacakmışsınız...

Son 16 yıldır ne yaparsam az sayıda ve sevimli insandan oluşan takipçilerimle paylaşıyorum. Bu işi yayımlayacağım kanalın ismi ‘Bu arkadaş da karikatürist’.

* “Görüp görebileceğiniz en iyi boya badana ustasıyım” diyorsunuz. Diğer ustalardan farkınız ne?

Ben ressamım. Bob Ross tarzı manzara resimleri eğitimleri veriyordum atölyemi kapatmadan önce. İyi ressam tuval altyapısından, boya malzemesinden anlamalıdır. Duvarda da bu geçerli. Boyacılık baba mesleğim. Çocukluktan beri yaparım. Bu şakalı iddia
o yüzden. 

Haberin Devamı

*Bir evi kaç günde bitiriyor, duvarlarda ne gibi işler yapıyorsunuz?

Genelde işler takipçilerimden geliyor. O yüzden çoğunlukla bana bırakırlar. Duvarlara renk geçişleri yapıyoruz. Çağıran arkadaşlar da eğlenceli olduğu için renk geçişlerinde yardım ediyor. Hata yapılsa bile Bob Ross’un dediği gibi “Biz hata yapmayız, küçük mutlu kazalar yaparız”
mantığında toparlıyoruz. Düz de boyuyoruz. 3-4 günde bitiyor bir ev. Ustaya çay verilince sohbet de ediyoruz. Gülüyoruz, eğleniyoruz.

* Nasıl talepler geliyor?

Normal, duvarlara ve tavana alçı çektirip boyatmak. Bir duvara Bob Ross tarzı renk geçişleri isteniyor. Karikatür veya resim çizdiren de var. Sadece “Gel sohbet edelim, boya bahane” diye çağıran da oluyor.

Haberin Devamı

‘Tavana alçı çektiren de var, karikatür, resim çizdiren de...’

* Evini boyatmak isteyenler size nasıl ulaşıyor?

Akıllı olmayan eski bir cep telefonu aldım. Biliyorsunuz gerçek ustalar eski telefon kullanır. O numarayı paylaşıyorum.

* Karikatür çizmeye ilk ne zaman başladınız?

Dayım eve mizah dergileri getirirdi, karikatüre ustaları taklit ederek başladım.

* Hangi yayınlarda çiziyorsunuz?

Profesyonel çizime 26 yaşımda başladım. Memet, Fermuar, Penguen ve Lombak dergilerinde 10 yıl kadar çizdim. ‘Serkan Yılmaz Karikatürleri’ ve ‘Dudullu Postası’ isimli iki karikatür kitabı yayımladım. ‘Dudullu Postası’ dizi de oldu. Biraz daha yaşlanınca hayatta ne gördüysem çizerek anlatacağım bir kitap daha yapmayı düşünüyorum.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!