Hazırlanın ‘Tur’a çıkıyoruz…10 maddede 'Fransa Bisiklet Turu’'

Güncelleme Tarihi:

Hazırlanın ‘Tur’a çıkıyoruz…10 maddede Fransa Bisiklet Turu’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2018 10:24

Ve dünyanın en eski spor organizasyonlarından ‘Fransa Bisiklet Turu’, bugün 105’inci kez start alıyor. 29 Temmuz’a kadar sürecek ‘Tur’a katılan 176 bisikletçi toplamda 3.351 km. pedal çevirecek. İlk gün, uzunluğu 201 km olan Noirmoutier-en-I’Ile-Fontenay-le-Comte etabı kat edilecek. Eurosport’tan takip edebileceğiniz bu organizasyonu, 10 maddeyle ele aldık.

Haberin Devamı

1- Bu yıl çok Fransız!
Fransa’nın batısında başlayıp ülkeyi saat yönünde arşınlayan üç haftalık yolculuk Paris’te Champs-Elysées finişiyle son bulacak. Toplam 3.351 km ile 2002’den beri geçilecek bu en kısa rota belki de son yılların en zorlusu. Turdaki 21 etaptan sekizi düz, beşi orta seviye dağlık, altısı da zorlu dağlık etap olarak belirlenmiş. Bir bireysel, bir de takım olmak üzere iki zamana karşı etabı ile mönü tamamlanacak. Geçen sene dört farklı ülkeden geçen tur, 2018’de bizi Fransa dışına pek çıkarmıyor. Sadece 16’ncı etapta, 15 km kadar İspanya’ya uğrayacak. 2018 Tour de France’ta tüm start ve finiş noktaları Fransa sınırları içerisinde kalıyor.

Hazırlanın ‘Tur’a çıkıyoruz…10 maddede Fransa Bisiklet Turu’

2 - Fena esecek…

Haberin Devamı

Yarış Fransa’nın batısındaki Vendée Bölgesi’nde, Noirmoutier Adası’ndan başlıyor. Vendée Globe adlı meşhur yelkenli yarışın da başladığı bu bölge sert Atlantik rüzgârlarıyla meşhur. Rüzgâr her ne kadar yelkencilerin dostu olsa da bisikletçilerin en büyük düşmanı. İlk hafta, Fransa’nın kuzeybatısındaki düz gözüken etaplarda çapraz rüzgârlar, dar yollar ve küçük tepeler yarışın kaderini değiştirebilir. Üç yıl sonra parkura geri dönen ve üçüncü gün geçilecek takım zamana karşı etabı da, genel klasman favorileri için farklı senaryolar doğurabilir.

Hazırlanın ‘Tur’a çıkıyoruz…10 maddede Fransa Bisiklet Turu’

3 - Aklanan ‘Son şampiyon’
Son beş yılın dördünde yarışı kazanan Chris Froome hakkında son dokuz aydır süren bir doping davası vardı. Geçen yıl Fransa ve İspanya Bisiklet Turu’nda şampiyon olarak tarihi bir duble yapan Froome’un İspanya’daki yarışın son haftasında girdiği testlerde idrarında izin verilen dozajın iki katı kadar Salbutamol (astım ilacı) maddesine rastlanmış ve hakkında doping soruşturması açılmıştı. Froome dava esnasında yarışmaya devam etti ve geçen ay İtalya Bisiklet Turu’nu da kazandı. Tam da dava çok uzadı derken, WADA (Dünya Anti-Doping Ajansı) ve UCI (Uluslararası Bisiklet Birliği), yarışa beş gün kala Froome’un aklandığını açıkladılar. 
Hazırlanın ‘Tur’a çıkıyoruz…10 maddede Fransa Bisiklet Turu’

4 - Benim parkurum dağlardır dağlar…
Bu yılki güzergâhta toplam 26 tırmanış, altı dağlık etap ve üç zirve finişi göreceğiz. Alpe d’Huez ve Col du Tourmalet gibi efsanevi yokuşların yanı sıra, Tour de France takviminde ilk kez yer alacak Pireneler’de 2.215 metre irtifaya sahip Col du Portet zirvesi heyecanla bekleniyor. Kraliçe etap olarak Alpe D’Huez zirvesinde bitecek 12. etap gösterilebilir. Benekli Mayo denen Dağların Kralı unvanına ise geçen yıl olduğu gibi Warren Barguil ve Rafael Majka aday gözüküyor. 
Hazırlanın ‘Tur’a çıkıyoruz…10 maddede Fransa Bisiklet Turu’

5 - Hegemonya yıkılacak mı?
Gözüpek hız adamları ve sprint trenleri yine düz finişlerde kapışacaklar. En merak edilen konulardan biri de Mark Cavendish, Andre Greipel ve Marcel Kittel troykasının son yıllarda kurduğu hegemonyanın yıkılıp yıkılmayacağı. Adaylardan Caleb Ewan takımı Mitchelton-Scott tarafından kadroya alınmadı ama Arnaud Demare, John Degenkolb, Dylan Groenewegen, Nacer Bouhanni, Alexander Kristoff ve Fernando Gaviria gibileri hâlâ pelotonda olacaklar.  

Haberin Devamı

6 - Kuzeyde ‘cehennem’ var
Arnavut kaldırımı taşlı yollarıyla meşhur ve ‘Kuzey Cehennemi’ denen efsane tek günlük klasik Paris-Roubaix yarışının zalim yolları 2015’ten bu yana ilk defa Le Tour parkuruna geri dönüyor. 15 Temmuz’da Dünya Kupası finaliyle aynı gün geçilecek 156.5 km’lik dokuzuncu etabın toplam 21.7 km’lik bölümü bu meşhur taşlı sektörlerden oluşacak. Toprak, toz, duman ve kaza riski ile beraber yarış taliplilerinin en çekindiği etap.

7 - ‘Sarı mayo’da gözü olanlar
Team Sky’ın lideri Britanyalı Chris Froome yarışın en büyük favorisi. Froome bu edisyonda da Sarı Mayo’yu alıp Le Tour’u tarihte beş kez ile en fazla kazanan beş isimden biri olmayı hedefliyor. Ayrıca Giro ve Tour’u 1998’den beri aynı takvim yılında kazanan ilk isim olmak istiyor. Bu uğurda en büyük rakipleri Kolombiyalı Nairo Quintana, Fransız Romain Bardet, Avustralyalı Richie Porte ve İtalyan Vincenzo Nibali olacak. Bilhassa Quintana’nın, güçlü Movistar takımında Mikel Landa ve Alejandro Valverde ile beraber iyi çalışırlarsa Froome’a karşı en büyük tehdit olması bekleniyor. Rigoberto Uran, Tom Dumoulin, Dan Martin, Adam Yates gibi isimler plaseler.

Haberin Devamı

8 - Peter Sagan yani ‘Tourminator’, yani ‘Hulk’
Peter Sagan bisiklet dünyasının belki de en büyük yıldızı. Geçen yıl sprint finişindeki bir kaza nedeniyle diskalifiye edilen Sagan, “Kazanmayı seviyorum ama yarışırken keyif almak isterim” diyen bir yaklaşıma sahip. Yüksek dağlık etaplar hariç sprintli, tepeli, rüzgârlı, yağmurlu, taşlı yani neredeyse her gün aktif görebileceğiniz bir bisikletçi. Böyle olunca da kapılardan puan toplanarak elde edilen ‘Yeşil Mayo’nun en büyük adayı ve artık altıncı kez kazanıp tarihte Erik Zabel’i yakalamak istiyor. Michael Matthews ve Julian Alaphilippe gibi isimlerle kapışması da merak konusu.  

Hazırlanın ‘Tur’a çıkıyoruz…10 maddede Fransa Bisiklet Turu’

9 - Ah şu ‘Dünya Kupası’
Her yıl ortalama 3.5 milyar izleyici tarafından takip edilen Tour de France, temmuz ayının sahibi gibidir. Ancak bu yıl Dünya Kupası olduğundan bir hafta geç start alıyor. Bu yıl ayrıca takım kadroları da 9’dan 8’e (dolayısıyla toplamda 198’den 176’ya) indirildi. Bu da takımların yarış planlarını etkileyebilir. Ayrıca kalabalık düz finişlerdeki gerginliği azaltması bekleniyor. 

Haberin Devamı

10 - Kısa ve acılı bir ‘hız tuzağı’
Aslında Fatih Akın’ın filmindense Jan de Bont’un ‘Hız Tuzağı’ filmiyle daha çok bağdaşıyor. Pireneler’deki 65 kilometrelik Bagneres-de-Luc-
hon/Saint-Lary-Soulan etabından bahsediyorum. Zira bu kısacık etapta sürekli aksiyon bekleniyor. Ayrıca bisikletçiler o günkü genel klasmana göre grid şeklinde, Formula 1 yarış startı misali dizilecekler. 3200 metre dikey irtifa kazanımı ile üç yokuş geçecekler.

2.3 Milyon
Tour de France sonunda dağıtılacak toplam para ödülü (Euro). ‘Sarı Mayo’nun sahibi olan 500 bin Euro kazanıyor ancak ödülü teşekkür mahiyetinde tüm takım arkadaşlarına ve ekibe paylaştırır. Bu bir gelenek.

 

 

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!