Yabancıya konut satışına yasal düzenleme talebi

Güncelleme Tarihi:

Yabancıya konut satışına yasal düzenleme talebi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2023 07:00

ANTALYA Nirvana Cosmopolitan Convention Center’da düzenlenen Gayrimenkul Projeleri Yatırım Fuarı ve Zirvesi’nde, sektördeki son gelişmeler ve yabancılara yönelik gayrimenkul satışlarına yönelik eleştiriler tartışıldı.

Haberin Devamı

Yabancıya satış için dünya örneklerini paylaşan sektör temsilcileri, yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Yabancılara yönelik gayrimenkul satışı ile ilgili dikkat çekici tespitler yapan AREMAS Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Arslan şunları dedi: “2022 sektör için güzel geçti. 60 bin konut satıldı, 6.5 milyar dolar kaynak girişi oldu. 2023 yılını ise 4 milyar dolarla kapatacağız sanırım. Şu an için Kıbrıs ve Dubai çok revaçta. Dubai’de yılda 100-120 bin konut satışı yapılıyor, bu konutların yüzde 90’ı yabancı satışı. Bu pazarda sadece 2022 yılında yabancılara 65 milyar dolarlık satış yapılmış. Biz de ülke ülke dolaşıyoruz, Türkiye’ye kaynak getirmeye çalışıyoruz. Ama şunu da söylemek lazım; elimizdeki kaynağı pek kullanmıyoruz. Yabancıya satış konusunda mutlaka yasal düzenleme gerekiyor.

Haberin Devamı

Ama şunu net biçimde ifade ediyorum; gayrimenkul sektörü olarak biz ülkemizi satmıyoruz. Ülke satmak başka bir şey. Dünyanın bütün metropollerinde yabancıya yönelik satışlar yoğundur. Geçen yıl İstanbul’da yapılan toplam konut satışının sadece yüzde 10’u yabancıya yönelik. Tüm Türkiye’ye bakarsanız bu oran yüzde 3.5-4 aralığında. Antalya’da ise bu oran yüzde 20’ler seviyesinde. Londra bu seviyenin üzerinde. Dubai’de ise yüzde 90’lar seviyesinde. Elbette yabancıya yönelik satış oranı yüzde 90 olmasın. Ama bu işten korkmaya da gerek yok. Maalesef yönetemediğiniz süreçleri yasaklamak ya da durdurmak kolay gelebiliyor. Bugün Portekiz ya da Yunanistan’a baktığınızda altın vize vardır. Portekiz’de sonrasında vatandaşlığa dönen bir uygulama da var. Ve buralarda ürün çeşitliliği söz konusu. Türkiye’de de artık altın vize uygulaması konuşulmalı.”

AVRUPA’DA TEŞVİK VAR

Alınan yeni kararlarla yabancıya yönelik gayrimenkul satışlarının zorlaştırıldığını savunan Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, “Son alınan kararla ikametgâh izni 75 bin dolardan 200 bin dolara çıkarıldı. Sanki yabancıya satışın önü kapanıyor gibi. Biz asla ülkemizi satmıyoruz. Gelişmiş Avrupa ülkelerinde yabancıya satış konusunda teşvik var” dedi. Antalya Emlakçılar Odası Başkanı İsmail Çağlar ise şu bilgileri aktardı: “Biz ucuza satışa karşıyız. Yabancı Antalya’da 2 ev alıyor, birine oturuyor diğerini fahiş fiyata kiraya veriyor. Böyle olmamalı.”

 

BAKMADAN GEÇME!