Yabancıya Konut Satışı
Yabancıya Konut Satışı Haberleri
Pandemide yabancıya konut satışı hız kesmedi
Son 4 ayda yabancılara 20 bin konut satılırken, bu durum geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 21 artışa işaret etti.
Yabancıya konut satışı İstanbul ve Antalya'dan
Yabancıya konut satışının 3'te 2'sini sırtlayan İstanbul ve Antalya'da ocak-ekim döneminde 20 bin 477 adet konut satıldı
Pandemide yabancıya konut satışında Türkiye öne çıktı
Türkiye, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde yabancıya konut satışında Avrupa ülkelerine göre en az kayıp yaşayan ülkelerin başında geldi.
Konutta yabancıların tercihi İstanbul ve Antalya oldu
KORONAVİRÜSE rağmen Türkiye’de yabancılara konut satışı, eylül ayında yüzde 26.1’lik artış gösterdi. Yabancıların en çok rağbet ettiği İstanbul ve Antalya’da, ocak- eylül döneminde ise 17 bin 91 konut ve yüzde 65 oranla, Türkiye’deki toplam satışın yarısından fazlası gerçekleşti.
Yılın 9 ayında konut satışı geçen yıla göre yüzde 34.2 arttı; 1.1 milyon kişi ev sahibi oldu
Konut kredi faizindeki artış nedeniyle eylül ayında satışlar bir önceki aya göre yüzde 19.75, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 6.9 azaldı ve 136 bin 744 oldu. Yılın 9 ayında ise yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen ülke genelinde yüzde 34.2 artışla 1 milyon 161 bin 278 konut satıldı.
Yabancıya konut satışında büyük artış!
Üst üste 5 ay artış gösteren yabancıya konut satışı, eylülde 5 bin 269 adetle hem bu yılın en yüksek hem de tarihin en fazla satış yapılan ikinci eylül ayı verisi olarak kayıtlara geçti
Yabancılar konuta yeniden ilgi göstermeye başladı
Salgının yurt içinde ilk görüldüğü mart ayında gerilemeye başlayan yabancıya konut satışı, 5 ay ardından tekrar yükselişe geçerken, tarihin en yüksek ağustos rakamları görüldü.
GİGDER'den 15 milyar dolarlık konut satış hedefi
Pandemi nedeniyle mart ayında düşüşe geçen yurtdışına konut satışları haziran ayında artış gösterdi. Bu yıl toplamda uluslararası yatırımcılara 5 milyar dolarlık konut satışı gerçekleştirilmesini öngördüklerini söyleyen Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, 2023 yılında bu rakamın 15 milyar dolara ulaştırılması yönündeki hedeflerini de paylaştı. Bu doğrultuda tanıtım dışında, hukuk, güvenlik ve eğitim alanında da projeler gerçekleştirmeyi planlayan GİGDER’in hedef pazarları içinde Avrupa ülkeleri, Çin, Hindistan gibi ülkeler var.
Yabancıya gayrimenkul satışında 2023 hedefi 15 milyar dolar
Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Faruk Akbal, yabancıya gayrimenkul satışından elde edilen geliri 2023'te 15 milyar dolara, 2025'te ise 20 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Konutta ‘en yüksek haziran satışı’ ve ‘tüm zamanların en iyi kredili satışı’ gerçekleşti, düşük faiz rekor getirdi
Konut kredi faizinin tarihin en düşük seviyesine çekilmesi meyvesini verdi, rekor satış gerçekleşti. Haziranda konut satışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 209.7 artarak 190 bin 12 oldu ve tarihinin en yüksek haziran satışına imza atıldı. Banka kredili satışlar ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1286.9 artış göstererek 101 bin 504 oldu. Böylece tüm zamanların en yüksek kredili satış rakamına ulaşıldı.
Türkiye, yatırımlık konutta İspanya ve Yunanistan'ı solladı
Türkiye, dünya genelinde en iyi emlak yatırım pazarlarının yer aldığı çalışmada İspanya, Yunanistan ve Portekiz gibi ülkeleri geride bıraktı.
Konut satışına virüs etkisi
Koronavirüs birçok sektörü olduğu gibi gayrimenkul sektörünü de derinden etkiledi. Hem inşaatlar yavaşladı hem de satışlarda ciddi gerilemeler yaşandı.
Yurt dışı teşkilatı yabancıya konut satışına nefes olacak
Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği Başkanı Faruk Akbal, "Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yurt dışı teşkilatının kurulması yabancıya konut satışı için önemli bir destek mekanizması olacak" dedi.
İkinci el konut satışlaı yüzde 35 arttı
2019 yılının son çeyreğinde ikinci el konut satışları 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 35 oranında artış kaydetti.
Yabancıya konut satışını İstanbul ve Antalya sırtladı
2019'da yabancılara yapılan konut satışı 45 bin 483 adedi bulurken, bunların yüzde 66'sı (29 bin 808) İstanbul ve Antalya'dan yapıldı. Yabancılar, son 5 yılda 148 bin 399 adet konut alırken, bu konutların yüzde 60'ına denk gelen 88 bin 633 adedi için söz konusu iki kenti tercih etti.
Yabancılar geçen yıl en çok İstanbul ve Antalya'dan konut aldı
Yabancılara 2019'da en çok konut satışı yapılan iller İstanbul, Antalya ve Ankara oldu. İstanbul'daki satışlar geçen yıl 2018'e kıyasla yüzde 46,2 artarak 20 bin 857'yi bulurken, Antalya'da 8 bin 951, Ankara'da 2 bin 539 konut satışı gerçekleşti.
Yabancıya konut satışında rekor
TÜRKİYE genelinde bu yıl 11 aylık dönemde yabancılara konut satışı tarihin en yüksek seviyesine ulaşarak, yüzde 32 artışla 40 bin 616 oldu. Rakamın yıl sonunda 45 bini aşması bekleniyor. Yabancıya en çok konut satışı yapılan ilin İstanbul, ardından ise Antalya’nın olduğu belirlenirken, akıllı teknolojili ve eşyalı evleri tercih eden yabancılar ise en çok İstanbul ve Antalya’dan ev aldı. Yabancılara en çok konut satışı yapılan ilk üç ülke ise Irak, İran ve Rusya oldu.
300 milyon Euro yatırım yolda
45 yıllık altyapı ve üstyapı tecrübesini gayrimenkul sektörüne taşıyan Kalyon Holding yeni yatırımlar için çalışmalarını hızlandırdı.
Yüksek komisyon yabancıyı kaçırıyor
Yabancının Türkiye’den konut almasına aracılık eden acente ya da kişiler yüksek komisyon isteyince yerli-yabancı fiyat dengesi bozuldu. Garsondan şoföre farklı meslekten kişilerin aracılığa soyunduğunu belirten sektör temsilcileri “Aynı evi yabancı yüzde 30 pahalıya alıyor, bunu fark ettiklerinde Türkiye’ye güvenleri kalmıyor” diyor.
Çinliler 90 daireye 95 milyon TL ödedi
İç pazarda zorlu bir dönemden geçen gayrimenkul sektörü yabancıya satışla moral buluyor.
Yabancıların konut alımı satışları artırdı
MOBSAD Başkanı Nuri Gürcan, "Yabancılara konut satışının mobilya satışlarımızı yüzde 10-20 bandında arttırdığını söyleyebiliriz. Türkiye'den en çok konut alan Irak, Suudi Arabistan ülkelerinin mobilyaya da yoğun ilgileri var" açıklamasında bulundu.
Yabancıya konut satışı yılın ilk yarısında 20 bine yaklaştı
GYODER, "Yabancılara yapılan konut satışları 2019 yılının ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 68,9’luk artış ile 19 bin 952'ye yükseldi" açıklamasında bulundu.
Satılan her 100 konuttan 4'ünü yabancılar aldı
Yılın ilk yarısında yabancılara konut satışı 2018'in aynı dönemine göre yüzde 69 artarak 19 bin 952'ye yükselirken, yabancılara satışın toplam içindeki payı yüzde 3,94 olarak gerçekleşti.
Yabancıya konut satışında tarihin en yüksek ilk yarısı
Yılın ilk 6 ayında yabancıya 19 bin 952 adetlik konut satışı, tarihin en yüksek ilk yarı rakamı olarak kayıtlara geçti.
Rekor kırıldı... Rakamlar belli oldu! En çok o ülke Türkiye'yi seçti
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yabancılara konut satış rakamlarını açıkladı.
Konut satışı 100 bini aştı
KONUT pazarında toparlanma başladı. Ocak ayında yaklaşık 73 bin, şubatta 78 bin 450 olan satışlar mart ayında 100 bini aştı. Türkiye İstatistik Kurumu istatistiklerine göre, Türkiye genelinde mart ayında 105 bin 46 kişi ev sahibi oldu.
Avrupa'da Türkiye seferi
Gayrimenkul danışmanlık şirketi Era, 2019’u Türkiye yılı ilan etti. Şirket 14 ülkede 1.100 ofiste Türkiye’deki gayrimenkulleri satacak. Hem Avrupa’daki Türklere hem de yabancı yatırımcılara ulaşacaklarını belirten Era’nın Avrupa Başkanı François Gagnon, “Almanya, Hollanda ve İskandinav ülkelerinden Türkiye’ye ciddi talep alıyoruz. Türkiye bugün gayrimenkulde Avrupa’nın parlayan yıldızı” dedi.
Fransa çıkarması
Bu yıl 30’uncu kez Fransa’nın Cannes kentinde düzenlenen gayrimenkul fuarı MIPIM, Türkiye’nin şovuna dönüştü. Fuara Türkiye’den 206 kurum ve kuruluş katılırken, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da açılışı yaptı. Fuarda yer alan İstanbul Çadırı yatırımcıların beğenisini topladı. Fuara katılan Türk firmalar yabancı yatırımcılarla 4 bin 326 birebir görüşme yaptı.
Dönüşüm körfezi
Onlarca kentsel dönüşüm projesine ev sahipliği yapan Fikirtepe’de yeni gündem yabancıya satış. Bölgedeki lüks konut ve ofislerin başta Körfez ülkeleri olmak üzere yabancılara satılması için çalışmalar başladı. Yabancıya mülk satışı yapan bir firma bölgedeki inşaat şirketleriyle anlaştı.
Yabancıya konut satışında değerleme zorunluluğu
4 Mart 2019 tarihinden itibaren yabancı ülke vatandaşlarına yapılan gayrimenkul satış işlemlerinde taşınmaz değerleme raporu aranacak. Düzenlemeyle birlikte yüksek fiyatlandırma ve inşaat sektöründeki kayıt dışılığın önüne geçilerek Türkiye'nin marka değerinin yabancı yatırımcı nezdinde artırılması amaçlanıyor.
Ortadoğu ve Rusya'nın yeni emlak cenneti Türkiye
TÜİK verilerine göre 2018’de yabancıya konut satışı yüzde 78.30 artarak 22 bin 234’ten 39 bin 663’e yükseldi. En çok konut satılan il İstanbul, en çok satın alan ülke vatandaşı Iraklılar oldu. Iraklı yatırımcıları, İran, Suudi Arabistan, Rusya ve Kuveyt vatandaşları takip etti. Özellikle Ortadoğu ülkelerinde popüler olan ‘Türkiye’de gayrimenkul yatırımı’nı uzmanlarla analiz ettik. Ev almış ve almayı düşünen yatırımcılarla konuştuk. Tercihlerini keskin şekilde ayıran bir sonuçla karşılaştık: Zenginler keyfine göre, Arap Baharı’nı yaşayanlarsa başlarını sokabilecekleri bir evin peşinde. Suriyeliler bu sıralamanın dışında çünkü mülk edinmelerinin önünde yasal engeller var.
Yabancıya konut satışından 5.9 milyar dolar gelir elde edildi
2018 yılında Türkiye'den ev alan yabancılar konut başına ortalama 148,7 bin dolar ödedi.
3 günde 400 milyonluk zafer
Almanya Düsseldorf’ta 8-10 Şubat’ta gerçekleşen Evim Türkiye Fuarı’na yurtdışında yaşayan Türkler akın etti. Fuarda 400 milyon liralık satış bağlantısı sağlandı, 100 milyonluk satış gerçekleşti. Ziyaretçi sayısı 6 bini aştı.
Fuara ilgi de satışlar da katlandı
Almanya'nın Düsseldorf kentinde devam eden Evim Türkiye Gayrimenkul ve Yatırım Fuarı'nın son gününde ilgi de satışlar da katlandı. Fuarın son gününde de Türkiye'nin önde gelen 76 gayrimenkul firmasının stantların da projeleri inceleyen gurbetçi yoğunlukları eksik olmuyor.
GYODER'den Almanya'da Türkiye'ye yatırım çağrısı
GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin: "Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızı ve yabancı yatırımcıları, gelecek vadeden yatırım fırsatları için ülkemize davet ediyoruz. Bugün hem yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın hem de yabancı yatırımcıların Türkiye'de gayrimenkul yatırımı yapması için doğru bir zaman. 2019 yılında yabancıya konut satışı adedini 60 bine taşıma ve yaklaşık 6 milyar dolarlık satışı 10 milyar dolara çıkarma hedefimiz var" açıklamasında bulundu.
Konut ihracatında hedef 20 milyar dolar
Yüzde 80 yerlilik oranına sahip gayrimenkul sektörü yabancıya konut satışıyla önemli bir ihracat kalemi oluşturuyor. Türkiye 2018 yılında yabancıya satılan yaklaşık 40 bin konut sayesinde 6 milyar dolarlık konut ihracatı hacmine ulaştı. Yabancı yatırımcı teşvikleri, KDV indirimi ve vatandaşlık limitinin indirilmesi yabancıya konut satışına büyük katkı sağladı.
Yabancılar akın etti! O ilde konut satışı yüzde 253 arttı
Yabancıya konut satışı, 2018'de önceki yıla göre yüzde 253 ile en çok Samsun'da artarken, Samsun'u, yüzde 161 ile Ankara, yüzde 91 ile Yalova takip etti. Samsun'da 2017'de 271 adet olan yabancıya konut satışı, geçen yıl 956'ya yükselirken, Ankara'da 817'den 2 bin 133'e, Yalova'da bin 79'dan 2 bin 63'e çıktı. Yabancıya toplam satışın yüzde 87'si, yabancıların en çok konut aldığı ilk 10 ilde gerçekleşti.
‘Ev’de yabancı yılı
2018 yılı gayrimenkul sektörü için oldukça hareketli geçti. Düzenlemeler ve kampanyalar art arda geldi.
Konut alan 2 yabancıdan biri Ortadoğu’dan
Yabancıya konut satışında öne çıkan gayrimenkul şirketi Antalya Homes’in Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden hareketle yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’de konut alan her 2 yabancıdan biri Ortadoğu ülkesinde yaşıyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe, "Ekimde yabancıya konut satışı önceki aya göre yüzde 134 artarak 6 bin 276'ya ulaştı. 2018 yılı sonunda ise konut satışlarının 40 bini aşacağını düşünüyorum" dedi.
Son dakika... Konut satış rakamları açıklandı
Konut satışları eylülde yüzde 9,2 oranında düşerken yabancıya konut satışı yüzde 151,1 arttı.
Yabancıya konut satışı yasaklandı
İtalya’nın Güney Tirol bölgesinde, İtalyanlar dahil olmak üzere bölgede yaşamayan yabancıların konut almaları yasaklandı. Bölgedeki politik liderler, yabancıların emlak alımını kontrol altında tutmaya yönelik yasayı, ‘vatanı koruma’ konusunda görüş birliğine vararak çıkardılar.
Berlin, yabancılara konut satışında Yeni Zelanda modelini uygulayacak
Berlin Eyaleti Başbakanı Michael Müller, başkent Berlin’de konut fiyatlarının artmasından dolayı ev sahibi olmanın zorlaştığını, vatandaşların kolay ev sahibi olmasını sağlamak için Yeni Zelanda’nın uyguladığı gibi, yabancıların konut satın alımına kısıtlama getirilmesini düşündüklerini söyledi.
'Yabancıya oturum noterde verilsin'
OECD ülkeleri arasında en fazla konut satışı yapılan ülke olan ABD’nin geçtiğimiz yıl yabancıya sattığı gayrimenkullerden 153 milyar dolarlık bir gelir elde ettiğini vurgulayan Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “Avrupa ülkeleri için de bugün yabancıya konut satışı ciddi bir gelir kaynağı. Örnek olarak İspanya’da geçen yıl 50 bin konut yabancıların mülkiyetine geçti. Toplam pazarın içinde yabancıya satışın oranı yüzde 10’un üzerinde. Bu rakamda, İspanya’nın konut yatırımcılarına verdiği oturum izninin rolü çok büyük. Türkiye’de ise bu oran yüzde 2 bile değil. Bu rakamı artıracak proje ve düzenlemeleri hızlıca hayata geçirmek zorundayız. Bugün, oturum izni için gereken yatırım tutarını 100 bin dolara çeksek; yabancıya oturum iznini de noterde versek, ülkemize çok ciddi bir ihracat geliri ve katma değer oluştururuz” dedi.
‘Konut alan yabancıya oturum izni noterde verilsin’
OECD ülkeleri arasında en fazla konut satışı yapılan ülke olan ABD’nin geçtiğimiz yıl yabancıya sattığı gayrimenkullerden 153 milyar dolarlık bir gelir elde ettiğini vurgulayan DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “Avrupa ülkeleri için de bugün yabancıya konut satışı ciddi bir gelir kaynağı. Örnek olarak İspanya’da geçen yıl 50 bin konut yabancıların mülkiyetine geçti. Toplam pazarın içinde yabancıya satışın oranı yüzde 10’un üzerinde. Bu rakamda, İspanya’nın konut yatırımcılarına verdiği oturum izninin rolü çok büyük. Türkiye’de ise bu oran yüzde 2 bile değil. Bu rakamı artıracak proje ve düzenlemeleri hızlıca hayata geçirmek zorundayız. Bugün, oturum izni için gereken yatırım tutarını 100 bin dolara çeksek; yabancıya oturum iznini de noterde versek, ülkemize çok ciddi bir ihracat geliri ve katma değer oluştururuz” dedi.