‘Vergi kolaylıkları her kesimi kapsıyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Vergi kolaylıkları her kesimi kapsıyor’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2022 07:00

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Esnafımızdan işçilerimize, çiftçilerimizden yatırımcılarımıza kadar tüm kesimleri ilgilendiren vergi politikalarını hayata geçiriyoruz. Kimi zaman geniş kitleleri, kimi zaman henüz hayata geçirilmemiş işletmeleri destekliyoruz. Gece gündüz demeden gencinden yaşlısına kadar her vatandaşımıza, temel gıdadan asgari ücrete varıncaya dek, vergi boyutu ile nasıl destek olabileceğimizi hesaplıyor ve gecikmeden bu adımları atıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Nebati ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın esnaf ve işverenlere, tüketicilere, yatırımcılara sağladığı vergi kolaylıklarını anlatan görselleri de paylaştı. Bu görselerde esnafa ve işverenlere sağlanan vergi kolaylıkları 9 maddede sıralanarak, “Basit usule tabi 850 bin esnafın ticari kazançlarını Gelir Vergisi’nden istisnası, genç girişimcilere 3 yıl Gelir Vergisi istisnası, asgari ücrette Gelir ve Damga Vergisi’ni istisnası” gibi desteklerden örnekler verildi.

4 MADDEDE SIRALADI

4 maddede sıralanan tüketiciye tanınan vergi kolaylıklarında ise “Enflasyonla mücadele ve vatandaşımızın alım gücünü artırmak amacıyla 2022 yılında hayata geçirilen KDV oran indirimleri ile yaklaşık 50 milyar lira vergiden vazgeçtik. Toptan- perakende ayrımını kaldırmak suretiyle gıda ürünlerine KDV oranını yüzde 1’e indirerek ödeme kolaylığı sağladık. Vatandaşlarımızın tüketim sepetinde önemli yer tutan temizlik ve hijyen maddelerinde KDV oranlarını yüzde 8’e indirdik. Enerji teslimlerinin temelinde yüzde 18 KDV uygulanmakta iken meskenlerde kullanılan elektrikte ve çiftçimizin sulamada kullandığı elektrikte KDV oranlarını yüzde 8’e indirdik” ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

Paylaşımda, yatırımcıya sağlanan vergi kolaylıkları da 6 maddede sıralandı. Bu maddelerin birkaçı şöyle: “İsteğe Bağlı Tam Tevkifat uygulaması, imalatçılara ihracat bedelinin yüzde 10’una kadar devreden KDV tutarı ile sınırlı olarak iade talep etme imkânı, inşaat ve yatırımlara yönelik istisnaların uzatılması.”

BAKMADAN GEÇME!