Ukrayna 3G ile buluştu

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna 3G ile buluştu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2015 17:32

Turkcell, Türkiye'de son yıllarda kullanımı giderek yaygınlaşan 3G teknolojisiyle Ukrayna'yı da buluşturdu.

Haberin Devamı

Ukrayna 3G ile buluştu
Ukrayna’da "life:)" markasıyla faaliyet gösteren Turkcell, bu ülkede 3G şebekesini hizmete açan ilk operatör oldu.

Turkcell’in yüzde 55 hissesine sahip olduğu "life:)", Şubat ayında yapılan ihaleyi 118,4 milyon dolarlık teklifle kazanmıştı. Şebekeyi 3,5 ay içinde devreye sokan "life :)" 3G teknolojisini en gelişmiş üç taşıyıcılı versiyonuyla müşterilerinin kullanımına sundu.

Kiev’de life:) Genel Müdürü Erdal Yayla'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen lansman töreninde, Ukrayna hükümeti de üst düzeyde temsil edildi. Törende konuşan Ukrayna Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Aivaras Abramovicius life:)’ın Turkcell’in Türkiye’den sonraki ikinci büyük yatırımı olduğunu belirterek, "3G, Ukrayna'daki cep telefonu kullanıcılarının daha iyi hizmet almasını ve bilgiye daha hızlı erişimlerini sağlayacak. Bu teknolojik yenilik, ülkemizdeki yaşam kalitesini artıracak" dedi. Abramovicius, "Umarım Turkcell'in bu yatırımı, başka ülkelerdeki şirketlere de örnek olur" diye konuştu.

Haberin Devamı

Ukrayna 3G ile buluştu

Törendeki konuşmacılar, sembolik bir düğmeye topluca basarak 3G’nin Ukrayna’yla buluşmasını kutladı.

'Yolsuzlukla mücadelede yardımcı olacak'
Ukrayna Devlet Başkanlığı İdaresi’ni temsil eden başkan yardımcısı Dimitri Şimkiv, Turkcell ve life:)’ı ülkenin dijital dönüşümüne sağladığı katkıdan dolayı tebrik ederek, “Bu teknoloji, Ukrayna vatandaşlarının e-devlet ve mobil ödeme gibi hizmetlere daha kolay ulaşabilmelerini sağlayacak. Aynı zamanda devletin de yolsuzlukla mücadelesine yardımcı olacak” dedi.

"Tarihi bir an"
Lansman törenine katılan Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, 3G yatırımının bu yeni evresiyle iki ülke ilişkilerinin daha da yakınlaştığını belirtti.
Akça, “Birkaç ay önce ülkelerimizin liderlerinin himayesinde Ukrayna’ya inancımızı gösteren 3G lisansı yatırımımızı, sembolik bir çek takdimiyle tarihe not düşmüştük. Bugün bu tarihi anı, hep beraber tamamına erdirmenin mutluluğu içerisindeyiz. Ukrayna’yı ülke çapında 3G ile buluşturmanın gururunu yaşıyoruz" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

"Pilot ülke Ukrayna"
Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu ise Ukrayna’yı Turkcell’in bundan sonraki bölgesel büyümesi için "pilot ülke" olarak tanımladı.
Terzioğlu, "life:)’ın 3G+ hizmeti sayesinde, Ukrayna da 63,3 mbps’ye varan hız ile dünya rekoru kıran üç taşıyıcılı mobil internet teknolojisini kullanmanın avantajını yaşayacak" dedi.

Büyükelçi Tezel: Yeni Ukrayna'nın başarısı
Törende konuşan Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel, Turkcell’in bu yatırımının Türk iş dünyasının zorlu koşullarda dahi Ukrayna’ya yatırım yapmaya devam edebileceğini gösterdiğini söyledi. Tezel, "Ayrıca Ukrayna için de çok mutluyum. Çünkü bu, yeni Ukrayna'nın ilk ve en önemli başarılarından biri" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

'Lider doğulmaz, olunur'
Törende söz alan Ukrayna bilişim ve telekomünikasyon sektörünün düzenleyici kurumu NCCIR’ın Başkanı Aleksandr Zivotovski ile Parlemento Bilgi ve İletişim Teknolojileri Komisyonu Başkanı Aleksandr Dançenko dünyaca ünlü spor antrenörlerinin sözlerinden alıntılar yaptılar.
Ünlü Amerikan futbolu koçu Vince Lombardi'ye ait olan ve Al Pacino'nun başrolünde oynadığı "Any Given Sunday" filminde de aktarılan 'Lider doğulmaz. Lider olunur. Ve bu da çok çalışmakla olur' sözlerine atıf yapan Zivotovski, 3G teknolojisini Ukrayna'ya getiren Turkcell ve iştiraki Astelit'i tebrik etti.
Dançenko ise konuşmasında Dinamo Kiev futbol takımının efsanevi teknik direktörü Valeriy Lobanovski'nin "Yıldızlardan oluşan bir takıma değil, yıldız bir takıma ihtiyacımız var" sözlerini hatırlatarak, "life:) yıldız bir takım" dedi.

Haberin Devamı

Ukrayna 3G ile buluştu

Rus kozmonot Leonid Kadeniuk

Kozmonot Kadeniuk: Dönüm noktası
Törenin en renkli isimlerinden biri, Ukrayna'nın ilk kozmotu olarak tanınan Leonid Kadeniuk'tu. 1997 yılında NASA’nın Columbia mekiği ile uluslararası bir görevde yer alan Kadeniuk, Ukrayna’nın 3G iletişim teknolojisiyle tanıştığı tarihi anın bir parçası olmaktan gurur duyduğunu söyledi. Ünlü kozmonot, “Cep telefonunu 1996 yılında Houston’da ilk kez gördüğümde kablosuz bir iletişim cihazı kullanmak çok sıra dışı gelmişti. Şimdi de sıra dışı 3G teknolojisine Ukrayna’da ulaşıyor olmanın büyük bir dönüm noktası olduğunu düşünüyorum" dedi.

Haberin Devamı

cozbek@hurriyet.com.tr

Cengiz Özbek

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!