Teknoloji ‘ara zam’ için seçimi bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Teknoloji ‘ara zam’ için seçimi bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2023 07:00

Teknoloji şirketleri çalışanlarına ara zam yapmak için seçimi bekliyor.

Haberin Devamı

Endeavor Türkiye ile Melon’un birlikte yaptığı ‘Girişimci Şirketlere Özel Ücret ve Yan Haklar Araştırması’nın ön görüşme sonuçlarına göre, geçen sene araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 76’sı yılda iki veya daha fazla maaş artışı yaptığını belirtirken, bu yıl bu sayının azalması bekleniyor. Şirketlerin büyük bölümünün zam dönemini ocak ve temmuz olarak sabitlemesi öngörülüyor.

TÜRKİYE’DEN 70 ŞİRKET

Endeavor’un Türkiye’den Yemeksepeti, Insider, Gram Games, Peak Games, İyzico ve Foriba gibi 70 şirket bulunurken, 2023 yılına ilişkin özel ücret ve yan haklar araştırmasının ön görüşmeleri tamamlandı. Geçen yıl, temmuz zammı öncesinde çok sayıda teknoloji şirketi çalışanlarına mart-nisan aylarında ara zam yapmıştı. Ancak bu yıl şirketler, ara zam için seçimleri beklediklerini bildirdiler. Geçen yılki araştırmada katılımcı şirketlerin yüzde 76’sı yani 4 şirketten 3’ü yılda iki veya daha fazla kez maaş artışı yaptığını bildirirken, bu sene bu oranın azalması bekleniyor. Pek çok şirketin zam dönemlerini ocak ve temmuz olarak sabitleyeceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Ön araştırma sonuçlarına göre şirketler, yüksek enflasyon karşısında yetenek göçünü durdurabilmek için çalışanlarının finansal esenliğine özen göstermeye devam edecekler. Türkiye’de olduğu gibi tüm dünyada ciddi boyutta finansal zorluk dönemi karşısında çalışanların yaşam maliyetinin arttığı, kısa vadeli planların bile yorucu hale geldiği, yatırım ve birikim yapmak, ev almak gibi uzun vadeli planlarınsa neredeyse olanaksız hale geldiğine dikkat çekiliyor. Öte yandan, pandemi sonrası uzaktan çalışmayla yurtdışı şirketler için Türk yazılımcılar bir fırsat görülmüştü. Ancak çalışanların maaş beklentilerinin de döviz cinsi artmasının, yabancı şirketler açısından cazibelerini azalttığı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!