Yeni Bakan Nebati'den ilk sözler: Önceliğimiz yüksek faiz değil, yatırım ve istihdam

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2021 15:05

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda Bakan Nureddin Nebati görevi Eski Hazine ve Maliye Bakanı Elvan'dan devraldı. Bakan Nebati devir teslim töreninde yaptığı açıklamada, "En önemli önceliğimiz yüksek faiz değil, yatırım ve istihdamdır" dedi. Bakan Nebati devir teslim töreni öncesinde de TBMM'de yemin etti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Kararı ile görevden af talebi kabul edilen Lütfi Elvan'dan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığına Nureddin Nebati atandı. Atamanın sonrasında Nureddin Nebati, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yemin ederek görevine resmen başladı. Bakan Nebati devir teslim töreninde de önemli açıklamalarda bulundu.

"TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ BİR MERKEZİDİR"

Bakan Nureddin Nebati ise Lütfi Elvana teşekkür ederek, "İnşallah herkes için ülkemiz için milletimiz için hayırlara vesile olacak devir teslim yapıyoruz. Burada devir teslim yapmıştık sayın bakanım görevi devralmıştı. Allah ömür verirse, bu makamları Rabbimize hamdederek ama inşallah işin sonunda başarılı ve milletimizin hayrına, ülkemizin yararına işler yaparak devretmeyi nasip etsin. Bakanlık gelip geçici, önemli olan; yaptığımız hizmetler, akşam başımızı yastığa koyduğumuz andaki huzur. Sayın Cumhurbaşkanı’ma, şahsıma bu görevi emanet edecek kadar güvendiği için teşekkür ediyorum. Milletimize ve devletimize böyle bir makamda hizmet etmek için büyük bir sorumluluk gerekiyor, bu sorumluluğu gece yarısı itibarı ile aldık. Bundan sonra da bu sorumluluğun gereklerini yerine getirmeye gayret edeceğiz. Hazine ve Maliye Bankalığı, Türkiyenin çok önemli bir merkezidir. Bakanından aşağıdaki uzmana kadar güvenlik görevlilerine kadar herkesin alın terinin aktığı, akıl terinin döküldüğü bir merkezdeyiz. Böylesi merkezde işlerimizi yapmaya gayret edeceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Yeni Bakan Nebatiden ilk sözler: Önceliğimiz yüksek faiz değil, yatırım ve istihdam

Fotoğraf: Selahattin Sönmez

"YENİ BİR YOLA GİRDİK"

Bakan Nebati, salgının en yoğun dönemini büyük başarı ile geride bıraktıklarını vurgulayarak, "Doğrudan sokağın, hayatın, reel hayatın, iş dünyasının nabzını tutarak belirlediğimiz ekonomi politikaları ile sürece başarıyla yön verdik. Türkiye salgın sürecinde en hızlı toparlanan ülkelerden biri haline geldi. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın ve milletimizin yıllardır hayalini kurduğu ’ekonomik olarak tam bağımsız Türkiye’ vizyonu ile yeni bir yola girdik. Bu süreçte göreve gelirken bizlerin en önemli önceliği yüksek faiz olmayacak. Yatırım, üretim ve ihracat artışını tetiklemek ve bu sayede cari açık ve dış borç gibi kronik sorunları tamamen bertaraf etmek, istihdamı artırmak, ücret artışını sağlamak, Türkiyenin iç dinamiklerini de dikkate almak kaydı ile ulusal ve uluslararası tüm ilişkileri gözeterek ama asla kulağını sokaktan, işten, iş adamından, çalışanından uzak tutmayarak gereğini yapmak olacaktır. Gayret bizden, çaba bizden, başarı Allah’tan. Bundan sonra da bu gayreti ekibimiz ile yerine getireceğiz" dedi.

Haberin Devamı

"EKONOMİNİN ANLAM KAZANACAĞI ADIMLAR ATACAĞIZ"

Bakan Nebati, doğru ve şeffaf olacaklarını kaydederek, "Öngörülebilir bir ekonominin daha da anlam kazanacağı adımlar atacağız. Atılacak adımların paydaşlar ile sürekli karar alındığı gerek parlamentodaki vekillerimiz ile gerek iş dünyası ile çalışanlar ile her türlü görüş alışverişinin en yoğun yaşandığı bir dönemi gerçekleştireceğiz. Bu millet doğru yapanın, doğru gidenin, samimi olanın hep yanında olmuştur; Cumhurbaşkanı’mızı, AK Parti’yi hep destekledi. AK Parti ve Sayın Cumhurbaşkanımız aldığı bu desteğin hiçbirini boşa çıkarmadı, bundan sonra da boşa çıkmayacak. Güçlü, güvenilir, kararlı, ilgili kurum ve kuruluşların eş güdüm içinde çalıştığı Sayın Cumhurbaşkanı’mızın belirlediği politikalar çerçevesinde adımların atıldığı, bunların uygulanmasında her türlü özverinin ortaya konulduğu süreci yaşayacağız. Allah yolumuzu açık etsin. Rabbim bizlere yardım etsin" diye konuştu.

Haberin Devamı

Yeni Bakan Nebatiden ilk sözler: Önceliğimiz yüksek faiz değil, yatırım ve istihdam

Devir teslim töreninde açıklama yapan Eski Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, "Sayın Bakanım çok değerli arkadaşlar hepinizi saygıyla selamlıyorum. 10 Kasım 2020'de göreve başladım. Başlar başlamaz önemli adımlar attık. Bunu yaparken toplumun tüm kesimleriyle istişare içinde olduk. Kamu maliyesi alanında tüm giderlerimizi, gelirlerimizi baştan aşağı gözden geçirdik. Kalıcı gelirlerimizi arttırıcı pek çok önlem aldık. Yıl boyunca COVİD destekleri hariç mali disiplinden vazgeçmedik. Yüzde 2'nin altında bütçe açığını öngörüyoruz. Faiz hariç bütçe fazlası vereceğiz. Borçlanma açısından da başarılı yıl geçirdik. Hazine kasamızı tarihi yüksek seviyede güçlü bir nakit rezerviyle teslim ediyoruz" dedi. 

Haberin Devamı

"EKONOMİ REFORM PROGRAMINDA ÇOK SAYIDA TEDBİRİ HAYATA GEÇİRDİK"

Elvan konuşmasının devamında "Büyüme performansımıza rağmen cari dengede önemli adımlar attık. Bu yıl yüksek büyümeye rağmen milli gelirin yüzde 1'i civarında cari açıkla kapatacağız. Altın ithalatını azaltıcı önlemler aldık. Tedbirler aldık. Cari açığın azaltılmasında gördük. Ekonomi reform programında çok sayıda tedbiri hayata geçirdik. Sermaye piyasalarına yönelik adımlar attık. İstihdam 2020'nin ikinci yarısından itibaren arttı. OECD ülkeleri arasında salgına rağmen telafi edebilen ülkeler arasında yer aldı" ifadesinde bulundu. 

"TÜM KONULARA TEKNİK YAKLAŞMAYA ÖZEN GÖSTERDİK"

Eski Bakan Elvan sözlerini şöyle tamamladı: "Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık. Ekip ruhundan vazgeçmedik. Ülkemizin yarınları için gecemizi gündüzümüze kattık. Kamu maliyesi tarafında Sayın Bakanımıza güçlü kamu maliyesi bırakıyorum. Tek bir kuruşu israf etmedik. Bana güvenip bu makamı verdiği için Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı iletmek istiyorum. Bugüne kadar tüm konulara teknik yaklaşmaya özen gösterdik. Benimle çalışan tüm arkadaşlarımıza genel müdürlerimize daire başkanlarımıza ana direk konumundaki uzmanlarımıza özveri titizlik ve enerjileri için teşekkür etmek istiyorum. Gece gündüz demediler sürekli çalıştılar. Makamlar gelip geçici önemli olan devletin devamlılığıdır."

Haberin Devamı

Resmi Gazete'de yer alan açıklamada "Görevden affını isteyen ve görevden af talebi kabul edilen Lütfi ELVAN'dan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığı'na Nureddin NEBATİ Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 104'üncü ve 106'ncı maddeleri gereğince atanmıştır." ifadelerine yer verildi.

TWITTER'DAN AÇIKLAMA YAPTI

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Twitter hesabından açıklama yaptı. Bakan Nebati, "Rabbim, kolaylaştır, zorlaştırma, Rabbim hayırla sonuçlandır. İşimizde bize doğruluk ver, bizi muvaffak kıl. Sayın Cumhurbaşkanımızın şahsımı layık gördüğü Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini hayırla ifa etmeyi, bize gösterdiği güvene layık olmayı Rabbim nasip etsin inşallah" dedi. 

NUREDDİN NEBATİ KİMDİR?

Bakan Nebati, 1 Ocak 1964'te Şanlıurfa Viranşehir'de doğdu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünü mezunu olan Nebati, yüksek lisansını aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde Uluslararası İlişkiler alanında yaptı.

Nureddin Nebati, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında Doktora ünvanını aldı.

Bakan Nebati, AK Parti 4'üncü Olağan Kongresi'nde MKYK Üyesi seçildi. MYK Üyesi olarak da 2014-2015 yılları arasında AK Parti Genel Merkez Mali ve İdari İşler Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

Bakan Nebati, 24'üncü dönem İstanbul, 25'inci dönem Şanlıurfa Milletvekili olarak TBMM'de görev yaptı.

Nebati, son olarak Hazine ve Maliye Bakanı Yardımcılığı görevini yürütüyordu.

BAKMADAN GEÇME!