Para politikası, enflasyon, faiz... Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan önemli mesajlar

Güncelleme Tarihi:

Para politikası, enflasyon, faiz... Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlundan önemli mesajlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2021 11:10

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu yatırımcılarla bir araya geldi. Kavcıoğlu burada yaptığı açıklamada, "Mevcut para politikası duruşumuzun birikimli etkilerini 2022'nin ilk yarısında gözlemleyeceğiz." ifadelerini kullandı. Kavcıoğlu, 2022 sonunda enflasyonda önemli bir düşüş beklediklerini belirtirken faiz indirimleri ile ilgili olarak sınırlı alanlarının kaldığını ifade etti.

Haberin Devamı

TCMB Başkanı Kavcıoğlu, videokonferans yöntemi ile gerçekleştirilen yatırımcı toplantısı kapsamında değerlendirmelerde bulundu.

Kavcıoğlu, "Firmalarımızın yatırım iştahı ve istihdam beklentileri geçmiş yıllara göre oldukça yüksek seviyelere gelmiş durumda. Cari işlemler dengesi ağustos ve eylül aylarında fazla verdi ve yıllıklandırılmış cari işlemler dengesindeki iyileşme belirginleşerek devam etti. Mevcut para politikası duruşumuzun 2022 yılının ilk yarısında birikimli etkilerini gözlemleyeceğiz. Cari işlemler dengesinde kalıcı bir iyileşme için yatırımları destekleyecek, ihracatı artıracak ve ithalatı sınırlayacak uygulamaları ve politikaları önemli görüyoruz. Reeskont kredilerinin sağladığı imkanlar da bu alanlara destek verecektir. Rezervlerimiz son dönemde istikrarlı bir artış eğilimine girdi. Kararlı bir şekilde rezervlerimizi artırmaya devam edeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

'TİCARİ KREDİLERDEKİ GELİŞMELERİ ÖNEMSİYORUZ'

 Kavcıoğlu, Türkiye'nin koronavirüs sonrası küresel arz, lojistik ve talep zincirlerindeki göreli üstünlükleri ile kalıcı fiyat istikrarı için gerekli koşulların oluşacağını belirterek, "Şu andaki fiyat artışları geçicidir ve enflasyona dönüşmeyecektir. Kısa bir süre içinde çok daha düşük seviyelerde bir enflasyon seviyesi gözlenmeye başlayacaktır. Yatırım iştahı yüksek firmaların finansmanın desteklenmesi için ticari kredilerdeki gelişmeleri önemsiyoruz" diye konuştu.

Kavcıoğlu'nun açıklamaları şöyle:

-Faiz indirimi için sınırlı alanımız kaldı, bu alanı büyük ölçüde bitirdiğimizi düşünüyorum. TCMB'nin piyasaya müdahalesi oynaklığı gidermeye yönelik. Kurun kendi kendine dengelenmesini bekliyoruz. 

-Kurun istikrar ve dengeye kavuşacağını düşünüyoruz. Çok güçlü bir maliye tarafımız ve bütçe dengemiz var. Fiyat artışı geçici, önemli bir kısmı enflasyona dönüşmeyecek.

-23 Eylül tarihinden bu yana TL tasarruf mevduatındaki yükseliş devam ederken, yabancı para mevduatında sınırlı azalış gerçekleşti. Kısa sürede çok daha düşük seviyede enflasyon gözlemlenecek. Döviz mevduatlarının TL enstrumanlara geçişini teşvik etmek için yakında düzenleme yapacağız.

Haberin Devamı

-Döviz piyasasında gerçekçi olmayan, sağlıksız fiyat oluşumu var, TCMB yüksek volatiliteye müdahale edebilir. İstihdam piyasası salgın dönemi kayıplarını büyük ölçüde telafi etti.

-Para politikası ticari kredileri olumlu etkiledi, fakat kredi büyümesi ortalamaların altında seyrediyor. Artan emtia fiyatları ve tedarik zinciri kaynaklı unsurlar ortadan kalktığında enflasyon gerileyecektir. 

-Rezervlerimizi kararlı bir şekilde artırmaya devam edeceğiz. 2022 sonunda tüm göstergelerde hedeflerimize ulaşacağız.

PİYASAYA MÜDAHALE ETMİŞTİ

Son günlerde Döviz kurlarında yaşanan oynaklığa Merkez Bankası'ndan müdahale gelmişti.

TCMB'den yapılan açıklamada, "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir" denilmişti.

Haberin Devamı

TCMB, Ocak 2014'ten bu yana ilk kez döviz piyasasına doğrudan müdahale etmekte olduğunu bildirilmişti.

Öte yandan Merkez Bankası, döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası nezdinde işlem yapılmaya başlandığını da duyurmuştu.

BAKMADAN GEÇME!