Son dakika... Asgari ücrette kritik gün! İşçilerin talepleri ne? İşte beklentiler...

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2021 08:12

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret zammına ilişkin olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün ilk kez toplanacak. Gözler toplantıdan çıkacak karara çevrildi. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener CNN Türk ekranlarında yaptığı değerlendirmede, "Bu sene enflasyonun en azından yüzde 20’ye yakın olduğu düşünülürse taban olarak enflasyonun üzerine 7-8 puanlık bir artış olabilir." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Gelecek yılın asgari ücretini belirlemek için ilk toplantı bugün yapılacak. Asgari ücrete enflasyonun üzerinde zam yapılması konusunda taraflar aynı düşünüyor. Ayrıca asgari ücret üzerindeki vergilerin alınmaması da gündemde.

Posta Gazetesi'nin haberine göre, 2022 yılı için asgari ücretin 3 bin 500-4 bin lira arasında belirlenmesi bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde bugün saat 14.00’de yapılacak toplantı öncesinde dün üç işçi konfederasyonundan asgari ücrete ilişkin ortak açıklama geldi.

ÜÇ KONFEDERASYON

Zam masasında işçileri temsil edecek olan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş), Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK), ortak açıklamasında, “Asgari ücret insanca yaşamaya yetecek ücret olmalıdır. Özellikle sendikasız işçilerin önemli bir bölümünün temel sorunu olan asgari ücretin, belirlediğimiz ve savunduğumuz ilkeler doğrultusunda karara bağlanması büyük önem taşımaktadır” denildi.

İŞTE İSTEKLER

Haberin Devamı

Asgari ücret rakamı net olarak açıklansın.

Bu ücretten yapılacak vergi, sosyal güvenlik vb. kesintiler net tutarın üzerine ilave edilsin ve yıl boyunca asgari ücret açıklanan bu net ücretin altına düşmesin. Asgari Geçim İndirimi (AGİ) işçinin medeni durumuna göre ayrıca net ücrete ilave edilsin.

Tüm ücretlerin asgari ücrete tekabül eden kısmı vergiden muaf olsun.

Gelir Vergisi tarifesi en az yeniden değerleme oranında artırılsın.

Ücretliler için Damga Vergisi uygulaması kaldırılsın. Asgari ücret sonrası ilk vergi basamağı için uygulanacak oran da yüzde 10 olsun.

İşverenlere sağlanan sosyal güvenlik prim desteğinin benzeri işçilere de verilsin.

İşçilerin sosyal güvenlik haklarında bir kayıp yaratmayacak şekilde işçi SGK prim payı 5 puan düşürülerek bütçeden karşılansın.

‘Sosyal devlet’ ilkesi gereği memurlara çalışmayan eş için ödenen ‘aile yardımı’ işçiler için de uygulamaya konulsun.

ASGARİ ÜCRETTE NE KADAR VERGİ KESİLİYOR?

Şu anda asgari ücretten SGK primi, gelir vergisi, damga vergisi ve işsizlik sigortası işçi payı olmak üzere 752 TL kesinti yapılıyor. Asgari ücretliden yüzde 15 gelir vergisi ve binde 7.59 oranında damga vergisi kesiliyor. Bu iki vergi için işçinin maaşından yapılan aylık kesinti 214 TL. Taraflar ücretler üzerindeki vergilerin kademeli olarak azaltılmasını istiyor.

Haberin Devamı

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net 3 bin 40 lira 87 kuruş olarak hesaplanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 4 bin 203 lira 56 kuruş.

NE KADAR ZAM BEKLENİYOR?

Asgari ücret yüzde 24 artarsa 3.500 TL'ye çıkacak. Yüzde 33 zamlanırsa 3.750 TL olacak. Asgari ücretin 4.000 TL olması için ise yüzde 40'ın üzerinde zam yapılması gerekiyor.

"ENFLASYON ÜZERİNDE, 7-8 PUANLIK ARTIŞ OLABİLİR"

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener CNN Türk ekranlarında asgari ücret ile ilgili açıklamalarda bulundu. Şener şu ifadeleri kullandı:

Geçen yıl enflasyon üzerinden 7 puanlık artış yapılmıştı. Bu sene enflasyonun en azından yüzde 20’ye yakın olduğu düşünülürse taban olarak enflasyonun üzerine 7-8 puanlık bir artış olabilir. Önceki verilerle bunu söylüyoruz. Türk-İş yeniden değerleme oranı ile başlanmasını istiyor. Gördüğümüz kadarıyla belli oranda enflasyonun üzerinde bir 7 puan da olsa yüzde 25-30’luk bir zamla karşılaşabiliriz. Türk-İş’in söylediği gibi yeniden değerleme baz alınırsa bu ilave net olarak 1000-1200 liralık bir artışa tekabül eder.

Haberin Devamı

VERGİ TARAFINDA DESTEKLER OLABİLİR

Çalışanların tamamını ilgilendiren bir konu bu. Hükümet tarafı 'asgari ücretliyi enflasyona ezdirmeyeceğiz' dediğine göre vergilerde işçi payına da destek olunursa bu oran artacak. Hükümet tarafından verilen mesajlar vergi tarafında bir takım desteklerin olacağını gösteriyor. Çin ve Yunanistan’da da asgari ücretten vergi alınmıyor. Gördüğümüz kadarıyla hükümetin asgari ücrette net bir desteği olacak. Bu kesintiler şu anda 500-550 liralık prim payı yaklaşık 250 liralık da vergi var. Anlaşma çok kısa sürede yapılacak gördüğümüz kadarıyla.

İşvereni de düşünmek lazım. Aşırı yük binerse ilerleyen aşamada hem maliyetlere hem istihdama yansır. Herkesin beklentisi devletten şu anda. Kamuoyunda çok yüksek bir beklenti oluşturuldu. Bu söylediğimiz rakamların altında yapılacak zam insanları hayal kırıklığına uğratacaktır.

Haberin Devamı

"ÇALIŞANLARA YANSITILMASI LAZIM"

Enflasyondaki artış bu şekilde olduğu sürece bunun asgari ücrete yansıtılmaması söz konusu değil. Yüksek bir büyüme rakamı geldi. Yılın tamamını çift haneli rakamlarda kapatacağız. O zaman buradaki refah payının çalışanlara da ilave edilmesi lazım. Gördüğümüz kadarıyla hükümet de kararlı bu konuda. İhracatta büyümede rekorlar kırıyoruz. O zaman bu rakamların çalışanlara da yansıtılması lazım. Çalışanların payı burada çok büyük. Bunun toplumda çalışanlara da yansıtılması lazım. Bu toplumsal refahı, huzur artıracaktır. Enflasyonlar en çok sabit gelirliler etkileniyor. Makro veriler çok çok olumlu geliyor son dönemde. Bunu da göz önüne almak lazım.

BAKMADAN GEÇME!