Ramazan zamları ve yükselen kurlar enflasyonu zıplattı

Güncelleme Tarihi:

Ramazan zamları ve yükselen kurlar enflasyonu zıplattı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2011 00:00

Ağustos ayında enflasyon, tüketici fiyatlarıyla (TÜFE) yüzde 0.73 artarak beklentilerin üzerine çıktı. Yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 6.65, ÜFE’de ise yüzde 11’e yükseldi. Enflasyondaki bu artışta, ramazan nedeniyle gıda ve alkolsüz içeceklerdeki fiyat artışı ile kurdaki yükseliş etkili oldu.

Haberin Devamı

RAMAZANIN etkisiyle gıdada mevsimsel etkilerin görülmeyişi, artan kur ve ithalat fiyat artışlarının yansıması, ağustos ayında enflasyonu beklentilerin üzerine taşıdı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 0.73 olurken, üretici fiyat endeksi (ÜFE) yüzde 1.76 artış kaydetti. Böylece yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 6.65, ÜFE’de ise yüzde 11’e yükseldi.
Uyarıya karşın yüksek
Merkez Bankası’nın enflasyonun bu ay yüksek çıkacağı yönündeki uyarılarına karşın, enflasyondaki artış beklentilerin üzerine çıktı. Okulların açıldığı ve fiyat ayarlamalarının yapıldığı eylül ayında da bir miktar yüksek çıkması beklenen enflasyona ilişkin yıl sonu beklentileri birlikte yüzde 7-7.50 civarında netleşti.
ÜFE bu yıl 3.75 arttı
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı ağustos ayı enflasyon verilerine göre, geçen ay yüzde 0.73’lük artışla birlikte, TÜFE yılın ilk 8 ayında yüzde 3.75 oldu. Yıllık bazda yüzde 6.65 artan TÜFE ile de, on iki aylık ortalamalara göre de yüzde 6.24 artış gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış, yüzde 4.55 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda görüldü.
Ağustosta giyim düştü
TÜFE endeksinde yer alan gruplardan ulaştırmada yüzde 1.90, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.38, ev eşyası ile eğlence ve kültürde yüzde 0.83, lokanta ve otellerde yüzde 0.64, konutta yüzde 0.54, eğitimde yüzde 0.31, sağlıkta yüzde 0.06, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0.01 artış meydana geldi. Haberleşmede yüzde 0,09, giyim ve ayakkabıda ise yüzde 4.35 düşüş gerçekleşti.
Ulaştırmada çift hane
Yıllık bazda ise TÜFE’de en yüksek artış yüzde 18.38 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda gerçekleşti. Diğer çift haneli enflasyon da yüzde 12.08’le ulaştırmada oldu. Bunda petrol geçmişteki fiyat artışları ve Türk Lirası’nın zayıflaması etkili oldu. Ayrıca yıllık artışlar ev eşyasında yüzde 8.13’ü, lokanta ve otellerde yüzde 7.98’i, giyim ve ayakkabı da ise yüzde 7.42’yi buldu.
8 aylık ÜFE yüzde 8
Ağustostaki yüzde 1.76’lık artışla birlikte ÜFE, yılın 8 aylık döneminde yüzde 8.05 armış oldu. Bu yıl nisan ve mayıs dışında kalan 6 ay boyunca çift haneli olan yıllık ÜFE’nin, ilk kez yüzde 11 olması da dikkat çeken bir başka nokta oldu. ÜFE, 12 aylık ortalamalara göre de yüzde 9.76 yükseldi. Tarım sektöründe endeks, aylık bazda yüzde 0.76 azaldı. Tarım sektöründe, 8 aylık ÜFE’de yüzde 3.03, yıllık bazda yüzde 2.34 gerileme gerçekleşirken, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 10.96 artış oldu.
Sanayi endeksinde
Sanayi sektörü endeksinde ise ÜFE artışı yüzde 2.24 oldu. Bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 10.40, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13.91 ve 12 aylık ortalamalara göre de yüzde 9.47 artış meydana geldi. Sanayinin üç sektöründen, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 4.68, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 2.24, imalat sanayi sektöründe ise yüzde 1.99 artış gerçekleşti. Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörlerin başında yüzde 7.01 ile metal cevheri geldi. Endeksin gerilediği alt sektör ise yüzde 0.21 ile suyun toplanması, arıtımı ve dağıtımı oldu.

Haberin Devamı

Zam şampiyonu karpuz oldu

Haberin Devamı

TEMMUZ ayının fiyatı en çok düşen ürünü olan karpuz, ağustosun ise zam şampiyonu oldu. Karpuz fiyatları yüzde 20.47 artarken, onu yüzde 19.09’la limon, yüzde 17.66’yla mücevher, yüzde 10.33’le salatalık, yüzde 10.27’yle sarmısak ve yüzde 9.10’la tavuk eti izledi. Fiyatı en çok düşen ürün ise yüzde 16.32’yle elma oldu.

Mardin, Batman Şırnak ve Siirt’te yüzde 9’u aştı

AĞUSTOSTA 26 istatistiki bölgenin tümünde fiyat artışı yaşanırken, aylık bazda tüketici fiyatlarının en fazla arttığı bölge “Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir” oldu. Genel TÜFE yüzde 0.73 düzeyindeyken, bu bölgedeki artış yüzde 1.61’i buldu. İstanbul ve İzmir’de tüketici fiyatları aylık bazda yüzde 0.63, Ankara’da ise yüzde 0.43 artış gösterdi. Yıllık bazda ise fiyatlarda en yüksek artışın görüldüğü bölge yüzde 9.01 ile “Mardin, Batman, Şırnak, Siirt” oldu.

Haberin Devamı

Faizde indirim beklentisi azaldı

AĞUSTOS ayına ilişkin enflasyon verileri faiz indirimine ilişkin beklentileri azalttı. JPMorgan Ekonomisti Yarkın Cebeci, “Önümüzdeki dönemde kurda daha fazla zayıflama riski nedeniyle (ki bunun enflasyonist baskısı şimdiden önemli), Merkez Bankası’nın daha fazla faiz indiriminden kaçınacağını düşünüyoruz” dedi. EFG İstanbul Başekonomisti Haluk Bürümcekçi de, “Bu görünüm ölçülü faiz indirimine kısa vadede devam etmesini de engelleyecek gibi durmaktadır” dedi. Destek Menkul Genel Müdür Yardımcısı Banu Kıvcı Tokalı da, faiz indirimlerinin devamı yönündeki beklentilere şüpheyle yaklaştıklarını söyledi.

Ergün: Enflasyonda yıl sonu ortalaması tahmin edildiği gibi olacak

Haberin Devamı

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ağustos ayına ilişkin enflasyon rakamlarına bakarak, 2011’deki hedef aralığının tutturulacağını söyledi. Merkez Bankası, yıl sonu için orta noktası yüzde 6.9 olmak üzere yüzde 5.9 ile yüzde 7.9 aralığında bir tahminde bulunmuştu. Son verileri değerlendiren Ergün, şunları söyledi: “Fiyat istikrarı açısından son derece stabil bir noktadayız. Bugünkü rakamlar da bize göstermektedir ki 2011 yılında da enflasyon rakamı belirlenen hedefler aralığında olacaktır. Enflasyon rakalı yüzde 6.5 civarında. Yılsonu itibarıyla bu bandın biraz  üstünde ya da altında bir rakam olabilir ama ortalaması bu rakam olabilecek şekilde bir enflasyon rakamı Türkiye’deki fiyat istikrarının oturduğuna dair önemli işarettir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!