Kripto paralarda neler oluyor? Uzman isimler yorumladı

Güncelleme Tarihi:

Kripto paralarda neler oluyor Uzman isimler yorumladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2023 11:47

Kripto paralardaki Ekim ayı sonundan itibaren oluşan volatilite yerini sakinliğe bıraktı. 28 bin dolar seviyelerinden 36 bin dolara yükseliş gösteren lider kripto para birimi Bitcoin sakin seyre yöneldi.

Haberin Devamı

Kripto para piyasalarında hızlı yükselişin ardından durgun seyir yaşanıyor. Bitcoin kısa sürede yaklaşık yüzde 30 kazanç sağladı ve şu sıralar 35 bin dolar seviyelerinde işlem görüyor.

Fed’in faizi sabit tutması, ABD ekonomisine ilişkin beklentiler, jeopolitik riskler, Fed’in faiz indirmeye başlamasına yönelik artan öngörüler kripto paralara ralli yaşatmıştı.

LİDER DEĞİŞMİYOR

Piyasanın yüzde 51,4'ünü Bitcoin, yüzde 17,2'sini de Ethereum sahip durumda. Kripto paralardaki toplam varlık ise 1.33 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor.

“YATIRIMCILAR İÇİN FIRSATLAR SUNABİLİR”

CoinTR CEO’su Ali Eşelioğlu kripto para piyasalarını değerlendirdi. Eşelioğlu “Kripto para piyasaları genellikle çok dinamiktir. Kısa süreli dalgalanmalar, yatırımcıların risk iştahındaki değişimlerden kaynaklanabilirken, makro ekonomik gelişmeler, piyasadaki haber akışı ve düzenlemelere yönelik beklentiler uzun dönem hareketler için önemlidir” dedi.

Haberin Devamı

Eşelioğlu “Elbette, küresel ekonomideki durgunluk sinyalleri, tüm finansal varlıklar gibi kripto para yatırımlarını da etkileyebilir. Yatırımcılar genellikle belirsizlik dönemlerinde daha güvenli varlık sınıflarına yönelmeyi tercih ederler. Ancak, bu dönemler aynı zamanda bazı yatırımcılar için fırsatlar sunabilir” ifadelerini kullandı.

“FED’İN KARARI İSTİKRARLI SEYİR İZLENMESİNE YARDIMCI OLABİLİR”

Fed’in kararlarının kripto paralar üzerindeki etkilerine değinen Eşelioğlu “Amerika Merkez Bankası FED'in faiz oranları ve para politikası üzerindeki hamleleri tüm piyasalar gibi kripto paralar üzerinde de önemli bir etkiye sahiptir. FED'in kasım ayında faizi sabit tutması ve buna bağlı olarak önümüzdeki süreçte de faiz artışlarında sona gelmiş olabileceği beklentisi bulunmaktadır. Bu durum piyasalar için belirsizlik unsurlarını azaltabilir ve kripto paraların daha istikrarlı bir seyir izlemesine yardımcı olabilir.

FED'in faizi sabit tuttuğu bu süreçte, Bitcoin'in 36.000 $ seviyesine yaklaşarak son 1.5 yılın en yüksek seviyesine geldiğini göz önünde bulundurduğumuzda, faizi sabit tutma kararının kısa vadede kripto para piyasalarında negatif bir duruma yol açmadığı söylenebilir” dedi.

Haberin Devamı

ALTCOINLER YÜKSELİYOR

Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak “Lider kripto para Bitcoin, haftanın ikinci gününde 35.000$ bölgesinde dar bir bantta fiyatlanmaya devam ederken kripto para piyasasında olumlu görünüm devam ediyor” dedi.

Yorak’ın açıklamaları şöyle:

Bitcoin dominasyonu bir miktar gerilerken altcoinlerde yükseliş hareketleri devam ediyor. Lider altcoin Ethereum 1.900 doları aştı. Şu sıralar 1.900 dolar kıyısında işlem görüyor. Majör altcoinlerin ise hemen hemen tamamı yüzde 3 ila yüzde 5 arası yükselişte.

Küresel piyasalarda risk iştahı faizleri sabit bıraksa da ardından Fed üyeleri ve Powell’dan gelen şahin mesajlarla bir miktar ivme kaybediyor. Bu hafta içerisinde de Powell’ın iki konuşması olacak ve orada şahin söylemlerin korunması bekleniyor. Ancak eyleme bakıldığında iki aydır faizleri sabit bırakan ve muhtemelen faiz artırım döngüsüne son vermiş bir Fed ile karşı karşıyayız. Bu noktada beklentileri yönetebilmek adına sert söylemlerin gelmesi normal bir durum. Ancak piyasa önümüzdeki yılın ortasında bir faiz indirimi fiyatlıyor ve bu da Bitcoin gibi varlık sınıflarına yatırım yapan yatırımcıların risk iştahını bir hayli artıran bir durum.

Haberin Devamı

"BITCOIN 40 BİN DOLAR SEVİYESİNE YAKINSAYABİLİR"

Ek olarak SEC kaynaklı Bitcoin ETF beklentileri hala canlılığını korurken çeşitli Wall Street yatırımcıları ve Bloomberg analistleri spot Bitcoin ETF’inin önünde sonunda onaylanacağı konusunda iyimser beklentilere sahip olduklarını belirttiler. Özellikle kripto paraların canlılığını koruduğu ve teknik olarak güçlü oldukları bir ortamda spot Bitcoin ETF onayı haberi Bitcoin’i hızlıca 40.000 dolar seviyesine yakınsatabilir. Dolayısıyla zamanlama burada kritik önem de taşımakta.

Bununla birlikte tokenize edilmiş menkul kıymetlere de dünya genelinde bir artış görülüyor. Ekim ayında sonradan tokenize edilmiş olan varlıklara ilgi tavan yaparken 2022 yılının başından bu yana altı kat civarı artış olduğu belirtiliyor. 100 milyon dolar seviyelerinden 675 milyon dolar seviyelerine yükselen tokenize edilmiş gerçek dünya varlıklarına olan talep önümüzdeki yıl milyar dolar seviyelerine çıkabilir. Bu da ABD tahvil faizleri zirveden dönerken ve seneye yavaş yavaş düşmesi beklenirken kripto varlıklara olan ilginin daha da artabileceği anlamına geliyor. Bu gelişmelerle bugün en çok yükselen altcoinler sırasıyla API3, YGG, GNO, AR ve ASTR oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!